Procurorul sef Laura Codruta Kovesi, dezvaluiri despre dosarele deschise la DNA. Ce spune despre cazurile Oprescu si Ponta

Laura Codruta Kovesi - AGERPRES

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca, din 4.200 de dosare inregistrate la DNA, 24 de cauze au fost deschise in acest an ca urmare a sesizarilor venite de la SRI.

De asemenea, 204 dosare au fost deschise ca urmare a celor venite de la structurile de informatii si celelalte structuri ale MAI.

Kovesi a admis ca la DNA sunt foarte multe cauze investigate si in acest an, dar si anul trecut, cu persoane care se bucura de notorietate.

"Acum nu stiu neaparat ce inseamna nume mari, dar intr-adevar sunt dosare in care sunt implicate persoane cu notorietate sau care au avut functii importante. Doar in acest an au fost trimisi in judecata 12 membri ai Parlamentului, dintre care doi fosti ministri. Putem considera ca sunt nume importante. In ceea ce priveste perceptia ca ne bazam foarte mult pe Serviciul Roman de Informatii, sper sa-i dezamagesc pe cei care sustin acest lucru, si nu ca asa vreau eu, ci ca asa ne arata statistica.

Din 4.200 de dosare inregistrate la DNA, 24 de dosare au fost deschise in acest an ca urmare a sesizarilor venite de la SRI. 204 dosare au fost deschise ca urmare a sesizarilor venite de la structurile de informatii si celelalte structuri ale Ministerului Administratiei si Internelor. Deci de 10 ori mai mult am primit mai mult de la MAI decat am primit de la SRI", a afirmat sefa DNA, la un post tv, conform Agerpres.

Citește și
DNA
Financial Times face portretul DNA. Cum a ajuns "tigrul de hartie" sa faca "curatenie in clasa politica romaneasca"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Kovesi: ANAF trebuia sa confiste 310 milioane de euro, nu s-a intamplat nimic in ultimele opt luni

Suma care ar trebui sa fie confiscata de ANAF in urma hotararilor definitive pronuntate in dosarele instrumentate de DNA se ridica la 310 milioane de euro, insa in ultimele opt luni nu s-a facut nimic pentru recuperarea acestor bani, a afirmat joi procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

"Nu DNA este institutia care trebuie sa confiste efectiv banii. Noi, atunci cand facem o investigatie, obligatia noastra este sa identificam banii si bunurile, dupa care sa le sechestram. Practic, le punem intr-o tava, dupa care oferim tava ANAF-ului, Ministerului Finantelor, atunci cand hotararea judecatoreasca ramane definitiva, iar ANAF-ul trebuie sa execute efectiv aceste hotarari de condamnare. Am semnalat la inceputul anului ca, doar in dosarele DNA, suma care trebuie confiscata efectiv de stat este de 310 milioane de euro. (...) Aceasta suma ar putea duce la dublarea salariilor medicilor daca ea ar fi recuperata efectiv. Noi, ca procurori, am indisponibilizat bunurile si valorile, ei trebuie doar sa le execute. Nu s-a intamplat nimic in aceste opt luni si ma intreb daca procedura care se aplica persoanelor fizice care nu-si platesc taxele sau impozitele nu poate fi aplicata si acestor persoane condamnate definitiv", a declarat Kovesi.

In opinia sefei DNA, institutiile abilitate nu au dat niciun semn ca intentioneaza sa recupereze prejudiciile, in ciuda efortului depus de procurori si judecatori in acest sens.

"Noi nu vedem, cel putin in ultimii doi ani nu am vazut niciun fel de proactivitate in a incerca sa executi efectiv aceste bunuri. La nivelul DNA am constituit un serviciu de investigatii financiare, format din procurori, politisti si specialisti, care doar acest lucru face, identifica bunurile (...) si alaturi de investigatia penala face si o investigatie financiara. Alaturi de noi depun un efort extrem de important judecatorii, care verifica sechestrele pe care noi le punem, dispun confiscarea sumelor de bani si a bunurilor, dupa care nu se mai intampla nimic. Statul sta pe o gramada de hotarari judecatoresti ramase definitive cu care sunt puse sechestre foarte multe si nu le executa", a afirmat Kovesi.

Ea a adaugat ca, in urma semnalului de alarma pe care l-a tras la inceputul acestui an, a fost contactata de reprezentanti ai Ministerului Justitiei si Ministerului Finantelor, carora le-a transmis propunerile de imbunatatire solicitate, a participat la dezbateri si seminarii, a transmis puncte de vedere, dar pana in prezent nu s-a schimbat nimic in privinta recuperarii prejudiciilor.

"Sper ca lucrurile se vor misca, pentru ca si in acest an, pana in acest moment noi am indisponibilizat valori si bunuri de aproape 190 de milioane de euro. Avem foarte multe hotarari judecatoresti de condamnare, avem peste 660 de persoane condamnate doar in acest an, iar judecatorii au dispus si acolo confiscarea unor bunuri si valori. Aceste sume se tot aduna si cred ca trebuie sa existe un moment zero in care statul sa inceapa sa execute aceste sume efectiv si sa incaseze acesti bani la bugetul de stat. Daca Ministerul Finantelor nu se descurca, atunci poate sa dea aceasta atributie institutiilor din sistemul judiciar care pot sa faca acest lucru", a mai spus Laura Codruta Kovesi.

Kovesi, despre control judiciar la premier: Procurorii nu mai pot dispune masuri preventive dupa trimiterea in judecata

Kovesi, a declarat, referitor la posibilitatea punerii premierului Victor Ponta sub control judiciar, ca procurorii nu mai pot lua masuri preventive din momentul in care s-a trimis rechizitoriul la instanta.

"Din momentul in care procurorii DNA au intocmit rechizitoriul si instanta de judecata a fost investita sa judece acest dosar, procurorii nu mai pot dispune niciun fel de masura preventiva sau nicio alta masura care s-ar impune sau nu intr-un dosar. Deci o eventuala masura preventiva poate fi decisa doar de completul de judecata", a afirmat, la Digi 24, seful DNA.

Referitor la precizarea din rechizitoriu, potrivit careia Complexul Energetic Oltenia nu a raspuns cererii DNA de a se constitui parte civila desi pierderile sunt de peste 20 de milioane de lei, Kovesi a spus ca nu este prima cauza in care o institutie publica, condusa de persoana deferita justitiei, se pozitioneaza in acest mod.

"In ceea ce priveste constituirea de parte civila, procurorul de caz si-a indeplinit obligatia de a intreba daca se constituie parte civila sau nu. Nu este primul dosar in care o institutie publica este condusa de insasi persoana care este trimisa in judecata in calitate de inculpat si avem aceasta problema ca institutia respectiva nu se constituie parte civila. Obligatia noastra este sa intrebam. Spre deosebire de magistrati, care la momentul trimiterii in judecata sunt suspendati din functie si nu-si mai pot exercita atributiile, cred ca aceeasi regula ar trebui aplicata si celorlalti functionari din institutiile publice, pentru ca nu este normal, daca sunt suspiciuni ca o institutie publica a fost fraudata, acea institutie publica sa nu participe in calitate de parte civila la procesul penal. (...) Statul ar putea fi prejudiciat printr-o astfel de inactivitate in acest caz, aceea de a nu participa in proces ca parte civila si a nu te constitui ca parte civila", a explicat sefa DNA.

Pe de alta parte, Kovesi nu a dorit sa comenteze afirmatia premierului Victor Ponta de joi seara potrivit careia ca isi pune intrebarea daca nu cumva Klaus Iohannis ar fi facut presiuni pentru ca el sa fie trimis in judecata.

"De obicei nu comentez ce zic oamenii politici. Pot sa va spun ca institutia pe care o reprezint si colegii cu care lucrez zi de zi isi fac datoria asa cum scrie in lege", a adaugat ea.

In ceea ce priveste disjungerea din dosarul Rovinari-Turceni a partii referitoare la conflictul de interese, sefa DNA a explicat ca procurorul de caz a apreciat ca pentru anumite infractiuni urmarirea penala a fost finalizata si toate faptele pentru care persoanele au fost trimise in judecata s-au administrat suficiente probe, iar pentru altele, in care sunt implicate si alte persoane, urmarirea penala nu a fost finalizata.

"Ori pentru ca finalizarea urmaririi penale pentru absolut toate faptele in care erau implicate si alte persoane dura o perioada mai mare de timp si putea sa influenteze intr-un fel modul in care se administreaza probele in acest dosar in fata instantei, procurorul de caz a decis sa separe aceste fapte. Fiind vorba de o disjungere, de un dosar inca in lucru la DNA, nu pot sa fac foarte multe comentarii in acest moment", a adaugat ea.

Kovesi, despre dosarul Oprescu: Cred ca urmarirea penala pentru anumite infractiuni va fi finalizata cat de repede

Urmarirea penala in dosarul lui Sorin Oprescu s-ar putea finaliza destul de repede pentru unele dintre infractiunile pentru care este cercetat primarul suspendat al Capitalei, a afirmat procurorul sef al DNA.

"Din punct de vedere al DNA nu este un dosar extraordinar de complex sau un dosar care sa nu poata fi gestionat de procurorul de caz. Este un dosar in care sunt fapte clasice de coruptie, procurorul de caz are suficienta experienta in a investiga acest gen de infractiuni. Cred ca urmarirea penala pentru anumite infractiuni va fi finalizata cat de repede, in functie de cum poate fi administrat probatoriul", a declarat Kovesi.

Sefa DNA a apreciat ca si ancheta care a dus la retinerea si apoi arestarea preventiva a lui Oprescu s-a desfasurat destul de repede, avand in vedere ca a inceput in luna martie a acestui an.

Kovesi da asigurari ca nu exista presiuni asupra procurorilor

Kovesi a respins joi speculatiile cu privire la eventuale presiuni care s-ar exercita asupra procurorilor anticoruptie.

"Nu suntem sensibili nici la persoane care ne propun in functii sau ne numesc in functii si cred ca acest lucru s-a dovedit prin rezultatele Directiei Nationale Anticoruptie. Ca atare, orice eventuala presupunere sau supozitie ca s-ar fi facut presiuni asupra unui procuror de caz din DNA o exclud intotdeauna", a declarat Kovesi la Digi 24.

In opinia sa, activitatea DNA din ultimii doi ani demonstreaza ca procurorii anticoruptie nu se concentreaza asupra persoanelor, cu asupra faptelor de care acestea sunt banuite.

"Institutia pe care reprezint si colegii cu care lucrez in fiecare zi isi fac datoria asa cum scrie in lege. Cred ca am dovedit in ultimii doi ani ca nu suntem sensibili la presiuni sau la intimidari, nu judecam oamenii, judecam faptele si incercam sa investigam faptele care se presupune ca se comit", a precizat Laura Codruta Kovesi.

Kovesi: Raman in sistemul judiciar; voi anunta la finalul mandatului daca doresc sa continui la conducerea DNA

Laura Codruta Kovesi a declarat joi ca a luat o decizie cu privire la viitorul sau profesional si va ramane in sistemul judiciar, insa va anunta la finalul actualului mandat daca doreste sa continue activitatea la conducerea DNA.

"Am luat o decizie in ceea ce priveste viitorul meu profesional si daca doresc sau daca nu doresc un mandat, dar aceasta decizie nu vreau sa o fac publica in acest moment. Ceea ce pot sa confirm in acest moment este ca nu voi candida la niciun fel de politica sau in administratia publica, voi ramane in sistemul judiciar si, daca doresc sa-mi continui mandatul la Directia Nationala Anticoruptie, am sa anunt cand va expira acest mandat", a declarat Kovesi.

Kovesi a adaugat ca nu a discutat cu nimeni despre un eventual nou mandat in fruntea DNA, fiind singura care poate lua o decizie in privinta planurilor sale de viitor.

"Vad ca sunt foarte multe speculatii in spatiul public despre ceea ce voi face, despre ceea ce nu voi face. Va asigur ca sunt singura care decid acest lucru si ceea ce pot sa asigur (...) este ca nu voi intra in politica si nu voi candida nici pentru presedinte si nici pentru alta functie, ci am sa-mi continui activitatea in sistemul judiciar", a precizat sefa DNA.
 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
DNA, produs de export in Moldova si Bulgaria. Un procuror de la Bucuresti ii va invata pe vecini sa lupte cu coruptia
DNA, produs de export in Moldova si Bulgaria. Un procuror de la Bucuresti ii va invata pe vecini sa lupte cu coruptia

Sucesul Directiei Nationale Anticoruptie de la Bucuresti i-a facut pe vecinii Romaniei sa isi doreasca sa preia si ei aceasta institutie
 

Financial Times face portretul DNA. Cum a ajuns
Financial Times face portretul DNA. Cum a ajuns "tigrul de hartie" sa faca "curatenie in clasa politica romaneasca"

Cea mai importanta publicatie financiara din lume a publicat un amplu material despre rolul pe care a ajuns sa il joace Directia Nationala Anticoruptie in Romania.

Kovesi si-a dat ochii peste cap si a zambit ironic in timpul discursului lui Ponta. Gluma cu ghilotina facuta de Ziua Frantei
Kovesi si-a dat ochii peste cap si a zambit ironic in timpul discursului lui Ponta. Gluma cu ghilotina facuta de Ziua Frantei

De Ziua Frantei, ambasada din Bucuresti s-a transformat intr-un loc de sarbatoare. Politicieni si diplomati de rang inalt, dar si artisti, sefi de institutii sau cetateni francezi, aflati in Romania, au fost poftiti intr-o atmosfera pariziana.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.