Dacian Ciolos, conferinta de presa comuna cu seful NATO. Planurile anuntate de premier pentru Marea Neagra

Ultimul update: Vineri 11 Martie 2016 07:04
Data publicarii: Marti 08 Martie 2016 19:06
Categorie: Actualitate

 Dacian Ciolos a declarat ca Romania este gata sa se angajeze "in mod foarte concret, cu resurse", pentru intarirea prezentei NATO pe flancul estic, precizand ca va face propuneri care sa fie discutate la summit-ul NATO de la Varsovia.

 "Am subliniat prioritatile si asteptarile Romaniei de la summit-ul NATO de la Varsovia. Speram sa vedem o intarire a prezentei NATO pe flancul estic (...) si aici am subliniat faptul ca Romania e gata sa se angajeze, nu doar declarativ, ci si intr-un mod foarte concret, cu resurse, pentru intarirea prezentei NATO pe flancul estic, pentru o prezenta avansata a fortelor aliate in flancul estic; in urmatoarele zile, saptamani, vom veni cu cateva propuneri concrete care sa poate sa fie avute in vedere in discutiile de la summit-ul de la Varsovia", a afirmat Ciolos, intr-o conferinta de presa comuna cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

De asemenea, premierul a anuntat ca in discutii a subliniat si importanta Marii Negre, unde Romania "isi doreste o prezenta activa a NATO".

"Romania va lua deja initiativa pentru a intari cooperarea cu tarile vecine, cu Bulgaria si cu Turcia, si speram ca aceasta colaborare sa se transforme in una multinationala, cu o prezenta si a altor parteneri membri NATO prin rotatie", a adaugat prim-ministrul.

Dialogul dintre Dacian Ciolos si un clujean suparat ca am primit imigranti. "De ce se expune Romania la asa ceva?"

Stoltenberg: Recomand Romaniei sa isi creasca cheltuielile de aparare. Acest lucru e important pentru statele membre NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recomandat marti Romaniei sa isi creasca cheltuielile pentru aparare si in anii urmatori, afirmand ca acest lucru este foarte important pentru statele membre ale Aliantei.

"Eu recomand Romaniei sa-si creasca cheltuielile bugetare pentru aparare si sa-si continue aceasta crestere de anul trecut pentru anii care vor veni. Aceasta masura este deosebit de importanta pentru tarile noastre, avand in vedere ca trebuie sa raspunda unor provocari de aparare intr-o lume in schimbare, in care avem cereri crescande pentru securitate si aparare", a spus Stoltenberg, intr-o conferinta de presa comuna cu premierul Dacian Ciolos, la sediul NATO.

Acesta a reamintit ca Romania este "o gazda pentru echipamente active ale NATO, cum ar fi divizia multinationala din Sud, care a devenit activa in decembrie si astfel consolideaza apararea Aliantei".

"Anul trecut, am vizitat unitatea NATO de la Bucuresti, una dintre cele sase baze pe care le desfasuram in Europa Centrala si de Est. Aceasta baza va asigura ca trupele NATO se vor desfasura rapid in Romania daca este nevoie. Romania este gazda, de asemenea, pentru o parte importanta din sistemul de aparare antiracheta de la Deveselu", a adaugat secretarul general al NATO.

La randul sau, premierul Dacian Ciolos a sustinut ca in cadrul discutiei a subliniat angajamentul Romaniei in dotarea armatei si faptul ca decizia politica de a asigura 2% din PIB pentru acest domeniu "este una ferma".

"In ceea ce priveste bugetul pentru aparare, in Romania e vorba de un angajament politic al partidelor politice parlamentare, cat si al presedintelui Romaniei si actualul Guvern s-a angajat sa continue acest proces de crestere a bugetului apararii pentru a ajunge la 2%, speram incepand de anul viitor, si de a mentine acest nivel pentru urmatorii 10 ani, aceste fonduri urmand a fi utilizate pentru cresterea calitatii vietii militarilor, dar si pentru dotarea armatei", a precizat Dacian Ciolos.

Dacian Ciolos il cearta pe ministrul Agriculturii in cazul imbolnavirii cu E.coli.

Dacian Ciolos il cearta pe ministrul Agriculturii in cazul imbolnavirii cu E.coli. "Nu trebuia sa comunice numele firmei"

tren

Tren cu 25 de pasageri, cuprins de flăcări în gara din Timișoara

Comentarii în lanț, după ce Euronews și-a pus la cover pe Facebook o fotografie de la protestele de sâmbătă

Loteria bonurilor fiscale 21 ianuarie 2018. Rezultatele extragerii

Supărați că Bucureștiul a arătat ca sub asediu: ”Armuri ca la război. Merg ca nişte fantome”

Firme închise, din lipsă de angajați: "Cu banii ne rugăm de ei şi nu vor să vină la muncă”

Tudor Chirilă, Mihai Șora, Gabriel Liiceanu, printre protestatari: "Arătăm că nu vrem aşa cum vor ei"

flashmob

Protest mut în Piața Victoriei. Flash mob cu oameni legați la ochi

LOTO 6/49. Numerele extrase duminică, 21 ianuarie 2018

Mesajele protestatarilor: ”Nu mai reprezentăm nimic pentru ţara asta, suntem buni doar în preajma alegerilor!”

Marian Godină, jignit pe Facebook de o colegă de breaslă, după ce a postat poze cu jandarmul violent

Județul din România cu cele mai multe şi mai groaznice accidente din ţară din ultimul an

Accident la locul de muncă, suferit de un tânăr aflat în probe pentru angajare. Măsurile luate de autorități