Cererea DIICOT de audiere a jurnalistilor Sky News, trimisa in Marea Britanie. Petitie pentru ca postul sa-si ceara scuze

Sky News

Procurorii DIICOT au transmis autoritatilor britanice cererea de audiere a jurnalistilor de la postul de televiziune britanic Sky News care au realizat reportajul despre un presupus trafic de arme din Romania, relateaza Agerpres.

Cel mai probabil audierea ar putea sa se faca in Marea Britanie. Trei membri ai echipei de la postul de televiziune Sky News care au participat la realizarea reportajului despre un presupus trafic de arme din Romania au fost pusi sub urmarire penala de procurorii DIICOT pentru savarsirea infractiunii de comunicare de informatii false, potrivit motivarii arestarii preventive a celor trei cetateni romani care au aparut in materialul jurnalistic. Extinderea si inceperea urmaririi penale fata de cei trei a fost dispusa de procurorii DIICOT pe data de 11 august

PACT: Solicitam Sky News sa-si ceara scuze public pentru denigrarea imaginii Romaniei

Platforma Actiunea Civica a Tinerilor (PACT) a lansat o petitie prin care sa li se solicite postului britanic de stiri Sky News si jurnalistului Stuart Ramsay sa isi ceara scuze public pentru reportajul "fals si denigrator" la adresa Romaniei. "PACT a decis initierea unei petitii prin care toti cetatenii, romani sau straini, care doresc sa sanctioneze maniera tendentioasa in care a fost prezentata pe nedrept tara noastra, sa le solicite Sky News si lui Stuart Ramsay sa-si ceara scuze public. Apelul nostru a fost reluat si de presedintele PACT Sebastian Burduja intr-un nou mesaj video viral", sustine PACT, intr-un comunicat de presa. Petitia poate fi semnata aici!

ONG-uri: Dosarul penal al DIICOT impotriva Sky News, un abuz periculos

Citește și
retineri DIICOT
"Traficantii" din reportajul Sky News au fost arestati. De ce ar fi vorbit in romana, cand limba lor e maghiara
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

ActiveWatch, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Centrul pentru Jurnalism Independent, Conventia Organizatiilor de Media critica decizia autoritatilor romane de a incepe urmarirea penala impotriva jurnalistilor Sky News si a celor trei romani implicati.

"Dosarul penal al DIICOT impotriva Sky News este un abuz periculos", se arata intr-un comunicat. Cele patru ONG-uri protesteaza fata de decizia autoritatilor romane de a folosi "in mod abuziv legea pentru a pedepsi disproportionat ceea ce trebuie sanctionat cu alte mijloace legale sau printr-un demers de comunicare publica".

Organizatiile neguvernamentale sustin ca autoritatile romane pot cere drept la replica postului Sky News, solicitandu-i acestuia sa prezinte si punctul de vedere al statului. ONG-urile avertizeaza ca, in acest context, DIICOT poate pune sub urmarire penala pe orice jurnalist, blogger sau cetatean care critica actiuni ale autoritatilor statului in domeniul securitatii nationale.

"Impotriva jurnalistilor britanici si a Sky News exista deja mai multe plangeri la OFCOM (autoritatea britanica in domeniul audiovizualului). Aceasta institutie este cea mai in masura sa judece si sa sanctioneze actiunile autorilor reportajului si ale reprezentantilor televiziunii Sky News. Breasla si superiorii acestor jurnalisti sunt, de asemenea, cei mai in masura sa ii judece si sanctioneze. Dosarele penale abuzive sau un proces de calomnie costisitor si fara un obiect clar impotriva Sky News, asa cum a sugerat ministrul Justitiei ca ar trebui sa actioneze statul roman, nu fac decat sa discrediteze Romania mai mult si mai grav decat reportajul Sky News", se arata in comunicat.

Organizatiile neguvernamentale subliniaza ca nu vad cum se va demonstra ca este vorba de un pericol real la adresa securitatii nationale, generat de reportajul difuzat de Sky News, punctand ca informatia transmisa de reportaj nu este noua.

"Ca si alte tari din Uniunea Europeana, Romania este cunoscuta atat ca o sursa de armament pentru diverse zone de conflict, iar acestea sunt informatii disponibile de ani de zile in spatiul public prin intermediul rapoartelor internationale sau investigatiilor de presa", se precizeaza in comunicat.

Cele patru ONG-uri cer autoritatilor romane sa gaseasca mijloace adecvate de a reactiona fata de derapaje ale presei sau fata de critici publice si sa retraga de urgenta acuzele penale de comunicare de informatii false de natura a afecta siguranta nationala.

 


 

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Jurnalistii de la Sky News care au realizat reportajul cu
Jurnalistii de la Sky News care au realizat reportajul cu "traficantii de arme", urmariti penal de DIICOT

 Jurnalistii de la Sky News care au realizat reportajul despre traficul de arme din Romania sunt urmariti penal de DIICOT pentru transmitere de informatii false.

"Traficantii" din reportajul Sky News au fost arestati. De ce ar fi vorbit in romana, cand limba lor e maghiara

Curtea de Apel Bucuresti a decis, vineri seara, arestarea preventiva a fratilor Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics, precum si a intermediarului, Mihai Aurelian Szanto.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.