Celula de criza in Capitala. Cinci pescarusi gasiti morti pe malul lacului Grivita, depistati cu gripa aviara

pescarus

 Primaria Sectorului 1 a constituit o celula de criza pentru combaterea raspandirii cazurilor de gripa aviara, dupa ce s-a confirmat "influenta aviara" in cazul a cinci pescarusi gasiti morti pe malul lacului Grivita, in aval de barajul Straulesti.

 Conform unui comunicat al Primariei Sector 1, citat de News.ro, in urma analizelor facute la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a fost confirmata "influenta aviara" la cinci pescarusi gasiti morti pe malul lacului Grivita, in aval de barajul Straulesti, iar Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bucuresti, care conduce celula de criza de la nivelul Capitalei, a stabilit o zona de supraveghere sau monitorizare de 10 kilometri in jurul zonei unde au fost descoperite cazurile de gripa aviara. Aceasta zona de supraveghere cuprinde sectoarele 1, 2, 5 si 6 din Bucuresti, precum si localitatile Tunari, Otopeni, Corbeanca, Buftea, Mogosoaia, Chitila, Dragomiresti Vale si Chiajna din judetul Ilfov, precizeaza sursa citata.

Medicii veterinari vor face inspectii sanitar-veterinare la pasarile domestice din zona de supraveghere pentru a identifica eventuale cazuri de imbolnavire sau mortalitate la pasari si pentru a-i informa despre masurile luate, una dintre ele fiind interzicerea organizarii pe teritoriul Sectorului 1 de piete, targuri sau expozitii de pasari.

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, spune ca pana in prezent nu a fost depistat niciun caz de gripa aviara la pasarile din gospodariile populatiei.

"Doresc sa asigur populatia Sectorului 1 ca administratia locala va aplica toate masurile legale pentru a tine situatia sub control. Pana la aceasta ora, in sectorul 1 nu a fost inregistrat nici un caz de gripa aviara la pasarile domestice din gospodariile populatiei. Fac un apel la cetatenii sectorului 1 sa respecte cu strictete toate masurile decise de administratia locala si de celelalte institutii implicate in combaterea raspandirii cazurilor de gripa aviara", a declarat primarul Sectorului 1.

Citește și
aviara
Primele masuri luate in Galati, unde au fost descoperite doua cazuri de gripa aviara
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat, vineri, mai multe masuri pentru combaterea raspandirii gripei aviare in Bucuresti.

"M-am asigurat ca Planul de Masuri aprobat de catre Centrul de Combatere a bolilor al Municipiului Bucuresti va fi aplicat cat mai urgent. La nivelul Primariei Capitalei functioneaza incepand de ieri (joi, n.r.) o celula de criza formata din reprezentanti ai Administratiei Lacuri Parcuri si Agrement (ALPAB), ai Politiei Locale, ai Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale (ASSMB), ai Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), ai Directiei Generale de Asistenta Sociala (DGASMB). Conform specialistilor, nu exista un risc imediat de transmitere la om a virusului gripei aviare, insa reprezentantii municipalitatii cu responsabilitati in implementarea masurilor asumate vor actiona pentru a preintampina raspandirea bolii si vor comunica permanent cu toate institutiile implicate in acest proces", a declarat, vineri, Gabriela Firea.

Potrivit managerului Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti, Adrian Streinu-Cercel, nu exista riscul imediat de transmitere a gripei aviare la om, dar trebuie luate masuri pentru impiedicarea aparitiei unui "virus gripal recombinat (virus gripal aviar si virus gripal uman) care ar putea afecta populatia umana".

Astfel, ALPAB va supraveghea populatiile de pasari salbatice din parcurile si de pe lacurile pe care le administreaza, potrivit Primariei Capitalei.

De asemenea, DSVSA Bucuresti a stabilit o zona de monitorizare pe o raza de 10 kilometri in jurul locului unde au fost descoperite cazurile de gripa aviara, care cuprinde sectoarele 1, 2, 5 si 6 din Bucuresti si localitatile Tunari, Otopeni, Corbeanca, Buftea, Mogosoaia, Chitila, Dragomiresti Vale si Chiajna din judetul Ilfov.

In acelasi timp, administratia Gradinii Zoologice, aflata in subordinea primariei, a acoperit cu folie de plastic amplasamentele pelicanilor si ale pasarilor de balta, restrangand spatiul de iesire la exterior al acestora.

Totodata, a fost izolata si iesirea in exterior a lebedelor si a pasarilor flamingo.

Reprezentantii primariei mentioneaza ca pasarile exotice de la Zoo se pot vizita numai in interior.

"Zilele urmatoare se vor acoperi si amplasamentele pasarilor de prada. De asemenea, angajatii Zoo efectueaza dezinfectii zilnice cu solutie de Virkon 1 la suta a presurilor dezinfectoare la intrarea in amplasamentele tuturor pasarilor", mai arata Primaria Capitalei.

Primaria Capitalei precizeaza ca va asigura substantele dezinfectante, instrumentele pentru aplicare si alte materiale necesare, precum si personalul care sa se ocupe de dezinfectii in locul unde sunt pasari bolnave, ecarisarea pasarilor moarte sau ucise prin intermediul unitatilor de incinerare, va face control pentru a vedea daca se respecta interzicerea accesului pasarilor domestice la balti, lacuri si rauri pentru a nu avea contact cu pasarile salbatice, va controla respectarea interdictiei de intrare a mai multor persoane in zona de exploatare a pasarilor domestice, precum si a interdictiei de adapare a pasarilor domestice cu apa din zonele in care au acces pasarile salbatice si va asigura supravegherea populatiilor de pasari salbatice, in special a pasarilor de apa, dar si a celor moarte sau bolnave, in colaborare cu asociatii de profil, administratori ai lacurilor si ornitologi.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Alerta la Targu Mures, unde s-a descoperit un focar de gripa aviara. Virusul, adus aproape de oras de cateva lebede negre
Alerta la Targu Mures, unde s-a descoperit un focar de gripa aviara. Virusul, adus aproape de oras de cateva lebede negre

Alerta la Targu Mures dupa ce cinci lebede negre care traiau pe un lac de langa oras au fost depistate cu virusul gripei aviare. Un medic veterinar a descoperit ca puii lebedelor au murit, asa ca autoritatile au cerut recoltare de probe.

Primele masuri luate in Galati, unde au fost descoperite doua cazuri de gripa aviara
Primele masuri luate in Galati, unde au fost descoperite doua cazuri de gripa aviara

E alerta in judetul Galati, unde autoritatile sanitar-veterinare au confirmat doua cazuri de gripa aviara la lebede. A fost convocat Comitetul pentru Situatii de Urgenta si au fost luate deja primele masuri.

Alerta sanitar-veterinara in Prahova. A fost descoperit un focar de gripa aviara chiar in curtea unui primar
Alerta sanitar-veterinara in Prahova. A fost descoperit un focar de gripa aviara chiar in curtea unui primar

Alerta sanitar-veterinara in Prahova, unde a fost confirmat un focar de gripa aviara in satul Loloiasca, in ograda primarului.

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.