Premierul Nicolae Ciucă anunță plafonarea prețului la energie și la gaze

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, luni seara, plafonarea prețului la energie și la gaze și că toate facturile greșite vor fi corectate.

CITIȚI în acest articol: 

-► Cronologia evenimentelor de astăzi - LIVE UPDATE
-► PNL susține orice măsură care ”nu discriminează”
-► PSD vrea reducerea TVA de la 19% la 5% la energie electrică şi gaz

Cronologia evenimentelor - 

ora 22:30 - Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, luni seara, plafonarea prețului la energie și la gaze și că toate facturile greșite vor fi corectate. 
 
Premierul a spus că în privința energiei electrice au căzut de comun acord la 0,8 lei/kw oră, iar consumul crește de la 300 la 500 de kw, ceea ce înseamnă 0,68 bani/kw pentru consumatorul casnic și că pentru companii este vorba de 1 leu/kw.
 
"Este o plafonare a prețului, nu se renunță la liberalizare", a spus Ciucă. 
 
El a mai spus că la gaz prețul scade de la 0,37 la 0,31 lei/kw, iar limita crește de la 1.000 la 1.500 kw.
 
OUG va produce efecte de la 1 februarie până la 31 martie. 
Impactul pentru cele două luni este 3 miliarde de lei.
 
Premierul a mai spus că toate facturile greșite vor fi corectate, precizând că este vorba despre un milion de facturi. 
 
"Vreau să asigur populația că vom lua toate măsurile ca să nu mai avem astfel de greșeli care să speram că nu sunt voit facute, că oamenii nu au de ce să plătească greșelile altora. OUG nu va întârzia mai mult de săptămâna viitoare", a adăugat premierul.
 
Premierul a precizat că tariful va fi plafonat și la școli sau biserici. 
 
Totuși, întrebat ce se va întâmpla cu cei care au plătit deja facturile așa mărite, premierul a spus că nu a fost discutat și acest aspect. 
 
ora 18:00 - Conform unor surse, PNL a propus în coaliție un plafon de 0,68 lei kWh la energie  Plus un sistem de acordare de vouchere pentru IMM-uri. 

ora 17.15 Președintele PNL, Florin Cîțu, înainte să intre la ședința cu PSD: ”Prețuri reglementate”

Florin Cîțu:Partidul Național liberal va avea două propuneri simple. Pentru consumatorul casnic există varianta de a ne întoarce pe o perioadă determinată, până în 6 luni de zile, poate mai puțin, la un preț reglementat. Pentru companii mici și mijlocii și restul consumatorilor trebuie să discutăm de variante de compensare de la buget.”

Citește și
Pensionarii se împrumută la CAR ca să-și plătească facturile uriașe. Unii termină un credit ca să ia altul
Pensionarii se împrumută la CAR ca să-și plătească facturile uriașe. Unii termină un credit ca să ia altul
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Reporter: Sunteți de acord cu propunerea social-democraților, ca reducerea TVA-ului la 5 % să intre în vigoare de la 1 februarie?

Florin Cîțu: ”V-am spus cele două variante pe care le susține Partidul Național Liberal. Vă mulțumesc.”

ora 17.00 Ciolacu: ”PSD a finalizat astăzi pachetul de măsuri care poate stopa creșterea facturilor la energie și gaze”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat într-un mesaj transmis pe Facebook că social-democrații vor propune în ședința cu PNL reducerea TVA de la 19 % la 5 %.

PSD a finalizat astăzi pachetul de măsuri care poate stopa creșterea facturilor la energie și gaze. Am redus nivelul plafonării tarifelor, am dublat volumele lunare de consum și am scăzut TVA de la 19 la 5%. În acest fel, peste 90% dintre consumatori, persoane fizice și companii, vor beneficia de scăderea facturilor pe care le vor primi după 1 februarie, facturi corespunzătoare lunii ianuarie.

De aceeași protecție vor beneficia școlile, spitalele, companiile de transport public, instituțiile de cultură, ONG-urile. Aceste măsuri trebuie aplicate de la 1 februarie, fiindcă suntem în plină iarnă, în lunile de consum energetic maxim, iar românii au acum cea mai mare nevoie de ajutor.

În plus, propunem atât un set de #soluții pentru descurajarea comportamentului speculativ al firmelor din energie, cât și măsuri pe termen scurt și mediu pentru rezolvarea problemelor #structurale ale industriei noastre energetice.

Vom prezenta aceste măsuri în scurt timp, în ședința Coaliției, cu speranța că partenerii noștri vor înțelege rapid că soluțiile PSD sunt simple, eficiente și cu un impact minim asupra bugetului. Românii așteaptă de la noi #responsabilitate, nu certuri sterile și ieșiri filosofico-inutile pe la televizor.”

PNL susține orice măsură care ”nu discriminează” 

 

Înaintde ședința coaliției, președintele PNL Florin Cîțu a afirmat că susține orice soluție ”care nu discriminează”.

Florin Cîțu este interesat de orice soluție pentru facturile la energie care nu discriminează și care se aplică unitar în toate sectoarele din economie. În acelasi timp, Florin Cîțu a avertizat că aceste soluții, cu bani de la buget pentru persoane fizice și companii, nu rezolvă problema structurală a prețurilor din energie. Trebuie un plan de investiții multianual, asumat transpartinic, pentru a asigura securitatea energetică a României.” - au afirmat sursele liberale pentru Știrile Pro TV.

Ulterior, Cîțu a confirmat aceste informații, într-o declarație de presă susținută la Senat, unde a afirmat că reducerea TVA doar pentru un anumit domeniu ar fi o măsură ”necinstitiă”.

”Nu sunt de acord să reduci TVA doar pentru un anumit sector. Atunci creezi un avantaj necompetitiv, necinstit, unui anumit sector, versus altele în economie şi eu nu sunt de acord cu astfel de ...” - a spus Cîțu înainte de ședința coaliției.

PSD vrea reducerea TVA de la 19% la 5% la energie electrică şi gaz

 

La rândul său, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni dimineața, înainte de ședința coaliției de guvernare, că pachetul de măsuri cu privire la preţurile la energia electrică şi gaze naturale este finalizat.

"Am finalizat tot pachetul de măsuri, pe toate cele trei componente, astfel încât să stopăm această escaladare a preţurilor, să ieftinim facturile atât către populaţie, cât şi către economie şi, nu în ultimul rând, să încercăm să compensăm de la bugetul statului, atât cât îşi permite bugetul statului, astfel încât să nu afecteze zona de investiţii şi ce ne-am propus pentru acest an. Avem aceste măsuri finalizate, le mai discutăm acum, la ora 10,00, cu membrii Guvernului din partea PSD, cu Biroul Permanent Naţional şi, la ora 17,00, în coaliţie. Am avut discuţii inclusiv în cursul zilei de ieri cu domnul prim-ministru şi alaltăieri cu domnul preşedinte Cîţu, deci am funcţionat şi până acum", a spus Ciolacu la sediul PSD.

El a adăugat că reducerea TVA de la 19% la 5% la energie electrică şi gaz "este suportabilă de către bugetul statului" și că această măsură ar putea fi introdusă chiar de la 1 februarie.

"Sunt mai multe variante, inclusiv am văzut ce s-a întâmplat în Franţa cu plafonarea preţurilor, cu plafonarea preţurilor la energie la companiile de stat, la cea mai mare companie de stat, şi aceasta este o măsură pe care am putea să o luăm. După ce avem o decizie finală luată în coaliţie, o vom prezenta.", a mai afirmat liderul PSD.

Scandalul facturilor. Ministrul Energiei: Vom modifica legea plafonării şi compensării

 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, duminică, faptul că se lucrează la noua schemă de sprijin pentru populaţie de la 1 aprilie.

"Săptămâna viitoare în şedinţa de Guvern vom modifica legea plafonării şi compensării şi vom obliga toţi furnizorii care au întocmit facturile într-un mod eronat în afara legii plafonării şi compensării să le refacă, să le refacă fără percepere de penalităţi, vom opri orice fel de debranşare pe perioada de aplicare a acestei legi pentru că vrem să punem pe poziţie de egalitate clientul cu furnizorul, să nu existe cumva un mijloc, să zicem aşa, de presiune al furnizorului să achit o factură eronată sub ameninţarea debranşării", a declarat ministrul Energiei la Profit.ro, potrivit News.ro.

El a menţionat că nu crede "să privească cu ochi buni furnizorii această imposibilitate de debranşare, dar ne-au arătat că n-au fost de bună credinţă".

"Eu înţeleg că facturile trebuie plătite, dar trebuie plătite facturile corect. Nu facturile întocmite într-un mod eronat. De aceea ţin la această măsură de blocare a debranşărilor pe perioada de valabilitate a acestei legi", a subliniat Virgil Popescu.

Popescu a afirmat, răspunzând unei întrebări, că nu crede că furnizorii au făcut aceste erori "din prostie".

El a adăugat că ANRE putea să aibă discuţii cu furnizorii şi să îi verifice din decembrie dacă au aplicaţiile informatice actualizate.

"Ar fi putut interveni preventiv în piaţă să nu se emită facturi", a punctat Popescu.

Ministrul Energiei a menţionat că, pe lângă persoanele fizice şi companii, sunt şi şcoli, spitale, grădiniţe care au facturi întocmite eronat, dar şi acolo preţul trebuie plafonat.

Popescu a mai afirmat că se lucrează la noua schemă de sprijin pentru populaţie de la 1 aprilie, dar aceasta trebuie să fie agreată în coaliţie la sfârşitul săptămânii sau în cea următoare.

"Avem o schemă de sprijin pentru populaţie ca să nu mai trecem prin aceste situaţii. (...) Nu vom face o schemă care va fi mai dezavantajoasă decât schema existentă. Vom discuta de la 1 februarie pachet pentru industria alimentară, pentru agricultură, vom putea discuta eventual de la 1 februarie o suplimentare a discountului la gaze naturale, ori mărim discountul de la 33 la 50% sau scădem TVA-ul pentru gaze naturale, deci găsim soluţii", a detaliat ministrul Energiei.

El a admis că aceste soluţii presupun o presiune suplimentară, deci trebuie făcută o analiză de către Ministerul de Finanţe.

Scandalul facturilor la energie și gaze. PSD vrea TVA zero

 

Referitor la solicitarea PSD privind TVA zero, ministrul Popescu a explicat:

"Tot Ministerul de Finanţe trebuie să ne spună dacă se poate în Uniunea Europeană TVA zero. Ştiu că se discută o directivă la nivelul miniştrilor de Finanţe ai Uniunii Europene prin care ar putea exista în viitor TVA zero pentru alimente. Ministrul de Finanţe care este mult mai updatat la nivelul miniştrilor de Finanţe ai statelor membre ale Uniunii Europene ar trebui să ne spună dacă se poate acest lucru sau nu se poate acest lucru. Eu sunt de acord cu orice schemă care ajută oamenii, din punctul nostru, al Ministerului Energiei".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Discuții în ceea ce privește furnizarea de gaze în Europa. S-ar putea ajunge la o criză energetică fără precedent
Discuții în ceea ce privește furnizarea de gaze în Europa. S-ar putea ajunge la o criză energetică fără precedent

Guvernul american a purtat discuţii cu mai multe companii internaţionale de energie privind planuri de urgenţă pentru furnizarea de gaze naturale în Europa.

Pensionarii se împrumută la CAR ca să-și plătească facturile uriașe. Unii termină un credit ca să ia altul
Pensionarii se împrumută la CAR ca să-și plătească facturile uriașe. Unii termină un credit ca să ia altul

Ca să-și poată achita facturile uriașe, cum sunt cele de la curent și gaze naturale, tot mai mulți pensionari se împrumută de la Casele de Ajutor Reciproc.

Soluții alternative pentru încălzire, în condițiile în care facturile au explodat. Investiția inițială e problema
Soluții alternative pentru încălzire, în condițiile în care facturile au explodat. Investiția inițială e problema

Copleșiți de cheltuielile pentru gaze și curent, românii au început să caute soluții mai ieftine pentru încălzirea locuințelor.

Mai bine de un milion de români s-au trezit cu facturi uriașe la curent și gaze. ANPC promite că li se face dreptate
Mai bine de un milion de români s-au trezit cu facturi uriașe la curent și gaze. ANPC promite că li se face dreptate

Peste un milion de românii au primit facturi greșite la curent și la gaze, a anunțat șeful Autorităţii pentru Protecția Consumatorilor.

Bătrânii sunt copleșiți de facturile uriașe. Nu mai deschid nimic, să facă economie: ”La gaz nu pot, că e foarte frig”
Bătrânii sunt copleșiți de facturile uriașe. Nu mai deschid nimic, să facă economie: ”La gaz nu pot, că e foarte frig”

Împovărați de griji și nevoi, singuri și cu pensii de câteva sute de lei, mai mulți bătrâni sunt copleșiți de facturile mari la utilități. În Baia Mare, vârstnicii apelează necontenit la telefoanele asociațiilor și cer ajutorul voluntarilor.  

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.