Directorul SRI: Basescu a fost informat in cazul Bercea, dar NU si despre legaturile interlopului cu fratele presedintelui

George Maior si Traian Basescu

Serviciul Roman de Informatii NU l-a anuntat pe presedintele Traian Basescu despre relatiile fratelui sau cu Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Dezvaluirea a fost facuta de directorul SRI, George Maior, audiat la comisia de specialitate din Parlament.

Directorul SRI, George Maior, a declarat, marti, dupa audierea la Comisia parlamentara de control, ca activitatea infractionala desfasurata de Sandu Anghel si de gruparea sa se afla in atentia SRI inca din 2001, anunta Mediafax. Serviciul le-ar fi transmis informari atat sefilor de Guvern care s-au succedat in aceasta perioada, precum si presedintilor Ilescu si Basescu. Traian Basescu a declarat pe 23 iunie, comentand legaturile intre fratele sau si Bercea Mondial, ca „nu am avut niciun fel de informatie, nici de la el si nici de la serviciile de informatii."

Activitatile infractionale ale lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, respectiv ale gruparii interlope pe care o coodoneaza, s-au aflat in atentia SRI din 2001. (...) Date fiind consistenta informatiilor obtinute de SRI, notorietatea, actiunile ilegale ale lui Sandu Anghel in lumea interlopa, impactul transfrontalier al acestor ilegalitati, SRI a actionat consecvent pentru informarea beneficiarilor legali in plan local, central si a organelor de urmarire penala”, a spus Maior, citat de Mediafax.

Directorul Serviciului a aratat ca, in perioada 2001-2012, SRI a derulat opt actiuni informativ-operative pe profilurile apararea Constitutiei, securitate economica, amenintari transfrontaliere, referitoare la activitati de criminalitate organizata ale gruparii Bercea. ”Aceste actiuni au fost finalizate cu informarea beneficiarilor legali, de la nivel central, presedinti ai Romaniei, si domnul Iliescu a fost informat la un anumit moment, o informare transmisa presedintelui Traian Basescu la data de 29 octombrie 2009 cu probleme ce tin de securitate nationala vizavi de acest clan”, a spus George Maior.

Seful SRI a declarat ca informarea remisa presedintelui Basescu nu a continut aspecte referitoare la raporturile sau relatiile lui Bercea cu fratele sau, Mircea Basescu. Maior a precizat ca Traian Basescu a fost informat de SRI pe 29 octombrie 2009 in legatura cu probleme care tin de securitatea nationala privind activitatea clanului Bercea. "Nu a continut acea informatie referitoare la raportul, relatia lui Bercea cu fratele domniei sale. Presedintele, in declaratia de ieri, a avut dreptate cand a spus ca serviciile de informatii nu au abordat aceasta chestiune intr-o informare separata", a spus directorul SRI.

Citește și
George Maior
Directorul SRI, despre situatia de securitate din zona: "Sper ca nu vom ajunge la un fel de neo-razboi rece"
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Maior a explicat si motivul pentru care presedintele nu a fost informat despre implicarea fratelui sau in cazul Bercea: "In momentul in care SRI, pe baza activitatilor sale, a trecut la faza de sesizare a organelor de urmarire penala si de cooperare cu acestea, in limitele competentelor sale si ale protocoalelor de cooperare cu diverse structuri ale parchetului, ale DNA , etc, el nu poate transmite beneficiarilor legali informatii legate de aspecte ce tin de aceste dosare".

Documentele remise de SRI catre diversi premieri, ministri de Interne si alti membri ai Guvernului au vizat actiuni ale clanului privind perceperea de taxe de protectie in diverse judete, derularea de operatiuni ilegale cu metale neferoase, evaziune fiscala de mare amploare, coordonarea de retele de trafic de persoane, inclusiv minori, in Italia, Franta, Spania, Serbia, de la care erau colectate fonduri obtinute prin cersetorie, furt, creditarea ilegala a unor persoane fizice si juridice, cointeresarea unor functionari de finante publice, accesarea si deturnarea de fonduri bugetare destinate minoritatii rome si coruperea unor magistrati in scopul obtinerii de solutii favorabile in diverse dosare.

Maior a subliniat ca analiza solicitata SRI pe cazul Bercea are un caracter preliminar. ”La atatea intrebari, sesizari catre parchete - peste 400 de pagini de informari - evident ca evaluarea si analiza ar mai putea continua si cu alte detalii. Semnificativ e ca am prezentat acest raport comisiei in mod oficial”, a mai spus Maior.

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Basescu:
Basescu: "Le cer scuze romanilor pentru arestarea fratelui meu". Presedintele spune ca isi va duce mandatul pana in ultima zi

"Imi cer scuze romanilor pentru faptele fratelui meu", a spus Traian Basescu in prima declaratie, dupa ce fratele sau a ajuns in arest. "Traim fiecare in casa lui, avem fiecare viata lui si nu stiam despre faptele lui", a mai spus presedintele.

Directorul SRI, despre situatia de securitate din zona:
Directorul SRI, despre situatia de securitate din zona: "Sper ca nu vom ajunge la un fel de neo-razboi rece"

Directorul SRI, George Maior, a declarat, comentand recentele evolutii din zona legate de Ucraina si Rusia, ca spera sa nu se va ajunge la "un fel de neo-razboi rece", el mentionand ca este necesara o atentie sporita "pe linie de contraspionaj".

SRI: Trei romani se afla in top 10 hackeri specializati in criminalitate cibernetica. Ce tari sunt vizate
SRI: Trei romani se afla in top 10 hackeri specializati in criminalitate cibernetica. Ce tari sunt vizate

Trei din primii 10 utilizatori ai celui mai important si apreciat forum de criminalitate cibernetica sunt din Romania, a declarat marti directorul adjunct al Centrului de National CYBERINT din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI).

Recomandări
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.