Cine pica alaturi de Oprea in cazul abuzului de coloana. DNA arata un alt oficial important ce a beneficiat ilegal de girofar

Gabi Oprea, Tiberiu Nitu - agerpres

Una dintre cele doua infractiuni de abuz in serviciu de care este suspectat Gabriel Oprea are legatura cu incheierea unui protocol in baza caruia procurorul general ar fi beneficiat in mod nelegal de coloana oficiala.

Protocolul privind cooperarea in domeniul circulatiei rutiere, incheiat cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a fost inregistrat pe 4 aprilie 2014 la Ministerul Afacerilor Interne, potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES.

Ministerul Afacerilor Interne a fost reprezentat la incheierea protocolului de ministrul Gabriel Oprea, documentul avand ca obiect cooperarea dintre cele doua institutii in scopul insotirii autovehiculului utilizat de catre procurorul general cu echipaje ale politiei rutiere.

"Temeiurile legale invocate in fundamentarea protocolului au fost Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice si Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin HG nr. 1391/2006, desi niciunul din cele doua acte normative nu include procurorul general printre persoanele indreptatite a beneficia de insotire cu echipaje ale politiei rutiere. Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie beneficiaza, la randul sau, de protectie asigurata de Serviciul de Protectie si Paza, deplasarile fiind realizate cu un autovehicul al acestei institutii care are un regim de circulatie prioritara", se arata in comunicatul DNA.

Procurorii au constatat ca protocolul a reprezentat temeiul in baza caruia, incepand cu luna aprilie 2014, procurorului general i s-a asigurat, cu caracter permanent, insotirea deplasarilor efectuate in municipiul Bucuresti.

Citește și
Ontanu si Oprea la UNPR
Ancheta DNA la partidul condus de Gabriel Oprea. Ce ar fi facut UNPR cu banii stransi pentru sinistrati
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"In conditiile in care procurorul general nu era indreptatit sa beneficieze de insotire cu echipaje ale politiei rutiere potrivit prevederilor HG nr. 1391/2006, fapta ministrului a produs o vatamare a intereselor legitime si un prejudiciu material Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, precum si un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", se precizeaza in comunicat.

Anchetatorii au mai constatat ca Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti a adoptat, pe 3 iulie 2015, un plan-cadru care cuprinde o prezentare detaliata a modalitatii in care se desfasura activitatea de insotire a demnitarilor pe raza municipiului Bucuresti.

"Din documentul mentionat rezulta ca singurii demnitari care beneficiau de insotire permanenta erau presedintele Romaniei si prim-ministrul dintre categoriile de persoane indreptatite legal (presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au solicitat), precum si ministrul de Interne si procurorul general, care au avut acces la acest privilegiu exclusiv ca urmare a modului in care ministrul Oprea Gabriel si-a indeplinit atributiile de serviciu", se mai mentioneaza in comunicatul DNA.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, in legatura cu savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul in perioada in care a detinut functia ministeriala.

Una dintre infractiunile de abuz in serviciu a constat, potrivit procurorilor, in folosirea resurselor umane si materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, in mod nelegal, insotirea deplasarilor efectuate de ministru cu echipaje ale politiei rutiere.

"In perioada ianuarie 2014 — noiembrie 2015, Oprea Gabriel a detinut functia de ministru al Afacerilor Interne (iar incepand cu martie 2014 si pe cea de viceprim-ministru pentru securitate nationala). In toata aceasta perioada, demnitarul a beneficiat de insotire permanenta cu echipaje ale politiei rutiere, cu incalcarea conditiilor prevazute de Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin HG nr. 1391/2006 (ce prevede ca beneficiaza de insotire cu echipaje ale politiei rutiere presedintele Romaniei, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si prim-ministrul)", se precizeaza in comunicat.

Potrivit procurorilor, acelasi act normativ prevede ca, in cazul ministrilor, acestia pot beneficia de insotire cu echipaje ale politiei rutiere doar in situatii deosebite care impun deplasarea in regim de urgenta, conditii care trebuie indeplinite simultan.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
DNA cere urmarirea penala a lui Gabriel Oprea. Cum se apara fostul ministru, care a mers cu coloana oficiala de 1607 ori
DNA cere urmarirea penala a lui Gabriel Oprea. Cum se apara fostul ministru, care a mers cu coloana oficiala de 1607 ori

Procurorii anticoruptie cer aviz pentru urmarirea penala a lui Gabriel Oprea. Fostul ministru de Interne trebuie sa raspunda acuzatiilor de abuz in serviciu, referitoare la deplasarile in Bucuresti cu o coloana oficiala.

Ancheta DNA la partidul condus de Gabriel Oprea. Ce ar fi facut UNPR cu banii stransi pentru sinistrati
Ancheta DNA la partidul condus de Gabriel Oprea. Ce ar fi facut UNPR cu banii stransi pentru sinistrati

Procurorii anticoruptie fac cercetari pentru a afla unde au ajuns sumele stranse de Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei in folosul celor afectati de inundatii, afirma surse judiciare.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.