Romanul care si-a ucis familia in Texas va fi extradat. Actul care garanteaza ca nu va fi executat

×
Codul embed a fost copiat

Inginerul roman suspectat de dublul asasinat de acum doua saptamani din Texas nu va fi executat.

Autoritatile americane au dat garantii ca Matase Camil risca doar inchisoarea. Intre timp, el va fi expertizat de legistii romani, curiosi sa afle, daca a avut sau nu discernamant atunci cand si-a impuscat mortal, sotia si fiul. Luni, el a incercat in zadar sa obtina eliberarea.

Avocatul acuzatului este de acord cu extradarea atata timp cat acesta nu va fi executat in America, iar partea de peste ocean a confirmat cu un raspuns pozitiv.

"Va rog sa ma iertati pentru ceea ce am facut!" - Au fost singurele cuvinte rostite de Camil Matase, inginerul roman a carui poveste continua sa starneasca ample dezbateri peste ocean. La doua saptamani distanta de la dublul asasinat, suspectul care se ascundea in Romania pledeaza vinovat, dar vrea sa fie liber.

Arestat aici, dupa ce a fost dat pe mana autoritatilor de propria mama ingrozita ca si-a impuscat mortal sotia si fiul de 26 de ani, Camil Matase a plans in boxa minute in sir. Din cand in cand se asigura ca judecatorii il vad cat de profund regreta ca s-a transformat intr-un asasin.

Citește și
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Saptamana trecuta, fiul cel mic, cel care a si descoperit crima, spunea ca nu crede ca tatal sau a planuit sa le ia viata mamei si fratelui sau. A recunoscut, insa, ca existau probleme in familie.

"In ultimii ani, fratele meu a fost foarte bolnav, nici doctorii nu stiau ce sa faca ca sa ii fie bine. Dar pe mama nu stiu, despre asta mi-e greu sa inteleg. Atacul a fost impulsiv, a fost foarte rapid, nu cred ca a fost planuit cu saptamani inainte, nu am fost extraordinar de apropiati ca si familie. Eu si fratele meu nu ne intelegeam tot timpul, dar eram o familie OK. Erau certuri intre mama si tata, verbale. Despre bani in general, despre viata lor. Se enervau des unul pe celalalt.", spune Teodor Matase.

Acum ca a ajuns in arest, Camil Matase mai are doua misiuni imposibile: sa convinga legistii ca si-a pierdut discernamantul - fapt ce in cazul unui proces in statele unite ii poate fi de ajutor. Si apoi sa fie transferat la houston pentru proces. Deocamdata, este cercetat si in statele unite, si aici in romania.

Camil Matase va reveni in fata judecatorilor Curtii de Apel in momentul in care FMI-ul va cere extradarea in statele unite. ca sa fie siguri ca nu vor fi refuzati de magistratii romani, anchetatorii din texas au dat asigurari ca el nu risca pedeapsa cu moartea.

Asta si gratie tratatutului bilateral de extradare incheiat intre Romania si Statele unite ale Americii semnat in mai 2008. Potrivit documentului parafat de departamentul american de justitie:

''Atunci cand, potrivit legii Statelor Unite, infractiunea pentru care se solicita extradarea este pedepsita cu moartea si nu este pedepsita cu moartea de legea romana, statul roman poate acorda extradarea cu conditia ca pedeapsa capitala sa nu fie aplicata persoanei cautate. Sau, daca procedural nu poate fi evitata condamnarea la pedeapsa capitala, in cazul in care va fi aplicata, sa nu fie executata. Daca statul solicitant accepta extradarea sub conditia prevazuta de acest articol, trebuie sa respecte conditia."

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Sirul evenimentelor care l-au impins pe Camil Matase sa isi execute familia. Declaratiile barbatului
Sirul evenimentelor care l-au impins pe Camil Matase sa isi execute familia. Declaratiile barbatului

Visul american transformat in cosmar, iubirea inlocuita cu gelozie si alcoolul - acestea par motivele care l-au impins pe Camil Matase, un roman stabilit in America, sa-si ucida sotia si fiul.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.