Ciolos: "Nu este exclus sa existe alte firme ca Hexi Pharma in sistemul de sanatate". Masurile anuntate de premier

Dacian Ciolos

 Premierul Dacian Ciolos a afirmat, joi, ca nu este exclus sa existe in sistemul de sanatate si alte firme de tipul Hexi Pharma, precizand insa ca Guvernul ia masuri pentru mai multa claritate, transparenta si rigoare

Intrebat TV daca in opinia sa mai exista firme de tipul Hexi Pharma in sistemul de sanatate publica din Romania, Dacian Ciolos a replicat: "Nu pot sa va dau un raspuns precis, sigur ca nu e exclus. Atata timp cat n-avem toate elementele nu pot sa exclud, insa ceea ce facem deja, luam niste masuri si chiar in zilele urmatoare sunt in proces, chiar in consultare publica deja, niste ordine de ministru la Ministerul Sanatatii care vor fi modificate tocmai pentru mai multa claritate, transparenta si rigoare in modalitatea de a intra pe piata in Romania cu biocide, cu dezinfectante, pentru ca in momentul de fata, asa cum stau lucrurile, o companie avea nevoie de un test al calitatii produselor respective doar cand intra pe piata, dupa care puteau sa treaca 5-6-7-10 ani, nimeni nu-i mai cerea niciun test. Nu existau si nu exista proceduri clare pentru testul eficacitatii produselor respective in spitale. Deci, vom veni cu modificari de legislatie care sa faca mult mai riguroasa aceasta procedura", potrivit Agerpres, care citeaza Realitatea TV.

Premierul a anuntat ca vor fi schimbate si proceduri de achizitii publice, pentru mai multa transparenta.

"Vom schimba si proceduri de achizitii publice pentru mai multa transparenta si pentru a evita posibilitatea de a avea caiete de sarcini cu dedicatii. (...) Aceste lucruri se vor schimba in viitor pentru a ne asigura ca astfel de lucruri sa nu se mai poata intampla", a spus Ciolos.

El a atras insa atentia ca nu este suficient sa existe legislatia necesara, ci este nevoie si de oameni in sistemul medical care sa isi asume responsabilitatea.

Citește și
Hans Klemm
Klaus Iohannis si premierul Ciolos s-au intalnit cu directorul adjunct al CIA, la Palatul Victoria. Despre ce au discutat
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Legislatia nu-i suficient sa o avem clara, ea mai trebuie si aplicata. Avem nevoie si de oameni in sistemul medical apoi care sa isi asume responsabilitatea. (...) E nevoie si de constiinta profesionala din partea tuturor, nu doar din partea unora in sistemul de sanatate", a mai spus Ciolos.

Ciolos: Am avut informatii despre Hexi Pharma in ultima perioada. Ministrul Sanatatii a avut informari de la SRI

Premierul Dacian Ciolos a declarat, joi, ca a avut ''cateva'' informatii despre Hexi Pharma doar in ultima perioada de timp, precizand insa ca ministrul Sanatatii a primit mai multe informari privind acest subiect, de la Serviciul Roman de Informatii.

Intrebat la Realitatea TV daca a primit in aceste sase luni rapoarte din partea SRI cu privire la diferite aspecte din sanatate, inclusiv privitoare direct la Hexi Pharma, Dacian Ciolos a raspuns: "Direct la Hexi Pharma am avut cateva informatii acum, in ultima perioada. N-am primit eu direct, am vazut ca ministrul Sanatatii a avut mai multe informari legat de acest subiect".

Premierul a subliniat insa ca ministrul Sanatatii a primit informari de la SRI nu neaparat legat de Hexi Pharma, cat despre sistemul de sanatate in general.

"Au fost cateva informari, nu neaparat legate de Hexi Pharma, cat legate de sistemul de sanatate in general si (...) au fost si unele informari legate de nosocomiale din ce am vazut", a spus Dacian Ciolos.

El a adaugat ca a primit informari doar dupa ce si-a asumat interimatul la conducerea Ministerului Sanatatii. "Eu am primit acum, de cand mi-am asumat acest interimat, am primit o sinteza. Am solicitat de la SRI si am primit o sinteza a unor informatii pe care dansii le-au avut in aceasta ultima perioada. Dar, am solicitat si Corpului meu de control sa culeaga anumite informatii, sa verifice anumite informatii si sper eu ca in cateva saptamani sa am un prim raport de etapa vizavi de ceea ce s-a constat", a precizat Ciolos.

Ciolos: Nu particip la alegerile parlamentare din acest an, nu voi face o alegere partinica in decursul mandatului

Premierul Dacian Ciolos a declarat, joi, ca nu va participa la alegerile parlamentare din acest an si ca nu va face "o alegere politica partinica" in decursul mandatului sau.

"Eu am spus un lucru foarte clar, ca imi asum acest mandat ca si prim ministru independent politic si tocmai pentru a da credibilitate acestei independente politice nu o sa imi asum o alegere politica partinica in decursul acestui mandat si nu o sa ma inscriu intr-un partid politic. Nu o sa ma inscriu intr-un partid politic, n-o sa-mi fac un partid politic si n-o sa particip la alegerile parlamentare din acest an. Probabil ca pot sa fac anumite greseli, in anumite situatii, dar nu mint. Am declarat in fata oamenilor un lucru si o sa ma tin de cuvant pana la capat. N-o sa particip la alegeri pentru ca am promis acest lucru tocmai pentru a avea credibilitate, inclusiv din partea partidelor politice, ca nu o sa-mi folosesc eventualul capital, daca el ar exista, pentru a le face concurenta la aceste alegeri parlamentare", a precizat Ciolos.

El a spus ca isi poate folosi "competentele in slujba Romaniei", asa cum a facut-o si din pozitia de comisar european la Bruxelles. "Poti sa fi util si daca nu esti prim ministru sau ministru, imi voi folosi competentele pentru a promova idei in care cred. Dar nu, nu o sa ma inscriu intr-un partid si nici nu o sa particip la alegerile din acest an", a adaugat Ciolos.

Ciolos despre Curaj: Am fost mai putin multumit de modul in care a tratat chestiunea cu plagiatele

 Premierul Dacian Ciolos a afirmat, joi, ca ministrului Educatiei, Adrian Curaj, a facut "multe lucruri pe partea de cercetare", adaugand ca a fost mai putin multumit de modul in care a tratat problema plagiatelor si a sistemului doctoral.

"Domnul Curaj a facut multe lucruri pe partea de cercetare, a venit cu idei noi, astept mai mult de la dansul pe partea de invatamant preuniversitar. (...) Am fost mai putin multumit de modul cum a tratat chestiunea cu plagiatele si cu doctoratele si cu scolile doctorale. La inceput au fost tergiversari, din punctul meu de vedere, ale legislatiei care trebuia adaptata, modificata. in cele din urma am trecut si de acest pas si i-am spus ca astept sa vad pana la inceputul lunii iunie care sunt rezultatele aplicarii acestei legislatii si ii voi judeca activitatea inclusiv din acest punct de vedere", a spus premierul.

Ciolos a adaugat ca personal considera problema doctoratelor o "chestiune esentiala" pentru credibilitatea sistemului universitar.

"Chiar daca poate sa para un subiect punctual, pentru mine este o chestiune esentiala. Nu putem accepta sa lasam impresia ca vrem sa aparam o persoana sau pe alta pe chestiuni de integritate. si aici e chiar un risc de a pierde credibilitatea intregului sistem doctoral si a sistemului universitar din Romania. Nu e o chestiune legata de o persoana sau de alta, o persoana publica sau de alta, ci e o chestiune legata de credibilitatea sistemului doctoral", a mai spus premierul.

Ciolos a adaugat si ca primele 6 luni de guvernare au fost mai grele decat se astepta si ca ar da Guvernului nota 7.

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Vlad Voiculescu a fost propus de Dacian Ciolos pentru functia de ministru al Sanatatii. Vineri ar putea depune juramantul
Vlad Voiculescu a fost propus de Dacian Ciolos pentru functia de ministru al Sanatatii. Vineri ar putea depune juramantul

Vlad Vasile Voiculescu a fost propus, joi, de premierul Dacian Ciolos pentru a ocupa functia de ministru al Sanatatii, anunta un comunicat de presa al Guvernului.

Klaus Iohannis si premierul Ciolos s-au intalnit cu directorul adjunct al CIA, la Palatul Victoria. Despre ce au discutat
Klaus Iohannis si premierul Ciolos s-au intalnit cu directorul adjunct al CIA, la Palatul Victoria. Despre ce au discutat

Directorul adjunct al CIA, David Cohen, s-a intalnit joi cu presedinte Iohannis si cu premierul Ciolos.

400.000 de bugetari ar putea avea salarii mai mari din august. Cat va primi in plus un rezident care azi castiga 1700 de lei
400.000 de bugetari ar putea avea salarii mai mari din august. Cat va primi in plus un rezident care azi castiga 1700 de lei

Peste 400.000 de bugetari romani vor avea lefuri mai mari de la 1 august daca noul proiect al legii salarizarii ramane in forma actuala.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență

În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.