Presedintele Klaus Iohannis, dupa sedinta CSAT: "Planul de inzestrare a Armatei a fost retras, timpul se scurge"

×
Codul embed a fost copiat

Modernizarea Armatei bate pasul pe loc. Documentul care ar fi trebuit sa stabileasca un plan pentru in urmatorii 10 ani a fost retras din sedinta de astazi a CSAT, pentru ca nu respecta suma care trebuie alocata apararii.

Romania si-a luat angajamentul ca va aloca anul acesta 3 miliarde si jumatate de euro pentru Aparare, adica 2% din Produsul Intern Brut, dar specialistii se tem ca banii nu vor fi cheltuiti din cauza proiectelor intarziate.

Pe ordinea zi au fost, printre altele, stabilirea efectivelor pe care le poate pune armata la dispozitie pentru misiuni in afara teritoriului national in anul 2018 si discutarea planului de inzestrare cu tehnica militara in perioada 2017-2026.

Astfel, planul pentru inzestrarea Armatei a fost retras de pe ordinea de zi a CSAT, pentru ca nu respecta cerinta cu alocarea bugetara de 2% din PIB pentru cel putin un deceniu, a anuntat presedintele Klaus Iohannis, precizand ca documentul va fi adaptat si prezentat ulterior in Consiliul Suprem de Aparare a tarii.

”Un document pe care nu l-am discutat, pentru ca a fost retras de pe ordinea de zi: Planul de inzestrare a Armatei pentru 2017-2026. S-a constatat ca acest document a neglijat un aspect important, acordul politic de a aloca 2% din PIB pentru aparare pentru cel putin un deceniu, a afirmat Klaus Iohannis.

Citește și
Judecatori - STIRI
Magistratii solicita CSAT declasificarea hotararilor in baza carora s-au semnat acorduri intre serviciile secrete si parchete
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Presedintele a precizat ca documentul a fost retras de initiator si ”urmeaza sa fie adaptat dorintei politice si urmeaza sa fie prezentat intr-o sedinta ulterioara a CSAT”.

Sinteza declaratiilor presedintelui Klaus Iohannis:

- Am avizat cartea alba a apararii 2017, un document al MAPN.

- Am analizat un raport al MAI pe tema migratiei, sigur, migratia ilegala, acest fenomen care s-a intensificat in 2015, nu mai este ceva extraordinar, ci ceva cu care ne confruntam zilnic, iar acesta a fost mesasjul meu catre MAI, sa ne pregatim sa facem fata acestei miscari migrationiste pentru multi ani de acum inainte. Avem date si de la UE si de la sderviciile de inteligence, nu exista niciun indiciu ca acest fenomen se va diminua. Avem semnale din Africa ca trebuie sa ramanem in alerta. Asadar MAI trebuie sa ramana bine pregatit.

- Am aprobat astazi raportul de activitate al SRI pe 2016, un raport complet bine documentat si care a aratat o data in plus cat de importanta este munca depusa de SRI pentru a ne apara de teroristi.

- Am avut un punct pe ordinea de zi de infiintare a unui centru operativ contra terorismului, pentru a fi pregatiti in aceasta zona.

Intrebari:

- Aceste probleme sunt cunoscute si armata a atras atentia politicienilor, ca dotarea nu este corespunzatoare. de ce pana acum nu s-au luat aceste avertismente in serios nu este obiectul discutiei de astazi.

- Noi am aprobat planurile, iar acest document venea in completare.

- Cred ca toata lumea a inteles ca aici nu putem sa tergivesam lucrurile, fiecare zi de intarziere, iata, poate aduce atingere securitatii nationale.

- Aceste achzitii vor incepe la sfarsitul acestui an, insa evident ca vor dura cativa ani.

- (Despre scandalul din DNA) Am fost informat despre aceste abordari media si cred ca este bine sa se verifice. Am luat act de faptul ca ministrul Justitiei a solicitat o inspectie pe managament, atat la Parchetul General cat si la DNA. In ceea ce priveste activitatea atat a Parchetului General cat si a DNA eu am mai spus ca sunt foarte multumit. Am auzit prea multe asa zise interceptari ca sa mai cred in ele.

- Nu vad niciun motiv de suspendare.

- E foarte adevarat, timpul se scurge, si chiar azi am atras atentia sa accelereze aceste proceduri, altfel nu mai ramane timp fizic pentru a le duce la bun sfarsit.

- Nu discut cu sefa DNA astfel de chestiuni, nu intra in fisa postului presedintelui si astept cu mare interes rezultatele. daca voi semna sau nu demiterea, asta e cu daca si parca. Vom vedea.

- Nu cred ca este afectat statul de drept.

- Evident ca nu (acuzatiile de plagiat), dar daca acestea se dovedesc, trebuie rezolvate nu de mine, ci de persoana care l-a propus. Exista o majoritate PSD ALDE in Parlament, care a propus o persoana. Nu este propunerea mea, ci a PSD-ului, care raspunde prestatia sa.

- Vreau sa am clarificari urgente si nu doar urgente, ci pertinente, sa stim exact ce e adevarat si ce nu. Indiferent daca este un scandal declansat de media sau chiar daca chiar a fost o scapare, clarificarea trebuie sa vina repede si sa fie credibila, altel lumea ramane cu un semn de intrebare. De la institutiile care se ocupa, Inspectia Judiciara.

A fost prima sedinta a CSAT la care participa premierul Mihai Tudose, precum si noii ministri Adriant Tutuianu (Aparare), Mihai Fifor (Economie) si Ionut Misa (Finante).

Pe ordinea de zi a sedintei sunt incluse subiecte referitoare la: implementarea Strategiei Globale a UE (dimensiunea securitate si aparare); fortele armate ale Romaniei care pot fi puse la dispozitie pentru participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, in anul 2018; activitatea Serviciului Roman de Informatii in anul 2016; regulamentul de organizare si functionare a Centrului de Coordonare Operativa Antiterorista; Carta alba a apararii; planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017-2026; evolutiile recente ale fenomenului migratiei si principalele masuri implementate la nivel national”, a anuntat Adminstratia Prezidentiala.

In cadrul sedintei prezidate de catre presedintele Klaus Iohannis vor fi abordate si alte subiecte de interes pentru securitatea nationala.

Precedenta sedinta a Consiliului a avut loc pe 21 martie.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Presedintele Iohannis a anuntat cati militari vom trimite pentru a apara Polonia de rusi. Ce asteptari are Romania de la NATO
Presedintele Iohannis a anuntat cati militari vom trimite pentru a apara Polonia de rusi. Ce asteptari are Romania de la NATO

Presedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) in sedinta, marti la pranz. Pe agenda s-au aflat programul de inzestrare a Armatei si mandatul Romaniei la summit-ul NATO

Magistratii solicita CSAT declasificarea hotararilor in baza carora s-au semnat acorduri intre serviciile secrete si parchete
Magistratii solicita CSAT declasificarea hotararilor in baza carora s-au semnat acorduri intre serviciile secrete si parchete

Asociatia Magistratilor din Romania impreuna cu Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania i-au trimis o solicitare presedintelui Klaus Iohannis, in calitatea acestuia si de sef al CSAT.

Seful CSAT, Klaus Iohannis, a avizat favorabil bugetele pe siguranta nationala.
Seful CSAT, Klaus Iohannis, a avizat favorabil bugetele pe siguranta nationala. "Este un buget problematic"

Bugetele institutiilor de securitate ale tarii au primit aviz pozitiv in sedinta Consiliului Suprem de Aparare, dar nu fara critici din partea lui Klaus Iohannis.

Tariceanu afirma ca un document ar demonstra ca Iohannis
Tariceanu afirma ca un document ar demonstra ca Iohannis "a inchis ochii" la implicarea SRI in procesul de justitie

Calin Popescu Tariceanu i-a transmis o scrisoare deschisa presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, in care il acuza ca a inchis ochii "la folosirea discretionara a CSAT pentru a reglementa in secret implicarea serviciilor secrete in actul de justitie".

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.