Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

COD PORTOCALIU de inundatii pe Dunare: in Serbia, apele au distrus sute de gospodarii. Zonele cele mai afectate din Romania

Embed:

Dunarea ar putea iesi din matca - avertizeaza hidrologii, care au emis un cod portocaliu de inundatii. Sunt asteptate debite mari, ce depasesc cotele de aparare.

Cantitatea mare vine din Vest, unde ploile au umflat raurile care sa varsa in Dunare. In Serbia, fluviul a inundat zilele trecut, sute de gospodarii.

La Portile de Fier, in Drobeta Turnu Severin, Dunarea e vizibil umflata. Autoritatile anunta ca vineri debitul va fi aproape dublu decat normalul in aceasta perioada.

Apele s-au adunat de la ploile torentiale din zilele trecute, care in Serbia a facut ravagii. Zeci de case si masini au fost inghitite de viituri. In toate regiunile afectate, autoritatile sarbe au declarat stare de urgenta.

inundatii Serbia

Magdalena Dinca, purt cuv Apele Romane Mehedinti: "Debitul Dunarii e mult mai mare decat normalul, maine vom aveam 13 mii si un pic... fata de normalul lunii martie 6000."

Hidrologii mentin codul portocaliu pe Dunare pana la Zimnicea pana pe 18 martie.

Portile de Fier sunt pregatite sa preia debite si mai mari. Dar problemele pot sa apara din Dolj, in jos pe cursul fluviului.

La Bechet apa a intrat deja in port.

Mihai Palasca directorul tehnic ABA Jiu: "Deocamdata nu sunt probleme, nu ne punem problema ca va da Dunarea peste, dar vor fi infiltratii."

In judetul Constanta sute de hectare de teren au fost deja acoperite de ape in localitatile vecine cu Dunarea.

500 de hectare de teren agricol din zona localitatii Garliciu sunt sub apa. Si cum se anunta ploi in urmatoarele zile, localnicii se tem ca intreaga suprafata ar putea fi inundata. Vorbim de aproape o mie de hectare de teren, principala sursa de venit a oamenilor din zona.

inundatii Dunare

Agricultor: "Culturile mele sunt sub apa, pe undeva mai apar acolo pe acolo."

Acest agricultor a pierdut minim 150 de mii de lei. Ca el sufera si alti gospodari.

Localnica: "Toti avem pamant pe balta, l-am arat in toamna, dar daca a venit apa... e pacat de el.
Reporter: Mai aveti ce sa salvati din cultura?
Localnica: Graul in niciun caz, orzul de toamna cred ca nu."

Canalele de colectare a apei din zona n-au mai fost curatate de cel putin 20 de ani, iar cei de la Apele Romane si Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare i-au invitat pe agricultori sa-si scoata singuri apa de pe teren.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 10 Martie 2016
Citeste mai multe despre: ninsori, cod galben, cod portocaliu, ploi abundente, Dunare,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed