Cine e Tudorel Toader, propus de PSD la Ministerul Justitiei. A cerut validarea referendumului pentru demiterea lui Basescu

TUdorel Toader, judecator CCR

Dupa ministrul „alta intrebare”, liderii social-democratii au propus la Justitie un fost judecator CCR, in prezent rector al Universitatii din Iasi.

Tudorel Toader este rector al Universitatii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi incepand din anul 2016 si membru al Comisiei de la Venetia. Toader s-a nascut pe 25 martie 1960, in localitatea Vulturu (judetul Vrancea). Intre 1982 si 1986 a facut studii de Drept la Iasi, la finalizarea carora a devenit, timp de patru ani, procuror la Panciu. In 1990 a devenit asistent universitar la Universitatea din Iasi, iar in 1991 a fost admis in baroul iesean. In 1993 a devenit lector, in 1998 conferentiar, iar titlul de profesor l-a obtinut in 2003.

Toader a fost membru al mai multor foruri ale universitatii iesene, iar in perioada 2004-2016 a fost decan al Facultatii de Drept la care, de-a lungul carierei sale universitare, a predat criminologie, drept penal roman si drept penal european. Intre 2005 si 2016 a fost directorul Scolii doctorale a facultatii. In anul 2006 a fost desemnat de catre Camera Deputatilor judecator al Curtii Constitutionale pentru o diferenta de mandat, iar in 2007 a fost votat din nou pentru un mandat complet, de noua ani.

Alaturi de Ion Predescu si Acsinte Gaspar, Tudorel Toader a facut opinie separata la decizia CCR de invalidare a referendumului din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Cei trei au declarat ca nu au fost consultati la elaborarea eratei in baza careia plebiscitul a fost invalidat.

Citește și
Laura Codruta Kovesi
DNA va ataca decizia data de instanta din Alba Iulia. Kovesi precizeaza ca abuzul in serviciu nu a fost dezincriminat
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Curtea Constitutionala a adoptat, in 2 august 2012, hotararea cu privire la referendumul din 29 iulie 2012. Dupa publicarea hotararii, in 6 august 2012 a fost emisa o erata, intocmita si semnata de judecatorul Stefan Minea, prin care se mentiona faptul ca vor fi luate in calcul toate persoanele cu drept de vot, insemnand 18.292.464. In erata transmisa Monitorului Oficial se cerea completarea hotararii cu paragraful omis la redactare. In baza acestei erate, referendumul privind demiterea lui Traian Basescu a fost invalidat, pe motiv de neatingere a pragului de participare de cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, respectiv pentru ca au participat la vot 8.459.053 de persoane (46,24%) din totalul stabilit de 18.292.464.

Dupa publicarea hotararii CCR in Monitorul Oficial, a incetat interimatul lui Crin Antonescu la Cotroceni, iar Traian Basescu si-a reluat atributiile de presedinte al Romaniei. Chestiunea eratei a facut obiectul unui dosar penal deschis la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la sesizarea Asociatiei pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale, insa dosarul a fost clasat pe 8 aprilie 2016.

Tudorel Toader s-a pronuntat recent asupra disputei juridie legate de posibilitatea abrogarii de catre Guvern a OUG 13/2017. Pe 5 februarie el a postat pe Facebook mai multe texte de lege ca argument in favoarea abrogarii OUG privind codurile penale, existand si un precedent care a vizat tot legislatia penala, in 2009. El a postat inclusiv prevederea conform careia "actele normative pot fi abrogate de catre autoritatea emitenta si in perioada cuprinsa intre data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si data prevazuta pentru intrarea lor in vigoare".

"Potrivit art. I pct.(4) alin.(11) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 61 din 3 iunie 2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 390 din 9 iunie 2009, «In situatii temeinic justificate, prin exceptie de la prevederile alin. (1), actele normative de importanta si complexitate deosebita pot fi modificate, completate sau, dupa caz, abrogate de autoritatea emitenta si in perioada cuprinsa intre data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si data prevazuta pentru intrarea lor in vigoare, cu conditia ca interventiile propuse sa intre in vigoare la aceeasi data cu actul normativ supus evenimentului legislativ»", consemneaza fostul judecator.

El invoca situatia in care "Legea nr. 301/2004 - Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 575 din 29 iunie 2004, cu modificarile ulterioare, precum si Legea nr. 294/2004 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 591 din 1 iulie 2004, cu modificarile ulterioare, au fost abrogate, inainte de intrarea in vigoare, prin art. 446 din Legea nr. 286/2009, privind noul Cod penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 510 din 24 iulie 2009".

De asemenea, intr-o declaratie acordata pentru News.ro in 24 ianuarie, Toader a pus sub semnul intrebarii dreptul presedintelui Klaus Iohannis de a convoca un referendum pe tema justitiei, fostul judecator al CCR afirmand ca seful statului nu poate recurge la plebiscit pe o tema pentru care cetatenii nu au drept la initiativa legislativa.

”Constitutia poate fi modificata numai prin referendum. In acelasi timp, potrivit art. 152 din Constitutie, nu pot forma obiect al revizuirii independenta justitiei, ori daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora, iar, pe cale de consecinta, aceste probleme nu pot forma obiect al referendumului”, sustinea Toader.

Potrivit ultimei declaratii de avere, completata la 15 iuie 2016 si valabila pentru 2015, Tudorel Toader detine in localitatea natala trei terenuri agricole mostenite care totalizeaza aproape 4 hectare, la care se adauga o casa de locuit mostenita si una cumparata. Toader a mai cumparat trei terenuri in alte localitati din judetul Vrancea: un hectar de padure la Fitionesti, un teren extravilan de 8.500 de mp² la Straoane si un teren agricol de 1,78 hectare la Focsani, localitate in care are si un apartament de 64 mp².

In Iasi, Tudorel Toader detine o casa de 136 mp² cu terenul aferent de 1.074 mp² si doua apartamente de 75, respectiv 35 mp². Se pare ca o parte dintre aceste locuinte sunt inchiriate intrucat la sectiunea ”venituri”, fostul judecator al CCR a trecut 15.300 de lei din ”cedarea folosintei unor bunuri”.

Toader are si doua credite la BRD in valoare de 70.700 de euro si 50.000 de lei, contractate in 2008 si scadente in 2023. In 2015, salariile obtinute de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi au insumat 266.500 de lei, iar cele de la Curtea Constitutionala 207.600 lei. Venituri mai mici, totalizand aproape 15.000 de lei, au fost obtinute din activitatea didactica ocazionala la alte institutii de invatamant superior. In plus, 12.200 de lei au fost obtinuti din drepturi de proprietate intelectuala.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Sorin Grindeanu, despre viitorul ministru al Justitiei: O sa am intalniri cu persoanele eligibile, pana miercuri ma decid
Sorin Grindeanu, despre viitorul ministru al Justitiei: O sa am intalniri cu persoanele eligibile, pana miercuri ma decid

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat luni, la Parlament, ca are mai multe propuneri de persoane care ar putea sa preia conducerea Ministerului Justitiei.

DNA va ataca decizia data de instanta din Alba Iulia. Kovesi precizeaza ca abuzul in serviciu nu a fost dezincriminat
DNA va ataca decizia data de instanta din Alba Iulia. Kovesi precizeaza ca abuzul in serviciu nu a fost dezincriminat

Procurorul general al DNA Laura Codruta Kovesi a tinut sa sublinieze de mai multe ori faptul ca decizia data de Curtea de Apel Alba Iulia in privinta dezincriminarii abuzului in serviciu reprezinta un caz izolat.

Sorin Grindeanu s-a consultat cu fostul premier Victor Ponta.
Sorin Grindeanu s-a consultat cu fostul premier Victor Ponta. "Am avut un motiv sa tac pana acum"

Deputatul PSD Victor Ponta a declarat miercuri, la Parlament, ca nu crede ca se pune problema sa preia un portofoliu, dar ca a discutat cu premierul Sorin Grindeanu despre guvernare.

Florin Iordache A DEMISIONAT din functia de ministru al Justitiei.
Florin Iordache A DEMISIONAT din functia de ministru al Justitiei. "Pentru opinia publica, nu a fost suficient"

Intr-o declaratie de presa extrem de scurta, sustinuta la sediul Guvernului, Florin Iordache a anuntat ca demisioneaza din functia de ministru al Justitiei.

Recomandări
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina

Experţi ai Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) confirmă că Rusia a obţinut unele câştiguri teritoriale în războiul său împotriva Ucrainei, relatează vineri DPA.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.