Vremea se schimba radical de duminica noapte in toata tara: ploi torentiale, vijelii si grindina. Cate grade vor fi luni

×
Codul embed a fost copiat

Conform ANM, in intervalul 16 august (ora 23.00) si 18 august (ora 23.00), instabilitatea atmosferica se va accentua treptat in toata tara.

Astfel, vor fi averse, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului ce vor avea si aspect de vijelie, in noaptea de duminica spre luni, 16/17 august, in Banat si Oltenia, apoi si in celelalte regiuni.

Ploile vor avea si caracter torential, iar in 24 de ore se vor cumula cantitati de apa ce vor depasi local 20 l/mp si pe arii restranse, indeosebi in zonele de deal si de munte, 35...40 l/mp. Vor fi si caderi de grindina.

Daca duminica in Bucuresti am avut 36-37 de grade, luni nu asteptam mai mult de 26-28.

Vremea se raceste brusc in urmatoarele zile, insa in septembrie s-ar putea intoarce canicula

Citește și
anm
ANM a extins codul portocaliu pana miercuri, in 6 judete. Maximele vor ajunge la 38 de grade
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Vremea va intra intr-un proces semnificativ de racire in zilele urmatoare, cu temperaturi maxime ce nu vor depasi 26 de grade Celsius, mult sub cele normale pentru aceasta perioada, iar ploile vor pune stapanire pe intreaga tara, a declarat, duminica, pentru AGERPRES, meteorologul de serviciu al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), potrivit Agerpres.

"Temperaturile scad semnificativ in zilele urmatoare. Maine (luni, 17 august n.r.), maximele se vor incadra intre 23 si 33 de grade la nivelul intregii tari, cu cele mai ridicate valori in sud-estul tarii, iar marti maximele vor fi, in general, intre 19 si 29 de grade Celsius. Scaderea temperaturii va continua pana joi, in data de 20 august, cand vom avea temperaturi maxime cuprinse intre 19 si 26 de grade Celsius, ceea ce inseamna valori cub cele normale pentru aceasta perioada. La noapte va ploua mai mult in partea de sud-vest a tarii, iar luni si marti vor fi ploi efective in toata tara", a precizat specialistul ANM.

Potrivit meteorologului, cantitatile de apa vor depasi, local, 20 de litri/mp si, izolat, mai ales la deal si la munte, 40 de litri/mp, fiind, de asemenea, conditii de grindina.

"Cantitatile de apa mentionate le asteptam in aproximativ 48 de ore, dar cele cu caracter torential pot sa fie insa si intr-o ora. Va continua sa ploua pana la mijlocul saptamanii viitoare, iar dupa aceea ploile se mai restrang. Deci, vor fi ploi, luni si marti in toata tara, miercuri si joi, indeosebi in jumatatea de sud-vest a tarii, adica in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Transilvania si dupa aceea se vor restrange spre vestul si sud-vestul tarii si vor mai slabi si in intensitate. Acest lucru se va intampla insa dupa data de 20 august", a subliniat meteorologul de serviciu.

In ceea ce priveste prognoza pentru Bucuresti, sursa citata a mentionat ca va ploua de luni pana joi inclusiv, ulterior reducandu-se sansele de ploaie, insa vremea se va raci si in Capitala.

"Aerul foarte rece care va ajunge la noi, dar si norii si ploile care vor fi in reprize, vor duce la o scadere de temperatura si la Bucuresti. Maine (luni n.r.), vom avea in Bucuresti 28 - 29 de grade Celsius, iar dupa aceea valorile maxime vor fi tot in scadere. Marti, o sa fie in jur de 26 - 27 de grade Celsius, miercuri in jur la 23 de grade, iar joi temperaturile o sa mai creasca putin si abia in a doua jumatate a saptamanii o sa ne apropiem de ceea ce ar trebui sa avem in mod normal in aceasta perioada, adica maxime de 32 - 33 de grade Celsius", a explicat specialistul ANM.

Acesta a adaugat ca pe Litoralul Marii Negre, vremea se va mentine frumoasa pana luni seara, insa ulterior ploile se vor extinde si in aceste zone.

"Luni spre marti, dar si marti si miercuri, o sa fie temporar reprize de ploaie, iar dupa data de 20 august vor scadea si aici sansele de ploaie. Acest lucru nu inseamna ca nu va mai ploua deloc, ci ca devin tot mai dese momentele cu soare si ploile tot mai rare, dar vremea frumoasa ar putea sa fie din nou la sfarsitul saptamanii, pentru ca temperaturile scad si pe Litoral. Maine (luni n.r), vor fi 29 de grade Celsius pe Litoral, marti nu vor depasi 26 de grade, iar miercuri si joi vor fi chiar sub 26 de grade Celsius. Abia in weekend o sa revina la valori de 26-27 de grade si o sa fie ceva mai bine". a mentionat meteorologul de serviciu de la Administratia Nationala de Meteorologie.

In opinia acestuia, nu exista semnale ca pana pe data de 25 august sa se mai inregistreze canicula la nivelul intregii tari, insa nu sunt excluse astfel de episoade chiar pentru luna septembrie, tinand cont de climatologia Romaniei.

"Nu avem semnale ca, pana pe data de 25 august, sa mai fie canicula, de exemplu, dar ramane de vazut pentru ca, uneori si in luna septembrie, daca ne referim la climatologia Romaniei, poate sa fie canicula. Deocamdata, nu avem niciun semnal pentru luna septembrie ca sa detaliem acest lucru. Dupa cum spuneam pentru saptamana care urmeaza nu mai este vorba de canicula nicaieri, niciunde, dimpotriva vorbim de vreme racoroasa", a aratat specialistul ANM.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis, duminica, o avertizare de vreme rea, valabila in toata tara, in intervalul 16 august, ora 23,00 - 18 august, ora 23,00.

Potrivit meteorologilor, in intervalul mentionat, instabilitatea atmosferica se va accentua treptat in toata tara. Vor fi averse, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului ce vor avea si aspect de vijelie, in noaptea de duminica spre luni, 16/17 august, in Banat si Oltenia, apoi si in celelalte regiuni.

Ploile vor avea si caracter torential, iar in 24 de ore se vor cumula cantitati de apa ce vor depasi local 20 de litri/mp si pe arii restranse, indeosebi in zonele de deal si de munte, 35 - 40 de litri /mp. De asemenea, vor fi si caderi de grindina.

In Dobrogea, manifestari ale instabilitatii atmosferice isi vor face aparitia din noaptea de luni spre marti (17/18 august.

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Cod galben de ploi si descarcari electrice in mai multe zone din tara. Atentionarea emisa de meteorologi
Cod galben de ploi si descarcari electrice in mai multe zone din tara. Atentionarea emisa de meteorologi

Administratia Nationala de Meteorologie /ANM/ a emis, joi, o atentionare nowcasting Cod Galben de averse si intensificari ale vantului, valabila in urmatoarea ora si jumatate pe raza unor localitati din judetul Alba.

ANM a extins codul portocaliu pana miercuri, in 6 judete. Maximele vor ajunge la 38 de grade
ANM a extins codul portocaliu pana miercuri, in 6 judete. Maximele vor ajunge la 38 de grade

ANM a prelungit, marti, cu 24 de ore, Codul portocaliu de canicula pentru judetele Arad, Bihor si Satu Mare, extinzand, in acelasi timp, atentionarea la alte sapte judete din partea de nord-vest, vest, sud si sud-vest.

Metoda extrema de racorire pe vreme de canicula. Imagini surprinse pe o strada din Galati. VIDEO
Metoda extrema de racorire pe vreme de canicula. Imagini surprinse pe o strada din Galati. VIDEO

Canicula pare sa-i fi impins pe romani la noi extreme, dovada fiind si aceasta filmare pe care un utilizator ne-a trimis-o pe adresa de mail.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.