Cristian Tudor Popescu: "In Romania, pana si apocalipsa o sa-si franga gatul"

Cristian Tudor Popescu

Cristian Tudor Popescu a comentat speculatiile care au la baza interpretarile date calendarului maya privind sfarsitul lumii, spunand ca in Romania pana si apocalipsa "o sa-si franga gatul".

Teoriile hollywoodiene despre sfarsitul lumii spun ca in timpul solstitiului de iarna, pe 21 decembrie 2012, va avea loc Apocalipsa.

Insa abordarea mercantila si turistica a evenimentului a fost denuntata de organizatiile indigene din America Centrala si Mexic, care au reprosat guvernelor si antreprenorilor ca au denaturat sensul acestei sarbatori.

Intr-un interviu acordat AFP, liderul indigen Alvaro Pop a criticat interpretarea hollywoodiana a acestei date, care ar marca in realitate doar incheierea unui ciclu din calendarul maya.

In acest context, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit, pentru agentia de presa Mediafax, despre speculatiile care au la baza interpretarile date calendarului maya privind sfarsitul lumii.

Citește și
Chichen Itza
Stirileprotv.ro a transmis de la Chichen Itza, locul unde mayasii au prezis "Sfarsitul lumii"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"As vrea sa incep cu o parere stiintifica foarte autorizata, care ii apartine regizorului Nae Caranfil. El mi-a spus asa: «E bine ca e sfarsitul lumii vineri, numai ca ar fi bine sa fie dupa-masa, pe la 17.00, ca dimineata am niste treaba». Asta mi se pare ca epuizeaza din multe puncte de vedere subiectul apocalipsei de vineri. De asemenea, cred ca o sa-i rateze apocalipsa pe parlamentari, pentru ca ei o sa fuga chiar daca au acum probleme cu prezenta in Parlament. Deja jumatate au chiulit si nu se poate face nici Guvenul din cauza lor. Pe astia o sa-i rateze apocalipsa. Mai cred ca Romania va fi foarte originala si in materie de apocalipsa. Aici cred ca o sa-si franga gatul si apocalipsa. Comunismul n-a reusit nimic. A incercat, n-a reusit nimic. Capitalismul se straduieste si el din rasputeri, mare lucru nu face. Cred ca si apocalipsa o sa aiba mari probleme in a se realiza pe aceste plaiuri", a spus Cristian Tudor Popescu.

In ceea ce priveste posibilitatea stiintifica a prevestirii sfarsitului lumii, Cristian Tudor Popescu spune ca "tot acest subiect se incadreaza la escatologie".

"Escatologia este disciplina sfarsitului lumii. De-a lungul timpurilor, cred ca toate religiile au momentul lor escatologic. Deci trebuie sa existe un sfarsit al lumii, dupa care vine intotdeauna invierea, refacerea. De pilda, in cadrul religiei crestine a auzit toata lumea de apocalipsa. Termenul l-a lansat Sfantul Ioan. Apocalipsa dupa Ioan. Apocalipsa ce inseamna? Inseamna ca are loc un sfarsit al lumii, de fapt. Se distruge totul. Vin cei patru calareti, este trecuta lumea prin foc, prin apa. De ce? Pentru ca lumea este pacatoasa. Apocalipsa nu este un simplu fenomen natural, care ne izbeste. Nu este un tsunami, nu este un cutremur. Este o pedeapsa divina. In afara de apocalipsa exista si conceptul de «apocatastaza». Apocatastaza inseamna refacerea ordinii originare, care a fost alterata, a fost tulburata de-a lungul veacurilor de ticalosiile, de pacatele omului, ale omenirii. Si apocatastaza inseamna ca aceasta omenire va fi aruncata in aer, va fi distrusa, dar, dupa aceea, totul se va recompune in ordinea pura, nemaculata de trecerea secolelor, a mileniilor. E vorba aici numai si numai de o chestiune psihologica. Sfarsitul lumii este un domeniu al psihologiei. La urma urmei, daca ne gandim, toti avem in cap cate un sfarsit al lumii. Face parte din tine. Sunt unii care probabil ca nu au in cap nici inceputul lumii, alora nu ai ce sa le pretinzi, dar exista destule persoane putin peste media de inteligenta. Daca posezi un anume grad de inteligenta si de instructie e aproape imposibil sa nu formulezi, sa nu-ti imaginezi un sfarsit al lumii asa cum l-ai vedea tu la un moment dat", a spus Cristian Tudor Popescu.

"Aceasta notiune de sfarsit al lumii este si un bun test pentru cantitatea de prostie din lume, dintr-o tara, la un moment dat, pentru ca cresterea vanzarilor de truse de supravietuire pentru apocalipsa e un indicator sigur pentru cantitatea de prostie din lume. Inteleg ca si in Romania s-au cumparat suficiente astfel de truse in ultima vreme, care nici macar nu sunt scumpe. Asta imi aminteste de faptul ca pe vremea lui Ceausescu s-au vandut destul de bine pastilele contra prostiei. Existau insi care veneau si spuneau: «Domn'e, nu vrei niste pastile contra prostiei?». Si se intreba: «Dar de unde sunt? Sunt de import?». Si daca erau de import, atunci lumea cam lua pastile contra prostiei. Asa si cu trusele astea de supravietuire, dar sa ne amintim si lucruri mai sumbre. Au fost oameni, sute de oameni care s-au sinucis - reverendul Jones in Guyana sau davidienii din Waco, Texas. Zeci, sute de oameni care, convinsi ca urmeaza un sfarsit al lumii, s-au izolat de lume, in asteptarea acestui sfarsit al lumii, s-au sinucis. Deci lucrurile pot sa ia si intorsaturi dramatice din punctul asta de vedere", a spus Cristian Tudor Popescu.

Pe de alta parte, Cristian Tudor Popescu s-a referit si la interpretarea de la Hollywood, comerciala, a acestor date simbolice referitoare la un presupus sfarsit al lumii. In acest sens, Cristian Tudor Popescu a dezvaluit care sunt filmele lui preferate, care au ca tema sfarsitul lumii.

Pe prima pozitie a topului alcatuit de Cristian Tudor Popescu se situeaza "Melancolia/ Melancholia", in regia lui Lars Von Trier. "Pe primul loc (in top, n.r.) fara discutie este «Melancolia» lui Lars Von Trier, care are cel mai frumos, cel mai tulburator sfarsit al lumii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Specialist NASA:
Specialist NASA: "Dupa unele traduceri ale calendarului Maya, Apocalipsa vine pe 23 decembrie"

Argentinienii au inchis toate caile de acces pe un munte foarte popular printre adeptii meditatiei si locul unde multi sunt convinsi ca au vazut OZN-uri.

Stirileprotv.ro a transmis de la Chichen Itza, locul unde mayasii au prezis
Stirileprotv.ro a transmis de la Chichen Itza, locul unde mayasii au prezis "Sfarsitul lumii"

Potrivit calendarului mayas, vineri se incheie al 13-lea baktun, adica un ciclu de 5.200 de ani, lucru pe care unii l-au interpretat drept sfarsitul lumii.

21.12.2012: de ce este considerata
21.12.2012: de ce este considerata "ultima zi a omenirii". Profetiile despre sfarsitul lumii

A venit ziua de 21.12 2012, data la care se incheie calendarul mayas, iar multi cred ca acest lucru vesteste Apocalipsa.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care ar urma să răspundă acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.