Premierul Dacian Ciolos, pentru Le Monde: "Nu avem interesul sa intram intr-un spatiu Schengen care nu functioneaza"

Ultimul update: Luni 25 Ianuarie 2016 07:00
Data publicarii: Vineri 22 Ianuarie 2016 21:23
Categorie: Actualitate
Dacian Ciolos in Franta

Fost comisar european, actualul sef al Guvernului Romaniei nu are totusi doar cuvinte de lauda pentru UE si critica modul in care a fost abordata criza refugiatilor.

Aflat intr-o vizita oficial de 2 zile la Paris, unde s-a intalnit deja cu presedintele Frantei, premierul Dacian Ciolos a vorbit, pentru presa franceza, despre pozitia tarii noastre vizavi de actuala criza a Uniunii Europene.

Extinderea UE a fost o sansa pentru toata Europa, nu doar pentru tarile care au aderat. Dar ulterior, procesul de integrare europeana nu a avut suficient timp la dispozitie. Din 2008, criza a impins institutiile europene si zona europene sa ia masuri de urgenta pentru a raspunde problemelor care au venit una dupa alta. Asta a creat un anume sentiment printre tarile din Est, care nu au fost suficient ascultate”, le-a declarat Ciolos ziaristilor de la Le Monde. “Si pentru ca nu au fost ascultati, unii au gasit alte mijloace pentru a se face auziti”.

Intrebat cum se pozitioneaza Romania in chestiunea refugiatilor, Ciolos a spus ca sustine ideea intaririi Frontex , dar ca “exista un blocaj legat de aceste cote obligatorii, care sunt respinse de mai multe state. Suntem gata sa ne asumam responsabilitatile, dupa capacitatile noastre. Asa inteleg eu solidaritatea. Trebuie sa fii primitor si deschis, dar si realist, altminteri esti iresponsanbil. Noi nu avem o traditie a primirii imigrantilor non-europeni. [...] Un mecanism obligatoriu, legat de o formula matematica, nu e deci o solutie buna”.

Referitor la aderarea la Schengen, premierul a spus ca “Romania indeplineste criteriile care i s-au cerut, dar e tinuta in continuare la usa. Noi criterii privind functionarea justitiei si lupta anti-coruptie ne-au fost impuse, noua si Bulgariei, criterii care nu au existat pentru altii. Cred ca avem acum toate ingredientele pentru ca Romania sa fie acceptata. Sigur ca nu avem interesul sa intram intr-un spatiu Schengen care nu functioneaza, sa intram doar pe hartie, ci vrem sa vedem realitatea din teren si sa ne asumam la randul nostru responsabilitatea"

Ciolos a sugerat o aderare la Schengen in etape, “in special in privinta aeroporturilor”. "Astfel nu s-ar fragiliza mai mult spatiul Schengen si ar fi recunoscute eforturile facute de Romania".

Dacian Ciolos in Franta Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Le Monde

Ungaria propune o noua harta a spatiului Schengen.

Ungaria propune o noua harta a spatiului Schengen. "Daca e nevoie de gard la granita cu Romania, ne apucam maine"

coruptie

Reglementările care i-ar putea lăsa fără bunuri pe cei care se îmbogăţesc prin fraude

Femeia rănită joi de o bucată de tencuiala a fost externată

Suspiciuni de fraudă la Casa de ajutor reciproc din Abrud. Acuzaţiile clienţilor

hot prins

Hoţul care şi-a luxat glezna în timp ce încerca să scape, arestat pentru furt

Femeie găsită înecată lângă Curtea de Argeş. Motivul pentru care s-a sinucis

Scandal într-o benzinărie. Doi şoferi s-au luat la bătaie în faţă poliţiştilor