Nicolae Paun sustine ca banii pentru romii saraci au ajuns la campania electorala a lui Ponta. Deputatul ramane in arest

×
Codul embed a fost copiat

Deputatul Nicolae Paun nu a reusit sa scape de arestul preventiv. Parlamentarul a inceput sa faca dezvaluiri despre modul in care au fost utilizate fondurile europene destinate minoritatii rome.

Deputatul Nicolae Paun rupe tacerea, dar ramane in spatele gratiilor. Parlamentarul acuzat de deturnare de fonduri a marturisit in ancheta DNA ca o parte dintre fondurile destinate calificarii romilor au fost directionate catre comunitatile din Gorj si Constanta - ca sa ii ajute pe Victor Ponta si Madalin Voicu sa castige alegerile.

Rolul lui Ponta in dosarul "Partida Romilor"

Deputatul Nicolae Paun a facut marturisiri imediat ce a fost arestat preventiv. Primii pe care i-a turnat la DNA sunt prietenul sau Madalin Voicu si fostul sef al acestuia de partid, Victor Ponta.

"Nu am lucrat in viata mea in proiecte si programe de niciun fel. Nu am fost angajatul Partidei Romilor, nu am fost remunerat de nimeni. Nu pot face deturnare de fonduri daca nu am acces la fonduri", a spus Paun. El a sustinut ca banii dati de UE pentru calificarea romilor au ajuns mai ales in judetele Gorj si Constanta, pentru ca membrii comunitatii rome de acolo sa voteze la parlamentarele din 2012 candidatii PSD - Madalin Voicu la Constanta si Victor Ponta, in Gorj. Nu e exclus ca deputatul sa vina si cu alte dezvaluiri, dupa ce Instanta Suprema i-a respins cererea de a scapa de arestul preventiv.

Citește și
Nicolae Paun - INQUAM
Deputatul Nicolae Paun a fost retinut de DNA. Acuzatiile pe care i le aduc procurorii deputatului poreclit "Niki Scorpion"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

De altfel, pe 9 decembrie 2012 Ponta l-a sunat pe Paun si i-a multumit dupa aflarea rezultatului alegerilor. Spre deosebire de fostul premier, care a refuzat sa comenteze dezvalurile deputatului, senatorul Madalin Voicu a afirmat pentru Stirile PRO TV ca “E complet eronat ! Nu am cunostinta despre lucrul ästa si cred ca domnul Paun stie mai bine, decat mine, despre ce e vorba. Mai ales ca eu n-am avut, niciodata, acces la fondurile sau bugetul alocat Partidei Romilor. Eu am fost, mereu, remunerat doar pentru dreptur de autor, spectacole, concerte deci, doar pentru manifestari artistice.”

De altfel, Paun il si avertizase pe prietenul sau ca vor avea probleme din cauza anchetei DNA.

PAUN NICOLAE: Au inregistrari cu noi, de multe lucruri.
VOICU MADALIN STEFAN: Ca ce, ba, ce-am facut noi? Am dat foc la tara? Am furat bani? Am facut devalizari de bani? (…)
PAUN NICOLAE: O sa-ti spun eu! Auzi, cand o sa ma cheme saptamana viitoare.
VOICU MADALIN STEFAN: Unde sa te cheme?
PAUN NICOLAE: Cand o sa ma cheme saptamana viitoare si peste doua saptamani pe tine, o sa vezi cum e.

Paun: Daca s-ar da toate convorbirile, unde am ajunge?

ICCJ a respins contestatia lui Paun la masura arestarii preventive. La Instanta Suprema, deputatul a spus ca regreta declaratiile pe care le-a facut la adresa procurorilor. "Mi-am cerut scuze in mod public si discutia a avut loc in urma cu sapte - opt luni de zile, fara sa stiu ca eu sunt inculpat, eram la un sprit, vorbeam cu Madalin. Aveti senzatia ca daca s-ar da toate convorbirile care se fac intre parlamentari sau chiar ministri, sefi de stat ... unde am ajunge? Nu stiam ca sunt interceptat. Mi-am cerut scuze in mod public (...) nu a fost cu intentie, niciodata nu m-am gandit la ceva anume... Ca omul, la sprit", a adaugat Paun.
 

Cel supranumit "Niki Scorpion" spera marti sa obtina eliberarea dupa 8 zile petrecute in spatele gratiilor. El a sustinut ca exista suficiente motive pentru a fi cercetat in stare de libertate: pe de o parte, bunul sau prieten, Madalin Voicu, care e anchetat in acelasi dosar, nu are absolut nicio restrictie. Pe de alta parte, avocatul lui Paun spunea ca nu exista niciun risc ca deputatul sa influenteze ancheta – chiar daca procurorii DNA sustin ca el a incercat sa convinga mai multi martori sa nu depuna marturie impotriva sa.

Acuzatiile procurorilor

Judecatorii instantei supreme au admis, pe 27 februarie, cererea DNA de arestare preventiva a deputatului Nicolae Paun, decizia nefiind definitiva, insa executorie. Nicolae Paun fusese retinut in dosarul in care mai este cercetat si deputatul Madalin Voicu, fiind acuzat de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene; schimbarea fara respectarea prevederilor legale a destinatiei fondurilor europene; deturnare de fonduri; spalarea banilor; efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert incompatibile cu functia; cumparare de influenta si influentarea declaratiilor.

De asemenea, el este acuzat de evaziune fiscala si folosirea, cu rea-credinta, a bunurilor sau creditului de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect.
 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Instanta suprema i-a stricat week-end-ul lui
Instanta suprema i-a stricat week-end-ul lui "Niki Scorpion". "Eu, tiganul din Ferentari, trebuie sa merg in arest preventiv"

Deputatul Nicolae Paun a aflat sambata ca isi va petrece urmatoarele 30 de zile in arest preventiv, desi se considera nevinovat de faptele imputate de procurorii DNA

Deputatul Nicolae Paun a fost retinut de DNA. Acuzatiile pe care i le aduc procurorii deputatului poreclit
Deputatul Nicolae Paun a fost retinut de DNA. Acuzatiile pe care i le aduc procurorii deputatului poreclit "Niki Scorpion"

Deputatul Nicolae Paun a fost retinut joi de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul in care este de acuzat de mai multe infractiuni.

Madalin Voicu scapa de cautiunea de 500.000 de lei si de controlul judiciar, iar Nicolae Paun poate fi arestat
Madalin Voicu scapa de cautiunea de 500.000 de lei si de controlul judiciar, iar Nicolae Paun poate fi arestat

Deputatul Madalin Voicu scapa de masura controlului judiciar si cautiunea de 500.000 de lei instituite de DNA impotriva lui. In cazul lui Nicolae Paun, deputatii a admis cererea procurorilor.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.