Conducerea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor a demisionat. Ponta: "Avem o problema extrem de grava"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), George Baesu, i-a inaintat premierului Victor Ponta demisia sa din functie si a celor 2 vicepresedinti.

De asemenea, George Baesu i-a inaintat premierului Victor Ponta un memoriu in care reclama ca institutia este obligata la amenzi pentru neplata in termen a titlurilor de despagubire.

El a declarat ca in acest memoriu este precizat ca impotriva ANRP exista mii de procese in care este solicitata amendarea conducerii institutiei cu zeci de mii de euro pentru neemiterea sau neplata in termenul legal de 30 zile a titlurilor de despagubire, pentru dosare din urma cu mai multi ani, existand deja decizii ale instantei in acest sens.

"Avem o situatie exceptionala la ANRP. Cred ca suntem singura institutie din Romania impotriva careia exista mii de procese in cadrul carora cetatenii cer amendare pentru neplata sau pentru neemiterea de titluri de despagubire. In conditiile Legii contenciosului administrativ, suntem in situatia in care instantele ne aplica amenzi nu pentru faptul ca nu am face bine ce facem, ci pentru ca nu facem in 30 de zile. Cu alte cuvinte, ajungem noi, cei care am descoperit mizeria din domeniul retrocedarilor, sa platim pentru ca altii au furat cat au putut din acest domeniu, oamenii nemultumiti au facut procese in instanta, iar instantele astazi amendeaza pe cei care nu sunt in stare ca, in 30 de zile de cand apare o hotarare, sa fie in executare", a sustinut Baesu.

El a aratat astfel ca membrii conducerea ANRP se afla in situatia de a plati amenzi de zeci de mii de euro pentru ca nu au stiut sa fie "Supermeni". "Ajungem sa platim individual, cei care ne-am asumat sa spunem adevarul despre ce s-a intamplat in Romania in acest domeniu. Noi suntem plimbati prin toata tara pentru astfel de procese, iar legea astazi, asa cum e scrisa, este interpretata de unii in sensul ca putem fi amendati si in trecut", a spus Baesu.

Citește și
ANRP
SCHEMA prin care vicepresedintele ANRP a primit mita de un milion de euro. Banii erau ascunsi in masini de lux si proprietati
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

El a precizat ca memoriul a fost inaintat premierului alaturi de demisia sa si a celor doi vicepresedinti, iar seful Guvernului a cerut ca memoriul sa intre in atentia Ministerului Justitiei, pentru verificari.

Conducatorii ANRP sunt vizati de cereri de amendare in peste 150 procese si risca sa plateasca cu patrimoniul propriu, fara sa aiba vreo vinovatie, ci doar pentru ca legislatia este neclara, fiind intr-o situatie ridicola, se arata in memoriul inmanat premierului Victor Ponta. Acestia precizeaza ca au sentimentul unei totale insecuritati cu privire la propriile persoane, cat timp plata amenzilor afecteaza patrimoniul individual.

Ponta: Avem o problema extrem de grava la ANRP, cautam o solutie in sedinta de Guvern

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta a declarat, luni, dupa sedinta BPN ca la ANRP ”este o problema extrem de grava”, precizand ca a informat si CSM si se cauta o solutie in sedinta de Guvern, cu ministrii de Justitie si de Finante, dar ca ”accepta ca cei de la ANRP au dreptate”.

”Avem o problema extrem de grava la ANRP”, a spus Victor Ponta, precizand ca cei din conducerea institutiei sunt ”intre ciocan si nicovala”, pentru ca sunt amendati in fiecare zi de catre instanta, pentru ca nu retrocedeaza proprietati in termenul de 30 de zile, asa cum prevede legislatia. Ponta a mai spus ca, pe luna februarie, ANRP a strans amenzi care reprezinta de trei ori salariul fiecarui membru din conducere. ”Va trebui sa gasim o solutie, altfel nu va mai vrea nimeni sa lucreze”, a spus el.

Premierul a mentionat ca spera ca impreuna cu Ministerul de Justitie si de Finante sa se gaseasca o solutie in sedinta de Guvern de miercuri si a adaugat ca a informat si CSM-ul, pentru ca ANRP-ul sa functioneze in conditii bune. Potrivit lui Ponta, activitatea de la ANRP este ”blocata total”.Eu accept ca au dreptate”, a mai spus Ponta, aratand ca trebuie gasita o solutie in sedinta de guvern, ”ori perpetuam un blocaj”.

I-am rugat pe toti ca pana miercuri sa gasim o solutie, dar repet, oamenii au dreptate sa nu mai lucreze. Sunt fortati sa retrocedeze, altfel primesc amenzi. Pe de alta parte, nu a fost niciun fel de problema de restituiri ilegale, cum a fost in perioada 2010-2012”, a mai declarat Victor Ponta, adaugand ca le-a cerut celor din ANRP ”sa fie atenti si sa respecte legea, si pentru asta s-au umplut de amenzi”.

Absurdul este ca amenzile se duc tot la bugetul de stat. Este o chestiune care trebuie reglementata”, a mai spus Victor Ponta.

Premierul a adaugat, despre situatia Agentiei pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) ca, pe de o parte, Parchetul face largi investigatii legate de modul de retrocedare, de restituiri in natura sau echivalent, iar pe de alta parte toata conducerea ANRP e amendata in fiecare zi de instante ca nu retrocedeaza in 30 zile”.

El a aratat ca actuala conducere a ANRP a preferat sa plece decat sa faca ceva ilegal, ceea ce a condus la blocarea activitatii Agentiei si a mentionat ca ”exista o decizie judecatoreasca, pe care i-a prezentat-o Baesu, si care instituie prezumtia de vinovatie a ANRP si a functionarilor Agentiei”.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Dosarul
Dosarul "Mosia Bratienilor", privind retrocedari ilegale, in care este urmarit penal ginerele lui Basescu, la DIICOT

Dosarul ”Mosia Bratienilor”, in care este urmarit penal si avocatul Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu, si in care este implicata si Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, ca parte civila, a fost trimis de la PICCJ la DIICOT.

SCHEMA prin care vicepresedintele ANRP a primit mita de un milion de euro. Banii erau ascunsi in masini de lux si proprietati
SCHEMA prin care vicepresedintele ANRP a primit mita de un milion de euro. Banii erau ascunsi in masini de lux si proprietati

Procurorii anticoruptie si ofiterii SRI au scos la iveala o intreaga retea infractionala in jurul dosarelor de retrocedari.

Fostul vicepresedinte al ANRP Catalin Dumitru, retinut pentru luare de mita si spalare de bani
Fostul vicepresedinte al ANRP Catalin Dumitru, retinut pentru luare de mita si spalare de bani

Fostul vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) Catalin Dumitru a fost retinut de procurorii DNA Oradea, pentru luare de mita si spalare de bani, alaturi de fiul acestuia, acuzat de complicitate.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.