Dezvoltarea pietei imobiliare a sporit si pretentiile clientilor. Ce noi facilitati ofera dezvoltatorii imobiliari

×
Codul embed a fost copiat

Pe o piata imobiliara care se dezvolta intr-un ritm ametitor, facilitatile fac diferenta atunci cand vine vorba de ansamblurile rezidentiale.

Fata de perioada 2007-2008, cand romanul accepta orice apartament - nou sa fie -, acum vrea piscina, loc de joaca pentru copii, si supermarket langa bloc. Si cere ca toate aceste avantaje sa fie incluse in pretul locuintei. Le primeste, doar ca ansamblurile ridicate in afara capitalei si a marilor orase sunt, in general, in camp.

Fiecare facilitate adaugata unui complex residential creste procentul de vanzari. Pentru a convinge un om sa se mute in afara orasului trebuie sa ii oferi o comunitate in care sa poata sta 24 de ore fara sa fie nevoit sa se intoarca in aglomeratia urbana."

Un ansamblu, ridicat de oameni de afaceri din Turcia, este in comuna Stefanesti din Ilfov, la aproape un kilometru de autostrada Bucuresti-Ploiesti. A fost inceput in 2007, intr-o perioada in care romanii stateau la rand - la propriu - pentru a cumpara o locuinta, din faza de proiect. Criza imobiliara a pus insa frana constructiei si vanzarilor. Pana in 2013, cand dezvoltatorul a inteles ca a trecut vremea lui "merge si asa" si a aplicat o reteta ce aminteste de resorturile de vacanta din Antalia: un proiect integrat in care viitorul proprietar are de la farmacie si supermarket pana la piscina si scoala primara particulara.

Reporter: "Daca nu ati avea aceste facilitati, ati vinde la fel de repede?"
Andra Voicu, consultant imobiliar: "Cu siguranta nu pentru ca trebuie sa avem argumente reale cum sunt facilitati pentru care oamenii sa fie convinsi ca viata va decurge mai bine ca in oras. Majoritatea sunt familii tinere cu copilasi."

Citește și
nordul Capitalei, vedere aeriana
Clasa de mijloc cauta apartamentele spatioase si cu finisaje de calitate. Jumatate din tranzactii se fac "cu banul jos"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Un apartament de 51 de metri patrati utili costa in jur de 55 de mii de euro, iar unul de 70 de metri patrati - 75 de mii de euro. Locul de parcare e 3 mii de euro. Casele de 90 de metri patrati ajung la o suta de mii de euro, dar aveti unde sa va lasati doua masini.

Dezvoltator:"Comportamentul oamenilor din oras, au devenit mult mai salbatici. Aici cartier rezidential. Bunul simt al oamenilor, oamenii au simt civic. Aici, sunt altfel de oamenii."

Nu lipsesc insa problemele. Locatarii semnaleaza in comunitatea online, de exemplu, mirosul urat de la intrarea din complex dar si calitatea apei. Dezvoltatorul recunoaste: canalizarea a fost subdimensionata dar sustine ca in aceasta primavara s-a racordat la un al doilea sistem. In plus, trebuie sa fii dispus sa petreci mult timp in masina. De Piata Unirii, de exemplu, te despart 21 de km si cel putin 40 de minute. De problema transportului se lovesc si locuitorii acestui cartier rezidential din nordul Capitalei, inceput tot in 2007.

Locuitor: "Astazi am facut 20 de minute, dar e mai bine ca ieri cand am facut 45 de minute."

Consultantii imobiliari atrag atentia si asupra blocurilor ridicate in plin camp. Desi se vand tot sub titulatura de ansambluri rezidentiale, multe dintre ele nu le ofera clientilor mai mult de un loc de joaca sau de un mic spatiu verde.

Gabriel Voicu, consultant imobiliar: "Trebuie sa fie atent la caile de acces catre oras, la infrastructura, la utilitati. Trebuie sa ai o canalizare racordata la oras, trebuie sa ai apa curenta, electricitate, gaze, sa poti sa intri in contact cu persoanele din comunitate, sa vezi daca au intalnit dezavantaje ulterior achizitiei."

Exista si varianta ansamblurilor din oras. Destul de putine, avand in vedere ca suprafate mari de teren se gasesc cu greu. Un dezvoltator lituanian s-a adresat din start, clasei de mijloc. Drept urmare, jumatate dintre apartamente au fost cumparate cu banul jos. Ofera un concept nordic, prin care proprietarului i se livreaza un stil de viata. Numai in vegetatie s-a investit peste o jumatate de milion de euro.

Silviu Grigore, dezvoltator imobiliar: "Clientii nostri sunt persoane tinere cu varsta intre 30 si 40 de ani cu venituri destul de consistente, care se pot credita foarte usor."

Unul dintre apartamente are doua dormitoare si 52 de metri patrati. Costa: 85 de mii de euro. Proprietarul l-a vrut mobilat de dezvoltator, care a lucrat cu arhitecti si designeri romani. La cheie, a dat inca 13 mii de euro. Un apartament de 75 de metri patrati ajunge la o suta de mii de euro, iar cei care opteaza pentru un penthouse de 100 de metri patrati platesc dublu, dar au terasa de 80 de metri patrati.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Cazul firmei care construieste un cartier, in Brasov, fara autorizatie. Primarie:
Cazul firmei care construieste un cartier, in Brasov, fara autorizatie. Primarie: "Ganditi-va la ce pericole se expune"

Continua scandalul legat de constructia unui cartier in Brasov, intr-o zona istorica, fara nici o autorizatie.

Clasa de mijloc cauta apartamentele spatioase si cu finisaje de calitate. Jumatate din tranzactii se fac
Clasa de mijloc cauta apartamentele spatioase si cu finisaje de calitate. Jumatate din tranzactii se fac "cu banul jos"

Piata imobiliara din Romania are o noua tinta: clasa de mijloc, aproape inexistenta pana nu demult. Este formata din cei cu venituri de peste 5 mii de lei care au invatat sa aprecieze calitatea vietii, dar si a locuintei.

Cel mai scump oras din lume. O garsoniera de 18 metri patrati, inchiriata cu 1300 dolari
Cel mai scump oras din lume. O garsoniera de 18 metri patrati, inchiriata cu 1300 dolari

Hong Kong este considerat cel mai scump oras din lume. Drept urmare, chiriile si preturile apartamentelor sunt uriase.

Cu toate ca exista o lege care specifica suprafata minima al unui apartament, dezvoltatorii nu o respecta. Motivatia acestora
Cu toate ca exista o lege care specifica suprafata minima al unui apartament, dezvoltatorii nu o respecta. Motivatia acestora

Vreti sa va cumparati o garsoniera sau un apartament? Tineti cont ca exista o lege a locuintelor care stabileste suprafata minima a viitorului dumneavoastra camin.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.