CCR a amanat decizia privind casatoriile intre persoanele de acelasi sex. Reactia romanului care a cerut recunoasterea lor

×
Codul embed a fost copiat

Curtea Constitutionala a decis, joi, sa amane o decizie privind recunoasterea casatoriilor incheiate intre persoane de acelasi sex incheiate in strainatate pana pe 29 noiembrie.

In sedinta de joi, Curtea Constitutionala a repus pe rol dosarul privind recunoasterea casatoriilor gay si a audiat din nou partile, inclusiv pe cuplul care a ridicat exceptia de neconstitutionalitate, potrivit News.ro.

In urma discutiilor, judecatorii au hotarat sa amane decizia pentru a strange mai multe informatii.

CCR ia in considerare inclusiv solicitarea de puncte de vedere de la Curtea Europeana de Justitie, pentru a vedea cum au fost rezolvate situatii asemanatoare in alte state ale Uniunii Europene. Daca se vor cere astfel de puncte de vedere, o decizie nu va putea fi data nici pe 29 noiembrie.

Dosarul se afla la Curtea Constitutionala de patru luni.

Citește și
miting in Oradea
Mii de persoane au iesit in strada in Oradea, ca sa sustina familia traditionala. Participantii au cerut referendum. VIDEO
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Adrian Coman, romanul care a cerut la CCR recunoasterea casatoriilor gay incheiate in strainatate, a afirmat, joi, in fata Curtii, ca isi doreste de cand era copil sa aiba o familie, si de 14 ani o cladeste alaturi de sotul sau, Clai Hamilton, considerand ca trebuie sa fie protejat si de legea romaneasca. Presedintele CCR, Valer Dorneanu, i-a spus ca "apreciaza sinceritatea si decenta" sa.

"De mic copil am visat sa am o familie si de 14 ani o cladesc alaturi de sotul meu, Clai Hamilton. In societatea americana si cea belgiana, suntem tratati ca o familie. (...) Familia noastra exista indiferent de legea din Romania, valorile noastre nu sunt diferite", a spus Adrian Coman, in sedinta CCR, unde a fost repus pe rol dosarul privind recunoasterea casatoriilor intre cupluri de acelasi sex incheiate in strainatate.

Coman a precizat ca procesul deschis de el si de sotul sau american, Clai Hamilton, "s-a suprapus intamplator" cu initiativa cetateneasca de modificare a Constitutiei, dar considera ca nu afecteaza negativ valorile din Romania, pentru ca societatea poate fi pregatita "pentru acceptarea diversitatii umane, pentru respect reciproc si armonie sociala".

”Daca Clai primeste resedinta, nu este nimeni afectat. in momentul in care trecem granita, nu vrem sa fim priviti ca doi straini. Trebuie sa fim protejati de legea romaneasca. (...) Familia noastra exista indiferent de legea din Romania. Ne-am promis sa avem grija unul de altul pentru tot restul vietii, ca orice alt cuplu casatorit. Valorile noastre nu sunt diferite de valorile celorlalti cetateni ai Romaniei", a mai spus el in fata Curtii.

La finalul pledoariei sale, presedintele CCR, Valer Dorneanu, a spus ca judecatorii vor ramane in pronuntare, dar a comentat ca "nu poate sa nu aprecieze sinceritatea, concizia si decenta" lui Adrian Coman.

Relu Adrian Coman, Robert Clabourn Hamilton si Asociatia ACCEPT au ridicat o exceptie de neconstitutionalitate privind dispozitiile din Codul civil care nu recunosc casatoriilor dintre persoane de acelasi sex.

Conform Agerpres, exceptia de neconstitutionalitate ridicata se refera la dispozitiile art. 277 alin. (2) si (4) din Codul civil.

Art. 277 din Codul civil - Interzicerea sau echivalarea unor forme de convietuire cu casatoria - prevede la alin.(2): "Casatoriile dintre persoane de acelasi sex incheiate sau contractate in strainatate fie de cetateni romani, fie de cetateni straini nu sunt recunoscute in Romania; iar la alin. (4) - Dispozitiile legale privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European raman aplicabile".

CCR a constatat, pe 21 iulie, ca o propunere legislativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei, referitoare la faptul ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, indeplineste conditiile privind exercitarea initiativei.

Decizia a fost luata cu unanimitate de voturi, presedintele Curtii, Valer Dorneanu, precizand ca CCR nu s-a pronuntat asupra oportunitatii acestei modificari a Constitutiei.

CCR a aratat, in motivarea deciziei, ca prin inlocuirea sintagmei "intre soti" cu sintagma "intre un barbat si o femeie" se realizeaza doar o precizare in privinta exercitarii dreptului fundamental la casatorie.

"Examinand redactarea art. 48 alin. (1) din Constitutie, propusa de initiatorii revizuirii, Curtea constata ca aceasta nu este de natura sa faca sa dispara sau sa inlature, elimine ori anuleze institutia casatoriei. De asemenea, toate garantiile dreptului la casatorie, astfel cum sunt consacrate in textul constitutional de referinta, raman neschimbate. Prin inlocuirea sintagmei 'intre soti' cu sintagma 'intre un barbat si o femeie' se realizeaza doar o precizare in privinta exercitarii dreptului fundamental la casatorie, in sensul stabilirii exprese a faptului ca aceasta se incheie intre parteneri de sex biologic diferit, acesta fiind, de altfel, chiar semnificatia originara a textului", se mentioneaza in motivare.

Judecatorii CCR au apreciat ca legiuitorul a pornit, in momentul adoptarii Constitutiei, de la acceptiunea traditionala in privinta casatoriei, vazuta ca uniunea intre un barbat si o femeie.

"In anul 1991, cand Constitutia a fost adoptata, casatoria era privita in Romania in acceptiunea sa traditionala, de uniune intre un barbat si o femeie. Aceasta idee este sustinuta de evolutia ulterioara a legislatiei in materia dreptului familiei din Romania, precum si de interpretarea sistematica a normelor constitutionale de referinta. Astfel, art.48 din Constitutie defineste institutia casatoriei in corelatie cu protectia copiilor, deopotriva 'din afara casatoriei' si 'din casatorie'. Este evidenta, deci, componenta biologica ce a fundamentat conceptia legiuitorului constituant in privinta casatoriei, fiind fara indoiala ca aceasta a fost privita ca uniunea dintre un barbat si o femeie, cata vreme numai dintr-o astfel de uniune, indiferent daca este in casatorie sau in afara ei, se pot naste copii", se arata in motivare.

Curtea a concluzionat ca initiativa de revizuire a Constitutiei este constitutionala, intrucat nu suprima dreptul la casatorie ori garantii ale acestuia, referindu-se exclusiv la dreptul la casatorie si relatiile de familie ce rezulta din casatorie.

Pe 23 mai, Coalitia pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativa de revizuire a Constitutiei, care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, initiativa fiind semnata de 3 milioane de cetateni. Dupa ce a fost inregistrata la Senat, ea a fost prezentata, pe 7 iunie, in Biroul permanent si transmisa la CCR pentru verificarea respectarii dispozitiilor constitutionale.

Potrivit Coalitiei pentru Familie, aceasta propunere legislativa de revizuire a Constitutiei are ca scop protejarea explicita a familiei si a drepturilor parintilor.

Formularea propusa pentru articolul 48 alin. 1 din Constitutie este: ''Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor''. Actualul text al Constitutiei se refera la casatoria dintre soti.

Initiatorii au propus ca referendumul national pentru modificarea Constitutiei in acest sens sa se desfasoare odata cu alegerile parlamentare.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Ambasadorul SUA, Hans Klemm, despre casatoriile gay:
Ambasadorul SUA, Hans Klemm, despre casatoriile gay: "Ca american, le sustin, dar fiecare tara isi ia decizia"

Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm, a declarat ca sustine casatoriile intre persoane de acelasi sex "ca american", dar spune ca fiecare tara trebuie sa isi aleaga singura drumul pe care merge.

Mii de persoane au iesit in strada in Oradea, ca sa sustina familia traditionala. Participantii au cerut referendum. VIDEO
Mii de persoane au iesit in strada in Oradea, ca sa sustina familia traditionala. Participantii au cerut referendum. VIDEO

Mii de persoane, credinciosi si preoti de toate confesiunile religioase au participat, sambata, la Oradea, la "o adunare publica" pentru sustinerea familiei traditionale.

Disputa pe tema casatoriilor gay. Iohannis este sustinut de ambasadorul SUA iar Biserica - de liderul PSD
Disputa pe tema casatoriilor gay. Iohannis este sustinut de ambasadorul SUA iar Biserica - de liderul PSD

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca nu a acuzat nici Biserica Ortodoxa si nici Biserica Penticostala, ci doar a atras atentia asupra unor pericole in ceea ce priveste modificarea Constitutiei pe tema familiei.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.