Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Premierul Dacian Ciolos, pentru Le Monde: "Nu avem interesul sa intram intr-un spatiu Schengen care nu functioneaza"

Dacian Ciolos in Franta

Fost comisar european, actualul sef al Guvernului Romaniei nu are totusi doar cuvinte de lauda pentru UE si critica modul in care a fost abordata criza refugiatilor.

Aflat intr-o vizita oficial de 2 zile la Paris, unde s-a intalnit deja cu presedintele Frantei, premierul Dacian Ciolos a vorbit, pentru presa franceza, despre pozitia tarii noastre vizavi de actuala criza a Uniunii Europene.

Extinderea UE a fost o sansa pentru toata Europa, nu doar pentru tarile care au aderat. Dar ulterior, procesul de integrare europeana nu a avut suficient timp la dispozitie. Din 2008, criza a impins institutiile europene si zona europene sa ia masuri de urgenta pentru a raspunde problemelor care au venit una dupa alta. Asta a creat un anume sentiment printre tarile din Est, care nu au fost suficient ascultate”, le-a declarat Ciolos ziaristilor de la Le Monde. “Si pentru ca nu au fost ascultati, unii au gasit alte mijloace pentru a se face auziti”.

Intrebat cum se pozitioneaza Romania in chestiunea refugiatilor, Ciolos a spus ca sustine ideea intaririi Frontex , dar ca “exista un blocaj legat de aceste cote obligatorii, care sunt respinse de mai multe state. Suntem gata sa ne asumam responsabilitatile, dupa capacitatile noastre. Asa inteleg eu solidaritatea. Trebuie sa fii primitor si deschis, dar si realist, altminteri esti iresponsanbil. Noi nu avem o traditie a primirii imigrantilor non-europeni. [...] Un mecanism obligatoriu, legat de o formula matematica, nu e deci o solutie buna”.

Referitor la aderarea la Schengen, premierul a spus ca “Romania indeplineste criteriile care i s-au cerut, dar e tinuta in continuare la usa. Noi criterii privind functionarea justitiei si lupta anti-coruptie ne-au fost impuse, noua si Bulgariei, criterii care nu au existat pentru altii. Cred ca avem acum toate ingredientele pentru ca Romania sa fie acceptata. Sigur ca nu avem interesul sa intram intr-un spatiu Schengen care nu functioneaza, sa intram doar pe hartie, ci vrem sa vedem realitatea din teren si sa ne asumam la randul nostru responsabilitatea"

Ciolos a sugerat o aderare la Schengen in etape, “in special in privinta aeroporturilor”. "Astfel nu s-ar fragiliza mai mult spatiul Schengen si ar fi recunoscute eforturile facute de Romania".

 

Sursa: Le Monde, Data publicarii: 22 Ianuarie 2016
Citeste mai multe despre: Dacian Ciolos, Paris, UE, criza, refugiati, Schengen, interviu,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed