Cine sunt cei patru candidati care se lupta pentru functia de procuror general al Romaniei

Ultimul update: Duminica 20 Martie 2016 07:13
Data publicarii: Joi 17 Martie 2016 14:47
Categorie: Actualitate
lege, tribunal, Romania

 Ministerul Justitiei a anuntat ca patru procurori si-au depus, pana miercuri, candidatura pentru functia de procuror general.

 Printre acestia se numara si fostul sef al Consiliului Superior al Magistraturii Oana Schmidt-Haineala si adjunctul procurorului general Codrut Olaru.

Potrivit unui comunicat al MJ transmis joi AGERPRES, pentru ocuparea functiei de procuror general al PICCJ si-au depus candidatura: Gheorghe Ivan - procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Oana Andrea Schmith-Haineala - procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov si membru al CSM, Augustin Lazar - procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba-Iulia si Codrut Olaru - adjunct al procurorului general al PiCCJ.

Conform sursei citate, intrevederile cu ministrul Justitiei se vor desfasura potrivit calendarului anuntat in data de 17 februarie.

Calendarul prevede ca intre 18 si 22 martie sunt programate dialogurile cu ministrul Justitiei, iar pe 23 martie propunerea va fi transmisa CSM pentru avizare.

De la procuror general al Romaniei la pus sub invinuire, in decurs de o saptamana. Accident cu masina lui Tiberiu Nitu la DNA

Dupa incheierea procedurilor de la CSM, propunerea ministrului Justitiei va fi transmisa presedintelui Klaus Iohannis, pana pe data de 22 aprilie, transmite Agerpres.

Candidatii la functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuie sa indeplineasca o serie de criterii de integritate si profesionalism.

Criteriile de integritate vizeaza obiectivitatea si impartialitatea in exercitarea functiei, avand ca unic temei legea, fara a da curs presiunilor si influentelor de orice natura, respectarea standardelor de conduita conforme cu demnitatea si onoarea profesiei, standarde etice ridicate si capacitate de decizie obiectiva, precum si absenta oricarui conflict care ar putea dauna interesului public de infaptuire a justitiei sau de aparare a intereselor generale ale societatii.

In privinta profesionalismului, pe langa conditiile prevazute de lege (vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, calificativul "foarte bine" la ultima evaluare si nicio sanctiune disciplinara primita in ultimii trei ani), candidatii trebuie sa dea dovada de o serie de aptitudini specifice functiei. Este vorba despre capacitatea de a organiza activitatea Ministerului Public, viziune manageriala, experienta profesionala relevanta, capacitate decizionala si asumarea raspunderii, capacitate de gestionare a situatiilor de criza, motivare si capacitate de relationare si comunicare.

Ministerul Justitiei a lansat pe 17 februarie procedura de recrutare a unui nou procuror general al Romaniei, functie ramasa vacanta ca urmare a demisiei lui Tiberiu Nitu.

"Doresc sa incurajez procurorii sa participe intr-un numar cat mai mare la aceasta procedura de selectie in vederea propunerii pentru numirea in cea mai Inalta functie in Ministerul Public si ii asigur pe toti cei care prin rezultatele lor au dovedit integritate si impartialitate, precum si un inalt nivel de profesionalism ca vor avea sanse egale", a transmis atunci ministrul Justitiei, Raluca Pruna.

lege, tribunal, Romania Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Se cauta un nou procuror general al Romaniei, dupa demisia lui Tiberiu Nitu. Care sunt criteriile

Se cauta un nou procuror general al Romaniei, dupa demisia lui Tiberiu Nitu. Care sunt criteriile

incendiu Ilfov

Incendiu la o fostă casă de copii din Ilfov provocat de o lumânare. Clădirile din jur, amenințate

Adolescentă de 16 ani, lovită de o mașină pe trecere. Fata asculta muzică la căști

Miting al sindicatelor din Sănătate, azi, în Capitală. Restricţii de trafic

Un tânăr din Cluj a furat cutia milei din biserică. Ce nenorocire l-a lovit în următoarele minute

Vehicul blindat, implicat într-un accident rutier în Galaţi

Decizia luată de Guvern după campania Știrile ProTV ”Un fluviu de prostie”

Petras Austrevicius

Organizatorii dezbaterii anticorupție de la Bruxelles, către un jurnalist român: Ești fake news!

Un veteran de 92 de ani ar putea ajunge în închisoare. Ce făcea cu biletele CFR gratuite

Un botoşănean cu pensie de 200 de euro a ajuns dator 2 milioane de euro

Pe 19 octombrie are loc deschiderea oficială a expoziției de artă contemporană România-Cipru-Grecia

Pădurarii din Braşov şi Râşnov cer aviz pentru împuşcarea a 4 urși

Exercițiu de antrenament al forțelor de intervenție, în Capitală