CSM vrea să protejeze imaginea politicienilor corupți, hoților și violatorilor

×
Codul embed a fost copiat

În viitor, opinia publică nu ar mai trebui să afle informații despre corupția descoperită de procurori în sistemul de stat și nici despre noi forme de fraudă.

Datele vor fi cenzurate, iar persoanele audiate în dosare, indiferent de calitatea lor, ar putea fi "ascunse" de camerele de luat vederi, prin panouri mobile. Consiliul Superior al Magistraturii a început procedurile de modificare a ghidului care reglementează relația dintre presă și sistemul judiciar. "Este un atac la independența și libertatea presei", spun apărătorii drepturilor omului și jurnaliștii.

Informații despre acuzațiile care sunt aduse unor politicieni sau oameni de afaceri, ori hoți sau violatori, vor fi cenzurate astfel încât opinia publică să nu mai afle cât de corupt este sistemul public din România sau ce fenomene infracționale grave sunt anchetate.

Consiliul Superior al Magistraturii vrea să modifice ghidul relației dintre mass media și sistemul judiciar și cere "elaborarea unor comunicate cu protejarea datelor cu caracter personal, indiferent de calitatea persoanelor, în conținutul cărora să fie descrisă pe scurt fapta și încadrarea juridică a acesteia" și "nu se mai permite eliberarea nici unui act din cursul urmăririi penale".

"Mă întrebam când urmează și atacul la adresa libertății presei. Este împiedicarea acțiunii presei de a informa oamenii, așa cum există obstrucționarea justiției, așa există și obstrucționarea presei", a declarat jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Mai mult, astfel de imagini cu suspecți, fie că sunt demnitari sau oameni de afaceri, chemați la audieri, persoane arestate și chiar și perchezițiile efectuate de procurori la grupări periculoase, vor deveni istorie. Suspecții și locul în care se face o cercetare ar trebui protejate cu panouri, cred membrii Inspecției Judiciare.

"Deci ce facem acum, plătim niște echipe din bani publici să umble pe stradă cu panouri. Ba mai mult, să nu mai știm nici cu cine avem de-a face. Deci o persoană este cercetată penal, se hotărăște să i se pună cătușe și noi nu vom ști cum îl cheamă, cum arată rechizitoriul, nu vom ști cum arată la față", adaugă jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Motivul invocat de CSM ar fi o directiva europeană care vorbește de prezumția de nevinovăție, dar care nu prevede îngrădirea dreptului la informare. Organizațiile care apără drepturile și libertățile presei, susțin că aceste schimbări vor avea repercursiuni grave în demersul jurnalistic din România.

"Consultarea nu are loc în acest moment cum ar trebui, CSM trebuie să vina și la organizațiile de jurnalism. Putem intui că se întâmplă și altceva, suspicinea crește o dată cu lipsă de transparență, asta ar trebui să înțeleagă CSM-ul", explică Mircea Toma, președintele Agenției de Monitorizare a Presei ActiveWatch.

Modificările sunt în fază de dezbatere, iar CSM a cerut puncte de vedere de la toate instanțele judecătorești și parchetele din țara, până pe 28 noiembrie. Presa nu este consultată, cu toate că este direct vizată de aceste modificări.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
DNA a sesizat CSM, după atacurile constante lansate de Tăriceanu
DNA a sesizat CSM, după atacurile constante lansate de Tăriceanu

Laura Codruţa Kovesi cere Consiliului Superior al Magistraturii să facă verificări cu privire la atacurile constante la adresa instituţiei lansate de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.