Presedintele CE, Jean Claude Juncker, convins ca MCV pentru Romania se incheie in mandatul sau. Ciolos: "Sper sa nu asteptam"

Ultimul update: Joi 18 Februarie 2016 07:23
Data publicarii: Luni 15 Februarie 2016 13:17
Categorie: Actualitate
Dacian Ciolos, Jean Claude Juncker

Premierul Dacian Ciolos a declarat luni ca Romania doreste sa se gaseasca cele mai bune solutii pentru ca Marea Britanie sa ramana in UE.

-► Juncker: Sunt convins ca in timpul mandatului Comisiei mele o sa punem capat MCV-ului pentru Romania
-►
Ciolos: I-am explicat presedintelui Juncker cum vrea Romania sa ajute Republica Moldova

La Consiliul European, el a mai spus ca tara noastra doreste ca anumite lucruri legate de situatia lucratorilor in Marea Britanie sa fie clar precizate.

"Consideram ca propunerea Comisiei este un bun punct de pornire pentru a rezolva acele chestiuni privind drepturile sociale ale lucratorilor. Sunt cateva lucruri pe care Romania le vrea precizate si, cu siguranta, in cursul reuniunii Consiliului, aceste lucruri vor fi precizate, legat de modul in care ar urma sa se aplice acel mecanism de salvgardare. Pe noi ne intereseaza sa fie clar aplicat in situatii exceptionale, care sa fie identificate pe baza unor analize foarte obiective, sa fie aplicat pe termen cat mai scurt. La fel, celalalt subiect legat de alocatiile pentru copii. Si acolo, noi ne dorim ca acest mecanism sa fie aplicat doar de acum inainte, sa se aplice la cei care urmeaza sa vina la munca de acum inainte. Sunt cateva lucruri care vor fi discutate la Consiliu", a precizat Ciolos intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Comisie Europene, Jean Claude Juncker.

Premierul a precizat ca acest subiect va fi abordat la Bucuresti, luni dupa-amiaza, de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, in intalnirea acestuia cu presedintele Klaus Iohannis, cel care va reprezenta Romania la Consiliul European din 18-19 februarie.

Ciolos l-a demis pe presedintele ANAF, Gelu Diaconu, urmarit penal. Daniel Diaconescu a fost numit director-interimar

"Romania a participat deja la diferitele reuniuni de consultare si de pregatire a reuniunii Consiliului. Domnul presedinte Iohannis va participa la aceste intalniri si subiectul este discutat astazi de domnul presedinte Tusk impreuna cu domnul presedinte Iohannis la Bucuresti, insa domnul presedinte Juncker stie - si eu am mai spus-o in mai multe randuri - ca Romania doreste sa gaseasca solutiile pentru ca Marea Britanie in UE", a adaugat Ciolos.

Juncker: Sunt convins ca in timpul mandatului Comisiei mele o sa punem capat MCV-ului pentru Romania

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, si-a exprimat convingerea ca, in timpul mandatului actualei Comisii, Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) se va finaliza in cazul Romaniei. "I-am spus inca o data domnului prim-ministru ca sunt convins ca in timpul mandatului Comisiei mele o sa punem capat Mecanismului MCV. Nu exista o legatura stransa intre ceea ce eu as spune cazul Bulgariei si cazul Romaniei. Cele doua cazuri sunt separate. Daca Romania o ia inaintea amicilor nostri bulgari, prietenilor bulgari, evident ca mecanismul se va incheia daca Romania mentine nivelul de punere in practica actual al asteptarilor Comisiei Europene si din partea statelor membre atunci acest lucru se va intampla", a spus Juncker, care a sustinut declaratii comune de presa cu premierul Dacian Ciolos.

Seful Guvernului roman a afirmat ca si Romania doreste o finalizare a MCV si internalizarea acestui proces. "Domnul presedinte a spus ca in cursul mandatului acestei Comisii se poate sa fie finalizat acest mecanism, dar eu sper sa nu trebuiasca sa asteptam ultimul an al mandatului acestei Comisii pentru a gasi o solutie la aceasta. Asta nu inseamna ca in Romania nu trebuie sa continuam cu lupta impotriva coruptiei si pentru consolidarea a ceea ce s-a facut pana acum, dar noi consideram ca exista in momentul de fata suficienta maturitate in Romania pentru ca tot acest proces sa fie integrat si internalizat in mecanismele pe care Guvernul, sistemul judiciar, Parlamentul le pot avea in vedere. Sigur, domnul presedinte a spus ca in cursul mandatului acestei Comisii sa poata sa fie finalizat acest mecanism, eu sper sa nu trebuiasca sa asteptam ultimul an al mandatului acestei Comisii pentru a gasi o solutie", a precizat Dacian Ciolos.

Ciolos: I-am explicat presedintelui Juncker cum vrea Romania sa ajute Republica Moldova

Premierul Dacian Ciolos a discutat cu presedintele Comisiei Europene despre modul in care Romania doreste sa ajute Republica Moldova sa implementeze reformele la care s-a angajat. "Am discutat de Republica Moldova. I-am explicat domnului presedinte ceea ce Romania intentioneaza sa faca pentru a ajuta cetatenii Republicii Moldova, Guvernul actual sa puna in aplicare angajamentele de reforma pe care le-a luat. (...) Am avut asigurarea ca si Comisia Europeana se va implica in acest sprijin in masura in care Guvernul din Republica Moldova va demonstra ca chiar doreste sa puna in aplicare aceste reforme", a spus Ciolos, intr-o declaratie comuna de presa cu Jean Claude Junker. Tema ajutorului pentru Republica Moldova a fost reluata si in cadrul intalnirii pe care Dacian Ciolos a avut-o cu comisarul european pentru politica de vecinatate si negocierile privind extinderea, Johannes Hahn. Potrivit unor surse oficiale, premierul roman si comisarul european au agreat faptul ca orice sprijin financiar care va merge catre Republica Moldova trebuie sa vizeze proiecte care sa aiba impact direct asupra cetatenilor moldoveni. Discutiile au avut loc in contextul in care, potrivit surselor citate, presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, se va afla miercuri la Bucuresti.

Dacian Ciolos, Jean Claude Juncker Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Masura anuntata de Ciolos, in cadrul pachetului

Masura anuntata de Ciolos, in cadrul pachetului "antisaracie". "Efectele se vor face simtite in cursul acestui an"

politist cu catuse in strada

Doi bărbați, cercetați de autorități. Ei au agresat polițiștii care i-au prins urinând pe o mașină

Cimitir vandalizat de către mai mulţi tineri. " "De 27 de ani suntem aici şi nicioadata nu s-a întâmplată aşa ceva"

O femeie și un biciclist, spulberați de 2 cai nesupravegheați

Din cauza căldurii, şerpii veninoşi au ieşit din adăpost în Banat

Bărbatul din Neamț convertit la islamism, adus în fața judecătorilor. Vrea să fie eliberat

Un preot divorțat, catadicsit după ce s-a recăsătorit

batran cazut in apa

Un bărbat de 60 de ani a căzut în Dâmboviţa şi a fost salvat de trecători

Kaspersky: Kit de jefuire a bancomatelor, vândut pe Internet cu 5.000 de dolari

Un urs s-a plimbat netulburat printre blocurile din Braşov. În zonă vin şi mistreţi

Kovesi, la Bruxelles: Acțiunile DNA au efect durabil doar dacă sunt dublate de ale celorlalte instituții

Au crezut că opresc un șofer beat, însă polițiștii au avut o surpriză uriașă. Cine era la volan

Mesajul unui elev din Cluj: ”Am fost dat afară de la ore din cauza părului indecent de lung”