Seful RA-APPS, cercetat sub control judiciar. Ce acuzatii i se aduc lui Gabriel Surdu

×
Codul embed a fost copiat

Georgian Gabriel Surdu, directorul RA-APPS, va fi cercetat sub control judiciar, in dosarul in care este acuzat de interventii la seful CJ Buzau.

Interventiile la seful CJ Buzau ar fi fost facute pentru ca firma lui sa obtina un contract pentru lucrari de canalizare in valoare de aproape 11 milioane de euro.

Procurorii DNA l-au retinut miercuri pe directorul Regiei Autonome - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), Georgian Gabriel Surdu, pentru cumparare de influenta.

In acelasi dosar, procurorii anticoruptie desfasoara acte de urmarire penala si fata de Marian Cristinel Bigiu, presedintele Consiliului Judetean Buzau la data faptelor, in prezent suspendat, acesta fiind suspectat de trafic de influenta.

Potrivit anchetatorilor, in vara anului 2013, in contextul unei intalniri pe care au avut-o intr-un restaurant din Bucuresti, Georgian Gabriel Surdu i-ar fi solicitat lui Cristinel Bigiu sa-i faciliteze obtinerea unor contracte de lucrari publice in judetul Buzau, pentru SC Construct Co Group SRL, firma pe care directorul RA-APPS o administra printr-un intermediar.

Citește și
RAPPS
Cum se "negociaza" pentru casele RA-APPS: pretul e dictat iar informatiile sunt date contra-cost
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Surdu i-ar fi promis lui Bigiu ca ii va da 8% din valoarea contractului, respectiv 878.222,47 de euro, in schimbul interventiei sale la primarul comunei Ghergheasa, pentru castigarea licitatiei.

"Suspectul Bigiu Marian Cristinel a fost de acord cu cererea inculpatului Surdu Gabriel Georgian si i-a promis acestuia din urma ca-l va sprijini sa obtina un contract de lucrari pentru firma respectiva, intr-o comuna de pe raza judetului Buzau. La randul sau, inculpatul Surdu Gabriel Georgian i-a promis presedintelui Consiliului Judetean Buzau ca-i va remite, 8% din valoarea contractului, in schimbul interventiei sale pe langa primarul localitatii respective, in vederea castigarii licitatiei", arata procurorii DNA, in ordonanta de retinere a directorului RA-APPS.

Anchetatorii sustin ca Surdu si Bigiu ar fi convenit ca o prima transa, de 75.000 de euro, sa fie data la cateva zile de la momentul discutiei, lucru care s-a si intamplat, banii fiind remisi presedintelui Consiliului Judetean Buzau printr-un intermediar.

Ulterior, la 1 noiembrie 2013, in baza celor stabilite de Bigiu, intre primaria comunei Ghergheasa si SC Construct Co Group SRL a fost incheiat un contract de prestari servicii, avand ca obiect servicii de consultanta constand in indrumarea metodologica privind aplicarea de catre primarie a procedurii de atribuire a contractelor de achizitie publica/acordurilor cadru, informarea Primariei Ghergheasa asupra prevederilor legale si schimbarilor survenite la nivel legislativ in domeniul achizitiilor publice, verificarea documentatiilor aferente procedurilor de atribuire, initiate de catre primarie precum si a documentelor care au fost intocmite pe parcursul respectivelor proceduri si care au fost puse la dispozitia prestatorului de catre institutia publica, din punct de vedere al conformitatii acestora cu prevederile legale, asistenta in vederea intocmirii de catre primarie a punctelor de vedere in legatura cu contestatiile depuse in fata institutiilor abilitate prin care se atacau acte ale institutiei, au mai scris procurorii in ordonanta de retinere a directorului RA-APPS.

In 21 mai 2014, in baza celor stabilite de Cristinel Bigiu, intre Primaria comunei Ghergheasa si firma controlata de Gabriel Surdu a fost incheiat un contract de lucrari avand ca obiect "Modernizare drumuri de interes local si retea publica de canalizare si statie de epurare, in valoare de 48.678.773,89 lei (10.977.780,91 de euro)", sustin procurorii.

Georgian Gabriel Surdu a fost audiat aproximativ patru ore la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), unde a fost dus miercuri, dupa perchezitiile care au avut loc la sediul Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

La finalul audierii, procurorii i-au prezentat acuzatiile si au emis pe numele lui Gabriel Surdu ordonanta de retinere pentru 24 de ore. Anchetatorii i-au adus la cunostinta si lui Cristinel Bigiu acuzatiile si faptul ca are calitatea de suspect in acest dosar.

Procurorii DNA au facut, miercuri, patru perchezitii in Bucuresti si Prahova, la RA-APPS, la sediul SC Construct Co Group SRL, ambele din Sectorul 1, intr-un imobilul din Sectorul 5 si in alt imobil din orasul Breaza, judetul Prahova. Consiliul de Administratie al RA-APPS se va intruni joi, pentru a analiza situatia creata si a propune masurile legale, dupa retinerea lui Gabriel Surdu, care a preluat conducerea regiei in aprilie 2007.

Cristinel Bigiu, care a fost prefect din ianuarie 2005 pana in mai 2007, apoi senator, in mandatul 2008-2012, a fost suspendat din functia de presedinte al Consiliului Judetean Buzau, in decembrie 2014, dupa ce a fost arestat preventiv pentru luare de mita.

In februarie 2015, Cristinel Bigiu a fost trimis in judecata de DNA pentru luare de mita si conflict de interese in forma continuata si pentru tentativa de spalare a banilor, iar finul sau, Florin Colgiu, pentru complicitate la aceste infractiuni.

In rechizitoriul procurorilor DNA se arata ca, in perioada noiembrie 2013 - decembrie 2014, Cristinel Bigiu a cerut, iar in zilele de 20 decembrie 2013, respectiv 6 decembrie 2014 a primit sumele de 45.000 lei, respectiv 50.000 lei, prin intermediari, in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Buzau, respectiv aprobarea atribuirii catre firma Asociatia pentru Dezvoltare, Inovatie, Cultura si Antreprenoriat (ADICA) Calarasi, prin procedura directa, a doua contracte, precum si aprobarea platilor aferente, dupa receptionarea lucrarilor.

Cele doua contracte vizau elaborarea primelor doua componente ale "Strategiei de dezvoltare durabila a judetului Buzau 2014-2020".

Numele lui Cristinel Bigiu apare si in dosarul in care fostul ministru al Internelor Cristian David este acuzat ca ar fi luat mita 500.000 de euro pentru interventii in favoarea unei persoane care revendica un teren.

Potrivit procurorilor, in 2007, Cristian David ar fi intervenit la prefectul de atunci al judetului Buzau, Cristinel Bigiu, in vederea stabilirii dreptului de proprietate in cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de catre Comisia Judeteana Buzau pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Seful RA-APPS a fost retinut. Povestea celor 8 procente si cum ar fi ramas ascunsa afacerea daca nu s-ar fi
Seful RA-APPS a fost retinut. Povestea celor 8 procente si cum ar fi ramas ascunsa afacerea daca nu s-ar fi "ciripit" la DNA

Directorul general al RA-APPS, Georgian Surdu, a fost dus la Directia Nationala Anticoruptie cu mandat, dupa ce procurorii i-au perchezitionat biroul.

Cum se
Cum se "negociaza" pentru casele RA-APPS: pretul e dictat iar informatiile sunt date contra-cost

Dupa zeci de licitatii in care a vandut doar un imobil acum in faza negocierii directe, RA-APPS a mai reusit sa instraineze inca 4.

"Negocierea" e un cuvant murdar pentru Guvern. Asa arata afacerea caselor RA-APPS cu CAMERA ASCUNSA

Lipsa totala de transparenta la vanzarea caselor administrate de RA-APPS. Dupa zeci de licitatii in care a reusit sa dea un singur imobil, regia a primit si primele oferte pentru negociere directa.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.