CCR a amânat pentru 23 noiembrie dezbaterea sesizării lui Tăriceanu în cazul ”Belina”

×
Codul embed a fost copiat

Curtea Constituţională a a amânat pentru 23 noiembrie dezbaterea sesizării lui lui Călin Popescu-Tăriceanu referitoare la ancheta DNA legată de modul în care au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina.

 

Preşedintele Senatului şi ministrul Justiţiei, au cerut, joi, oficial, ca Direcţia Naţională Anticorupţie să închidă ancheta în dosarul „Belina''. Călin Popescu Tăriceanu şi Tudorel Toader au încercat să îi convingă pe judecătorii Curţii Constituţionale, că procurorii nu ar avea dreptul să cerceteze posibilele abuzuri comise de doi miniştri, pentru adoptarea unor Hotărâri de Guvern controversate. În urma acestora, o suprafaţă importantă din bazinul Dunării a ajuns la discreţia companiei „Teldrum''.

Există un conflict constituţional între DNA şi Guvern, susţin Călin Popescu Tăriceanu şi Tudorel Toader. Aceştia consideră că procurorii anticorupţie ar ancheta-o ilegal pe Sevill Shahideh, în dosarul Belina, pentru că printre actele cercetate este şi o Hotărâre de Guvern prin care sute de hectare din bazinul hidrografic al Dunării erau trecute de la Apele Române, la Consiliul Judeţean Teleorman.

Prof. univ. CRISTIAN IONESCU, consilierul președintelui Senatului: „Modul de transpunere a programului de guvernare iese din sfera DNA, întrucât această structură a Ministerului Public nu trebuie să fie un cenzor politic al Guvern, acesta aflându-se sub controlul politic al Parlamentului. În concluzie, onorat plen, DNA nu are competenţa să verifice nici legalitatea, nici oportunitatea, nici circumstanţele elaborării Hotărârilor de Guvern.”

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Procurorii DNA sunt de acord. Ei anchetează doar posibilele infracţiuni comise de doi miniştri, fapte care ar sta la baza adoptării hotărârilor de guvern.

SIMONA RICU, procuror DNA: Or asta încearcă să facă procurorul de caz: să constate dacă există fapte de natură penală. dar dacă el nu este lăsat să facă aceste verificări, mai poate să sesizeze instanţă de judecată? Nu mai poate. nu mai are acest atribut constituţional. Or, instanţă de judecată este cea care verifica legalitatea şi circumstanţele unei Hotărâri de Guvern.”

Sevil Shaiddeh este suspectată de abuz în serviciu în acest dosar al DNA. Ministrul Justiţiei vede lucrurile diferit.

TUDOREL TOADER, ministrul Justiției: „Din cele 1.000 de infracţiuni pe care le găsim în Codul Penal nu avem nicio infracţiune care să constea în fapta guvernului de a adopta o HG cu încălcarea normelor de tehnică legislativă. Dcă nu avem o astfel de infracţiune, practic DNA nu are abilitatea legală să ancheteze.”

Călin Popescu Tăriceanu, prin vocea consilierului său și ministrul Justiţiei, personal, au cerut cu subiect şi predicat că DNA să oprească ancheta în cazul Belina. Ba chiar, de-acum înainte, procuroprii anticorupţie să nu mai facă o anchetă penală în legătură cu adoptarea unei Hotărâri de Guvern. în replică, procurorul DNA trimis la CCR spune că într-un stat de drept, aşa ceva este inadmisibil, pentru că nimeni nu este mai presus de lege.

Judecătorii CCR au decis să amâne verdictul pentru săptămâna viitoare.

VALER DORNEANU, președintele CCR: „Se dovedeşte o speţă destul de grea.”

Există deja un precedent: Ordonanţa de Urgenţă 13,când cei care au făcut investigaţiile sunt acum cercetaţi disciplinar.

Pe 22 septembrie, DNA a anunţat că vicepremierul Sevil Shhaideh este suspectă de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu când era secretar de stat la MDRAP, într-un dosar conform căruia, în 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

Potrivit ordonanţei întocmite de procurori, în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate H.G. 943/2013, act cu caracter individual şi HG 858/2013, act cu caracter normativ, acte prin care au fost încălcate prevederi din: Constituţiei României, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, O.U.G. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Române", Legea 115/1999 a responsabilităţii ministeriale, Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă.

Totodată, au fost făcute notări în cărţile funciare ale celor două imobile (insula Belina şi braţul Pavel) cu încălcarea dispoziţiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de închiriere şi pentru a facilita adoptarea hotărârilor de guvern menţionate.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Călin Popescu Tăriceanu a sesizat Curtea Constituţională în cazul Belina
Călin Popescu Tăriceanu a sesizat Curtea Constituţională în cazul Belina

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a sesizat, luni, Curtea Constituţională (CCR) privind un presupus conflict juridic între puterea judiciară şi cea executivă determinat de deschiderea de către DNA a dosarului Belina.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.