CCR a amânat pentru 23 noiembrie dezbaterea sesizării lui Tăriceanu în cazul ”Belina”

Ultimul update: Joi 16 Noiembrie 2017 21:39
Data publicarii: Joi 16 Noiembrie 2017 08:59
Categorie: Actualitate

Curtea Constituţională a a amânat pentru 23 noiembrie dezbaterea sesizării lui lui Călin Popescu-Tăriceanu referitoare la ancheta DNA legată de modul în care au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina.

 

Preşedintele Senatului şi ministrul Justiţiei, au cerut, joi, oficial, ca Direcţia Naţională Anticorupţie să închidă ancheta în dosarul „Belina''. Călin Popescu Tăriceanu şi Tudorel Toader au încercat să îi convingă pe judecătorii Curţii Constituţionale, că procurorii nu ar avea dreptul să cerceteze posibilele abuzuri comise de doi miniştri, pentru adoptarea unor Hotărâri de Guvern controversate. În urma acestora, o suprafaţă importantă din bazinul Dunării a ajuns la discreţia companiei „Teldrum''.

Există un conflict constituţional între DNA şi Guvern, susţin Călin Popescu Tăriceanu şi Tudorel Toader. Aceştia consideră că procurorii anticorupţie ar ancheta-o ilegal pe Sevill Shahideh, în dosarul Belina, pentru că printre actele cercetate este şi o Hotărâre de Guvern prin care sute de hectare din bazinul hidrografic al Dunării erau trecute de la Apele Române, la Consiliul Judeţean Teleorman.

Prof. univ. CRISTIAN IONESCU, consilierul președintelui Senatului: „Modul de transpunere a programului de guvernare iese din sfera DNA, întrucât această structură a Ministerului Public nu trebuie să fie un cenzor politic al Guvern, acesta aflându-se sub controlul politic al Parlamentului. În concluzie, onorat plen, DNA nu are competenţa să verifice nici legalitatea, nici oportunitatea, nici circumstanţele elaborării Hotărârilor de Guvern.”

Procurorii DNA sunt de acord. Ei anchetează doar posibilele infracţiuni comise de doi miniştri, fapte care ar sta la baza adoptării hotărârilor de guvern.

SIMONA RICU, procuror DNA: Or asta încearcă să facă procurorul de caz: să constate dacă există fapte de natură penală. dar dacă el nu este lăsat să facă aceste verificări, mai poate să sesizeze instanţă de judecată? Nu mai poate. nu mai are acest atribut constituţional. Or, instanţă de judecată este cea care verifica legalitatea şi circumstanţele unei Hotărâri de Guvern.”

Sevil Shaiddeh este suspectată de abuz în serviciu în acest dosar al DNA. Ministrul Justiţiei vede lucrurile diferit.

TUDOREL TOADER, ministrul Justiției: „Din cele 1.000 de infracţiuni pe care le găsim în Codul Penal nu avem nicio infracţiune care să constea în fapta guvernului de a adopta o HG cu încălcarea normelor de tehnică legislativă. Dcă nu avem o astfel de infracţiune, practic DNA nu are abilitatea legală să ancheteze.”

Călin Popescu Tăriceanu, prin vocea consilierului său și ministrul Justiţiei, personal, au cerut cu subiect şi predicat că DNA să oprească ancheta în cazul Belina. Ba chiar, de-acum înainte, procuroprii anticorupţie să nu mai facă o anchetă penală în legătură cu adoptarea unei Hotărâri de Guvern. în replică, procurorul DNA trimis la CCR spune că într-un stat de drept, aşa ceva este inadmisibil, pentru că nimeni nu este mai presus de lege.

Judecătorii CCR au decis să amâne verdictul pentru săptămâna viitoare.

VALER DORNEANU, președintele CCR: „Se dovedeşte o speţă destul de grea.”

Există deja un precedent: Ordonanţa de Urgenţă 13,când cei care au făcut investigaţiile sunt acum cercetaţi disciplinar.

Pe 22 septembrie, DNA a anunţat că vicepremierul Sevil Shhaideh este suspectă de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu când era secretar de stat la MDRAP, într-un dosar conform căruia, în 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

Potrivit ordonanţei întocmite de procurori, în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate H.G. 943/2013, act cu caracter individual şi HG 858/2013, act cu caracter normativ, acte prin care au fost încălcate prevederi din: Constituţiei României, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, O.U.G. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Române", Legea 115/1999 a responsabilităţii ministeriale, Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă.

Totodată, au fost făcute notări în cărţile funciare ale celor două imobile (insula Belina şi braţul Pavel) cu încălcarea dispoziţiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de închiriere şi pentru a facilita adoptarea hotărârilor de guvern menţionate.

Călin Popescu Tăriceanu a sesizat Curtea Constituţională în cazul Belina

Călin Popescu Tăriceanu a sesizat Curtea Constituţională în cazul Belina

starea drumurilor

Starea drumurilor. Infotrafic: Se circulă în condiţii de iarnă pe majoritatea drumurilor naţionale

Zeci de copii, salvaţi de drumari din mijlocul nămeţilor. Autocarul lor s-a defectat

Tren cu 25 de pasageri, cuprins de flăcări în gara din Timișoara

Loteria bonurilor fiscale 21 ianuarie 2018. Rezultatele extragerii

Firme închise, din lipsă de angajați: "Cu banii ne rugăm de ei şi nu vor să vină la muncă”

Tudor Chirilă, Mihai Șora, Gabriel Liiceanu, printre protestatari: "Arătăm că nu vrem aşa cum vor ei"

flashmob

Protest mut în Piața Victoriei. Flash mob cu oameni legați la ochi

LOTO 6/49. Numerele extrase duminică, 21 ianuarie 2018

Marian Godină, jignit pe Facebook de o colegă de breaslă, după ce a postat poze cu jandarmul violent

Județul din România cu cele mai multe şi mai groaznice accidente din ţară din ultimul an

Accident la locul de muncă, suferit de un tânăr aflat în probe pentru angajare. Măsurile luate de autorități

Un elev din Târgu Jiu a găsit un portofel plin cu bani. Locul în care s-a oprit prima dată