Planul prin care 2 bucuresteni au vrut sa pangareasca terenul "Marii Moschei". Muftiul Iusuf: "Vom face o slujba de sfintire"

×
Codul embed a fost copiat

Mai multi bucuresteni, care se opun construirii celei mai mari moschei din tara in Capitala, au adus pe terenul unde ar urma sa fie ridicat locasul mai multi porci vii, considerati animale impure de traditia islamica.

De asemenea, acestia au adus si cateva carcase de porc, pe care le-au ingropat, sperand ca vor opri lucrarile. Seful cultului musulman a anuntat insa ca moscheea va fi construita, in ciuda protestelor.

Pe terenul de peste 11.000 de mp din Bucuresti, pe care ar urma sa fie construita moscheea, doi romani care nu sunt de acord cu ridicarea lacasului de cult au ingropat aici 2 carcase de porc, in speranta ca musulmanii vor renunta la idee.

"Am adus acesti purcelusi frumosi, vopsiti tricolor, si am si ingropat 2 purcelusi la fata locului", spun acestia in filmarea realizata de ei.

Catalin Berenghi, unul dintre initiatorii protestului: "Legea musulmana spune ca daca locul a fost spurcat de porci, sau au fost ingropati sau sacrificati porci pe acel pamant, moscheea nu se mai face."

Citește și
Musulmani - STIRI
Mii de musulmani s-au rugat pe stadionul Dinamo, intr-o zi de mare sarbatoare. "Noi avem nevoie de multe moschei"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Catalin Gornic, unul dintre initiatorii demersului: "In Spania, niste oameni au facut astfel de demersuri si s-a oprit constructia unei moschei.

Muftiul Murat Iusuf, Seful Cultului Musulman din Romania, a declarat pentru Agerpres ca gestul celor doi nu va impiedica ridicarea moscheii.

Muftiul Murat Iusuf: "Din punct de vedere ritualic, gestul respectiv este egal cu zero, nu poate fi apreciat drept pangarire. Terenul va fi salubrizat, iar cand se va pune temelia constructiei vom face o slujba de sfintire."

De aceeasi parere sunt si reprezentantii Centrului Cultural Islamic Islamul Azi.

Dr. Abu al Ola Nagi Al Ghithy, presedintele Centrului Cultural Islamic Islamul Azi: "Nu ne provoaca, e dreptul lui sa exprime ce vrea sa faca, dar la sfarsit o sa fie moscheea construita. E un gest negativ. nu ar fi trebuit asa intr-o tara care respecta toata religiile. In constitutia romana scrie ca o tara laica."

Protocolul prin care comunitatea musulmana din Romania primeste in concesiune timp de 49 de ani terenul de pe Bulevardul Expozitiei din Capitala pentru construirea unei moschei a fost semnat la sfarsitul lunii iulie.

Cu o capacitate de 1000 de locuri, moscheea ar urma sa aiba si o biblioteca, o casa parohiala si un centru de asistenta sociala. Lucrarie trebuie sa inceapa in urmatorii trei ani cu bani de la statul turc si din donatii.

La schimb, Patriarhia Romana ar urma sa primeasca un teren in cartierul Fener din Istanbul, pentru a construi un camin pentru pelerini. In Romania, traiesc oficial 67 de mii de musulmani, cei mai multi in Dobrogea.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Vasile Blaga, despre Victor Ponta, care sustine construirea moscheei in Bucuresti:
Vasile Blaga, despre Victor Ponta, care sustine construirea moscheei in Bucuresti: "Credem ca este un troc"

Copresedintele Partidului National Liberal, Vasile Blaga, a declarat ca problema construirii unei mari moschei la Bucuresti ar fi una "tipic Victor Ponta", el aratand ca aceasta chestiune ar fi mult mai complicata decat pare la prima vedere.

Mii de musulmani s-au rugat pe stadionul Dinamo, intr-o zi de mare sarbatoare.
Mii de musulmani s-au rugat pe stadionul Dinamo, intr-o zi de mare sarbatoare. "Noi avem nevoie de multe moschei"

Mii de musulmani s-au rugat impreuna, vineri, la prima ora a diminetii, pe stadionul Dinamo din Bucuresti. A fost o zi de mare sarbatoare pentru ei, care a marcat sfarsitul Ramadanului, adica 30 de zile de post si rugaciune.

Seful Cultului Musulman il contrazice pe Traian Basescu in privinta moscheii din Capitala.
Seful Cultului Musulman il contrazice pe Traian Basescu in privinta moscheii din Capitala. "Chiar el a luat decizia"

Avertismentul fostului presedinte privind „riscul” reprezentat de constructia unei moschei in Bucuresti este contrazis de muftiul Muurat Iusuf.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.