Ciobanii i-au invins pe politicieni: "S-a renuntat la numarul de caini, deci poate fi oricat de mare"

Ultimul update: Vineri 26 Februarie 2016 07:01
Data publicarii: Marti 23 Februarie 2016 13:37
Categorie: Actualitate
protest al ciobanilor la Parlament

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat marti, in plenul Senatului, ca, in principiu, punctele sensibile din cererile formulate de ciobani in decembrie anul trecut au fost agreate in discutiile purtate la Camera Deputatilor.

"Noi ne-am tinut de promisiune. A fost un grup de lucru intre Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului si partenerii sociali, respectiv ciobanii. Cu propunerile noastre s-a mers la colegi, la Camera Deputatilor, de unde a pornit legea initial si s-a agreat, in principiu, pe punctele sensibile. In principiu, s-a renuntat la numarul de caini, deci poate fi oricat de mare, iar la problema pasunatului, care este cea mai sensibila, s-a ajuns la concluzia ca intre 6 decembrie si 31 martie sa poata pasuna numai pe terenurile pe care le detin, deci fara sa afecteze in deplasare. Noi trebuie sa tinem cont si de fermierii nostri, trebuie sa avem totdeauna un echilibru foarte bun intre crescatorii de ovine si fermieri", a declarat Achim Irimescu, conform Agerpres.

In cadrul dezbaterii din plen, senatorul Cristiana Anghel i-a cerut ministrului Irimescu sa explice situatia la zi fata de revendicarile oierilor exprimate in cadrul actiunii de protest organizate la Palatul Parlamentului in luna decembrie a anului trecut.

"Domnule ministru, pe 15 decembrie, ne-a vizitat o mare masa de ciobani. Ei au avut niste probleme clare si punctuale. Erau trei: cainii de la stana, perioada de pasunare si subventiile. Subventiile am inteles ca se vor rezolva dupa data de 8 aprilie. in fine, nu inteleg de ce asa tarziu, dar bine ca este mai tarziu decat niciodata. Problema este ca atunci, sub presiune, s-a incheiat un protocol cu reprezentanti ai crescatorilor de oi si nu ai ciobanilor ca atare. Normal este, daca parafezi ceva, sa te si tii de cuvant. intre timp, am inteles ca nu mai este valabil respectivul protocol, ca ati revenit dumneavoastra, ca minister, asupra punctului de vedere privind cainii (de la stane - n.r.) si, de asemenea, asupra perioadei de pasunat", a declarat Cristiana Anghel.

Ea l-a rugat pe ministrul Agriculturii sa explice daca este adevarat ce a citit in presa referitor la acest subiect. "Si, daca este adevarat, daca vi se pare normal ca atunci cand sunt 3-4 mii de oameni in curtea unei institutii (referire la protestul oierilor - n.r.), iar cand pleaca oamenii acasa sa nu ne mai tinem de cuvant? Cu tot respectul, multumesc", a transmis Anghel.

protest al ciobanilor la Parlament Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Ciobanii au gasit rezolvarea la problema natalitatii oilor in preajma Pastelui. Berbecii vor avea parte de restrictii

Ciobanii au gasit rezolvarea la problema natalitatii oilor in preajma Pastelui. Berbecii vor avea parte de restrictii

Viktor Orban

Dragnea a vorbit la telefon cu Viktor Orban. Întelegerea la care au ajuns

Accident grav în Timișoara. 3 persoane au fost transportate la spital

7 migranți au încercat să treacă ilegal frontiera cu două taximetre

Prinţul Harry s-a intâlnit cu militarii români care participă la Jocurile Invictus

DN1, blocat la ieşirea din Azuga după un accident

Autostrada Soarelui, blocată de 8 ore din cauza unui accident. Două autotrenuri s-au ciocnit

lie Nastase la numirea în funcția de consul onorific al Cehiei

Ilie Năstase este consul onorific al Cehiei la București

Festivalul Vinului. Gluma lui Petre Daea referitoare la vinul preferat

Festivalul "Half is Free" se deschide azi la The Ark

Nouă persoane intoxicate cu ciuperci necomestibile, în Baia Mare

Percheziții pentru prinderea a 4 indivizi suspectați de furt din locuințe

Fost şef al Gărzii de Mediu, prins cultivând canabis. Avea sute de plante