Cum arata celula in care a stat inchisa Monica Iacob Ridzi. Fotografii din Penitenciarul Gherla

penitenciar

Monica Iacob Ridzi a fost mutata de la Sectia exterioara Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla la Spitalul Penitenciar Jilava. ANP a difuzat imagini cu celula in care a fost inchis fostul ministru al Tineretului si Sportului.

"Din data de 17 februarie 2015 si pana la momentul transferului, persoana in cauza a fost cazata in infirmeria penitenciarului, impreuna cu o alta detinuta si a urmat tratamentul medical prescris de specialistii consultati inainte de intrarea in custodia sistemului penitenciar. Detinuta a primit doua paturi din dotarea penitenciarului si i-a fost aprobata cererea de a primi o pilota de la familie", arata Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), intr-un comunicat de presa.

Sursa citata precizeaza ca in cadrul Penitenciarului Gherla, inclusiv la Sectia Exterioara Cluj, temperatura medie in camerele de cazare este 22 de grade Celsius, fiecare camera avand in dotare un termometru. Zilnic, temperatura camerelor este notata intr-un registru special, potrivit reprezentantilor ANP.

"Ca urmare a verificarilor efectuate in camera unde a fost cazata detinuta IRM a rezultat faptul ca afirmatia conform careia peretii sunt scrijeliti, cu urme de sange, iar in camera sunt urme de fecale nu corespunde realitatii, aceasta respectand normele igienico-sanitare", mentioneaza reprezentatii administratiei in cadrul comunicatului de presa.

Citește și
Monica Iacob Ridzi
Monica Iacob Ridzi, transferata de la Cluj-Napoca, la Spitalul Penitenciar Jilava
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

"Cuantumul cheltuielilor alocate pentru intretinerea unui detinut in anul 2014 a fost de 535 lei/luna cost mediu si a rezultat din raportul prevederilor bugetare pentru bunuri si servicii si numarul mediu al detinutilor din anul mentionat (31.847 detinuti). Costul mediu cuprinde cheltuielile cu hrana detinutilor, utilitatile (energie electrica, gaze naturale, apa, CLU pentru incalzire si preparare hrana), materialele pentru curatenie, carburantii, reparatiile curente, medicamente, materiale sanitare, dezinfectanti, piese de schimb, lenjerie si accesorii de pat si altele", adauga oficialii Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Sursa citata mentioneaza ca, in 2014 contributia medie lunara la bugetul asigurarilor sociale de sanatate (CASS) pentru un detinut a fost de 94 lei.

"Referitor la suma de 2.100 lei, vehiculata adesea in spatiul public, facem precizarea ca aceasta cuprinde cheltuielile cu personalul, investitiile, inclusiv cheltuielile cu bunuri si servicii detaliate mai sus si CASS, raportate la numarul mediu de detinuti. Toate cheltuielile mentionate reprezinta bugetul integral al institutiei", sublinieaza sursa mentionata.

Reprezentantii ANP sustin ca sistemul penitenciar a fost si este verificat periodic de autoritatile cu atributii de control, nationale si comunitare.

"Mentionam ca activitatea Administratiei Nationale a Penitenciarelor si a unitatilor subordonate a facut obiectul unor verificari din partea auditorilor Curtii de Conturi a Romaniei si ai Camerelor Teritoriale ale Curtii de Conturi, ultimul control avand loc in luna noiembrie 2014. in cadrul misiunilor de audit, respectiv control au fost verificate si evaluate situatia, evolutia si modul de administrare a patrimoniului public si privat al statului, precum si legalitatea veniturilor si a efectuarii cheltuielilor din bugetul de stat alocat institutiei noastre. Controalele au vizat exercitiile financiare aferente anilor 2008 – 2013", subliniaza ANP.

In ceea ce priveste respectarea drepturilor detinutilor, Administratia Nationala a Penitenciarelor arata ca se face verificari periodice de Corpul de Control al ministrului Justitiei, dar si de organisme internationale, precum Comitetul pentru Prevenirea Torturii.

In cazul Monicai Iacob Ridzi, Avocatul Poporului face o ancheta la Sectia exterioara Cluj a Penitenciarului Gherla si la Spitalul Penitenciar Jilava, verificarile urmand sa stabileasca daca au fost incalcate drepturile fostului ministru al Tineretului.

"In cadrul cercetarilor vor fi verificate motivele si conditiile de transfer la Spitalul Penitenciar Jilava, conditiile de detentie la Sectia exterioara Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla si la Spitalul Penitenciar Jilava si va avea loc o discutie cu persoana privata de libertate", potrivit unui comunicat de presa al Avocatului Poporului.

Potrivit sursei citate, ancheta a fost initiata dupa ce in presa au aparut informatii referitoare la conditiile de detentie ale fostului ministru al Tineretului si Sportului in Penitenciarul Gherla si modul in care ea a fost transportata de la aceasta unitate de detentie la Spitalul Penitenciar Jilava.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Monica Ridzi face un
Monica Ridzi face un "apel disperat" pe blog: "Moartea in chinuri este mult mai dureroasa si este o forma de tortura"

Fosul ministrul Monica Iacob Ridzi face un "apel disperat" la ministrul Justitiei sa mearga in penitenciare si sa vada conditiile in care stau detinutii.

Monica Iacob Ridzi, transferata de la Cluj-Napoca, la Spitalul Penitenciar Jilava
Monica Iacob Ridzi, transferata de la Cluj-Napoca, la Spitalul Penitenciar Jilava

Monica Iacob Ridzi, condamnata la cinci ani de inchisoare pentru abuz in serviciu, a fost transferata, luni, de la sectia exterioara din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla la Spitalul Penitenciar Jilava, in baza unei solicitari de internare.

Sotul Monicai Iacob Ridzi sustine ca starea de sanatate a acesteia s-a agravat in penitenciar: Nu i se poate acorda tratament
Sotul Monicai Iacob Ridzi sustine ca starea de sanatate a acesteia s-a agravat in penitenciar: Nu i se poate acorda tratament

Primarul din Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, sotul Monicai Iacob Ridzi, spune ca starea de sanatate a acesteia s-a agravat si ca in penitenciar nu ii poate fi administrat tratamentul necesar, relateaza Mediafax.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat sunt victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat sunt victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.