Cum s-a ajuns la scandalul de la Spitalul Foişor. Directorul nu a dat nicio explicaţie

×
Codul embed a fost copiat

Situația limită de la terapie intensivă, acolo unde România riscă să rămână fără paturi pentru bolnavii de COVID în stare gravă, dar și râca dintre responsabili au dus la un episod jenant.

Spitalul de Ortopedie Foișor din Capitală a fost transformat în unitate COVID, iar pentru asta peste 100 de pacienți au fost fie transferați, fie trimiși acasă, la 9 seara.

În plin haos, oamenii și rudele lor și-au manifestat nemulțumirea. Cele mai dure reacții au venit din partea unor protestatari, care s-au îmbrâncit cu jandarmii. Acuzațiile la adresa autorităților curg și la această oră.

De ce îi mutați? De ce? De ce sunteți părtași la mizeria asta? De ce sunteți părtași la mizeria asta?”.

În jurul orei 21, cei 100 de pacienți au fost scoși, pe rând, din spital. 24 dintre ei au mers cu ambulanțele către alte unități. Alții au fost externați și trimiși acasă, chiar dacă unii dintre ei doar ce trecuseră prin operații.

Citește și
Spital Covid
Incendiu la un spital Covid-19 din India. Cel puțin patru persoane au murit
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Mulți erau recent internați și își așteptau rândul la intervenții chirurgicale. Toate au fost anulate, pentru moment.

- Azi de dimineață a venit.
- Operat?
- Nu, nu e operat că n-a mai apucat.
- Nu ați primit informații?
- Nu, nu am primit informații, nu am primit nimic
”.

 

Scandalagiu: ”De unde știți că pleacă neforțat?”

 

Haosul externării nocturne, făcute în grabă, a fost dublat un protest inițiat de indivizi fără legătură cu cei din spital. Dar care au încercat să blocheze accesul.

Fără violență! Fără violență! Fără violență!”.

- Gata! Pe aici nu se trece! Pe aici nu se trece! Gata!
- Domnule, a venit un cetățean să-și ia pacientul de aici!
- Păi, nu-l lăsăm că este forțat să plece!
- Dar de unde știți dumneavoastră?
- Pentru că au spus ei. Aici e spital.
- Lăsați omul să-și ia familia!
- Dar de unde știți că pleacă neforțat?
”.

După câteva ore, scandalul s-a stins. Iar operațiunile de transfer au fost duse la bun sfârșit. Sâmbătă, autoritățile au început utilarea unității medicale, în vederea transformării ei în spital Covid.

Este ora 1 și jumătate, strada de lângă spitalul Foișor a fost închisă de o mașină de la politie. Un camion de la pompieri a adus câteva cutii care vor fi introduse în spital. În aceste cutii se afla echipamente medicale, dar și măști pentru circuitele din interiorul spitalului.

Operațiunea s-a făcut din stradă, deși există o rampă noua, special amenajată.

De altfel, și prima internare a unei persoane infectate cu SARS-COV-2 s-a făcut cu stângăcie. Autospeciala de Terapie Intensivă Mobilă SMURD a intrat la limită în curtea extrem de îngustă a spitalului.

Cum s-a ajuns la această evacuare haotică și de ce noaptea?

Spitalul Foișor a fost trecut, de acum o săptămână, pe lista unităților care ar putea deveni suport COVID în cazul unei crize. Conducerea instituției - mai precis, directorul Cristian Stoica - s-a opus - iar lucrurile au rămas în aer.

Stoica a susținut că nu este un spital de urgență, nu are decât tura de dimineață pentru laboratorul de analize medicale și, în fine, nu se pot face radiografii și tomografii decât în prima parte a zilei.

NU este un spital de urgență, NU are decât tura de dimineață la laboratorul de analize medicale, NU are funcționare radiologie și CT-scan decât în prima parte a zilei".

"Este un spital monospecialitate ortopedie, dar nu pentru profil virusologic de Covid".

Numărul bolnavilor care au nevoie de îngrijire la ATI a crescut alarmant în ultima săptămână. Sună macabru, însă doar decesele mai duc, în acest moment, la eliberarea paturilor.

Înaintea scandalului de vineri, erau ZERO unități ATI disponibile în București și doar câteva prin țară.

O evidentă situație de criză, în care primăria, Ministerul Sănătății și Direcția pentru Situații de Urgență au decis să se folosească de unitatea de Ortopedie.

Calculele erau simple: apăreau 26 de paturi terapie intensivă noi, șase medici specializați și 200 de paturi cu oxigen. Ordinul a fost semnat de Raed Arafat și avizat de Ministerul Sănătății. Doar că directorul spitalului, Cristian Stoica, a întârziat procedurile, conform viceprimarului Horia Tomescu.

 

MS: ”Modul în care a decurs evacuarea este regretabil”

 

Horia Tomescu, viceprimarul Capitalei: ”Ordinul trebuia semnat de manager, acest lucru s-a întâmplat cu dificultate. Nu știu care sunt argumentele logice pentru care dumnealui nu a vrut să semneze acest ordin".

Raed Arafat, secretar de stat MAI: "De ce s-a făcut un cursul nopții? Unu, pentru că s-a întârziat în discuții și lămuriri la spitalul respectiv. În al doilea rând, dacă noi așteptam evacuarea până dimineață însemnă că nu puteam să luăm spitalul să funcționeze decât după masă”.

Cristian Stoica nu a dat explicații pentru lipsa de reacție care a dus la mutarea pacienților abia seara. Ne-a trimis către șefii săi din primărie, care, la rândul lor, au refuzat să comenteze situația.

Ministerul Sănătății a reacționat pe Facebook.

"Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate".

Și Colegiul Medicilor a criticat cele întâmplate. Important este că Spitalul Foișor va deveni, în câteva ore, unitate suport-covid, care va functiona 24 de ore din 24.

Pe lângă echipamente, vor fi aduși și medici care să sprijine activitatea.

Evaluarea spitalului de către DSP a început în jurul orei 12.00.

Oana Nicolescu, DSP București: ”Am organizat imediat o echipă formată din doi medici. Colegii au intrat pe la un 12 în spital și au ieșit în jur de 6-7 seara, cam atât durează avizarea unui spital”.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Epopeea spitalului modular de la Lețcani. Din cele 250 de paturi prevăzute, jumătate nu au loc înăuntru
Epopeea spitalului modular de la Lețcani. Din cele 250 de paturi prevăzute, jumătate nu au loc înăuntru

PANDEMIA PARALALEĂ, partea a II-a. Contractul spitalul modular de la Leţcani a fost atribuit unei firme din Turcia, care semnează actele printr-un intermediar, cetăţean moldovean.

Incendiu la un spital Covid-19 din India. Cel puțin patru persoane au murit
Incendiu la un spital Covid-19 din India. Cel puțin patru persoane au murit

Patru persoane au murit într-un incendiu care a avut loc la un spital în care sunt trataţi pacienţi cu Covid-19, în oraşul indian Nagpur, a anunţat poliţia locală, potrivit dpa.

Un pacient a murit după ce s-a aruncat de la etajul 3 al spitalului din Slobozia, sub privirile a zeci de oameni
Un pacient a murit după ce s-a aruncat de la etajul 3 al spitalului din Slobozia, sub privirile a zeci de oameni

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ialomiţa a demarat o anchetă după ce joi seară un pacient în vârstă de 73 de ani s-a aruncat în gol de la etajul trei al clădirii principale a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia, potrivit News.ro.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.