DNA cere Parlamentului European ridicarea imunitatii lui Ovidiu Silaghi

×
Codul embed a fost copiat

DNA cere Parlamentului European, prin intermediul Parchetului ICCJ, ridicarea imunitatii lui Ovidiu Silaghi, in vederea urmaririi penale a acestuia, pentru trafic de influenta, in dosarul de coruptie al lui Nelu Iordache.

"In conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999 si ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curtii Constitutionale, doamna Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, a inaintat catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie solicitarea si referatul intocmit de procurorii anticoruptie, in vederea sesizarii Parlamentului European pentru transmiterea unei opinii si formularea cererii de incepere a urmaririi penale impotriva lui Silaghi Ovidiu Ioan, membru al Parlamentului European, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta in forma continuata, fapte comise in perioada in care avea calitatea de ministru al Transporturilor", se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri, de Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

Potrivit DNA, in 2012, Silaghi, in calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, ca o companie de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta (Blue Air - n.r.) sa deschida noi rute care sa lege Aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa, in schimbul exercitarii influentei sale asupra unor functionari din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) astfel incat sa fie facute in termen platile aferente contractelor incheiate cu firma omului de afaceri si pentru continuarea derularii contractelor, in conditiile in care erau inregistrate intarzieri in executia lucrarilor.

Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitata, sustin anchetatorii, "pentru sustinerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului (finul sau, Adrian Stefan, care candida pentru sefia Consiliului Judetean Satu Mare - n.r.)".

Totodata, Ovidiu Silaghi ar fi primit de la Nelu Iordache 200.000 de euro, pentru a-si exercita influenta asupra persoanelor decidente din cadrul CNADNR, in vederea anularii deciziei de reziliere a unui contract si pentru a nu rezilia altor contracte, mai sustin procurorii anticoruptie.

"Din actele premergatoare efectuate in cauza au rezultat indicii temeinice cu privire la savarsirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corecta si completa a situatiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmarire penala"
, arata DNA.

Citește și
harta bechtel
Dobre, Vladescu, Macovei, Berceanu, sesizati de Guvern la DNA si SRI pentru contractul cu Bechtel
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Ovidiu Silaghi a fost deputat in Parlamentul Romaniei pana la 3 septembrie 2013, iar in prezent este membru al Parlamentului European.

Potrivit articolului 9 al Protocolului privind privilegiile si imunitatile europene, membrii Parlamentului European beneficiaza, pe teritoriul national, de imunitatile recunoscute membrilor Parlamentului propriei tari.

"Avand in vedere ca imunitatea domnului Silaghi Ovidiu Ioan deriva din calitatea acestuia de ministru, insa competenta de a ridica aceasta imunitate este atribuita camerei din care face parte, este necesara transmiterea unei solicitari catre Parlamentul European pentru comunicarea unei opinii din care sa rezulte daca susnumitul beneficiaza de art. 9 din Protocolul privind privilegiile si imunitatile europene, iar in caz afirmativ sa dispuna ridicarea acestei imunitati"
, motiveaza DNA solicitarea adresata Parlamentului European.

Fostul ministru al Transporturilor a fost in 12 septembrie la DNA, pentru a lua la cunostinta acuzatiile care ii sunt aduse in acest dosar. Ovidiu Silaghi declara atunci ca a citit instiintarea de urmarire penala, dar nu a vazut inca probele.

Intrebat daca procurorii mentin acuzatia ca a primit 200.000 de euro de la Nelu Iordache pentru a interveni la persoane cu functii de decizie din CNADNR in sprijinul unui contract al firmei omului de afaceri, Silaghi a spus ca acuzatia este nefondata, pentru ca este absurd sa primeste bani ca sa rezreziliezi un contract care deja era reziliat.

De asemenea, intrebat daca a discutat cu procurorii despre o eventuala imunitate de care ar beneficia, Silaghi a raspuns: "Sunt membru al Parlamentului European din 5 septembrie, dar drept dovada, sunt aici cu dumneavoastra si dau declaratii."

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Basescu:
Basescu: "Politicienii se ridica deasupra legii". Lista celor care au votat pentru "superimunitate"

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca va retrimite Parlamentului legea prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici.

Dobre, Vladescu, Macovei, Berceanu, sesizati de Guvern la DNA si SRI pentru contractul cu Bechtel
Dobre, Vladescu, Macovei, Berceanu, sesizati de Guvern la DNA si SRI pentru contractul cu Bechtel

Guvernul va sesiza DNA si SRI pentru nereguli in derularea contractului incheiat cu Bechtel la constructia Autostrazii Transilvania.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.