Cel mai bogat roman ar fi spalat 5.6 MIL. euro in Marea Caraibilor. Mecanismul din spatele firmei offshore cu sediul pe iaht

Ioan Niculae

Ioan Niculae ar fi pus la cale un circuit financiar complex si, ajutat de libanezul Said Baaklini si de Mohammad Mike Sharif, urmarit international, a “spalat” peste 5,6 milioane de euro, sustin procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA)

Potrivit rechizitoriului prin care omul de afaceri Ioan Niculae a fost trimis in judecata de procurorii DNA, in august 2008, a fost incheiat un contract ce avea ca obiect prestarea de servicii de publicitate pentru Interagro SA, firma controlata de Ioan Niculae, de catre compania Libarom Agri, in conditiile in care cea de-a doua firma, controlata de Said Baaklini, se ocupa de producerea de conserve alimentare, si nu de publicitate, scrie news.ro.

Valoarea serviciilor de publicitate cumparate de Ioan Niculae de la Said Baaklini era de 10.000.000 de euro. “Activitatile efectuate pe parcursul urmaririi penale au stabilit fara nici un dubiu ca prestatiile nu au fost efectuate, documentele intocmite in acest sens continand date nereale. Firma lui Said Baaklini nu avea cum sa presteze servicii de publicitate deoarece nu avea capabilitati logistice in acest sens si nici nu a contractat cu o alta firma servicii similar”, se arata in rechizitoriul procurorilor.

Cu toate ca serviciile nu au fost prestate, in perioada septembrie 2008 - martie 2009, de la Interagro s-au virat in patru transe, circa 5,6 milioane euro din cele 10 milioane de euro, catre Libarom Agri. “Cele 5,6 milioane de euro au urmat un curs de spalare a banilor, in sensul ca au fost transferate in scurt timp de la Libarom Agri catre firma Mike Trading controlata de Mohammad Rajef (Mike) Sharif, in prezent urmarit international. Firma Mike Trading a virat banii catre o firma de tip offshore cu sediul in Cipru. “Datele existente la dosar arata ca firma offshore din Insulele Virgine Britanice, dar cu sediul in Cipru, este controlata tot de Ioan Niculae si isi are sediul social pe iahtul achizitionat si folosit de Ioan Niculae si membrii familiei acestuia, se arata in documentul procurorilor.

Citește și
ioan niculae
Ioan Niculae a "turnat" la DNA un politician celebru. Pe cine vrea langa el, in spatele gratiilor
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Cu cei 5,6 milioane de euro, firma offshore a lui Niculae a majorat capitalul social al firmei Intervitt Zimnicea, banii fiind folositi la construirea in perioada 2009 – 2010, a unei intreprinderi de vinificatie.

Omul de afaceri Ioan Niculae, administrator al Interagro si condamnat in dosarul ”Mita la PSD”, a fost trimis in judecata, alaturi de mai multe persoane, fiind acuzat, intre altele, ca ”a corupt” oameni de afaceri, functionari publici si inalti demnitari sa promoveze o hotarare de guvern, prin care sa fie acordate facilitati fiscale privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice, acest lucru aducand Interagro un beneficiu de 600 de milioane de euro.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata a lui Ioan Niculae, administrator al SC Interagro SA si SC Iintervitt SRL, pentru cumparare de influenta, in forma continuata, instigare la evaziune fiscala si instigare la spalare de bani, si a lui Gheorghe Bunea Stancu, si el condamnat in dosarul ”Mita la PSD”, la data faptei presedinte al Consiliului Judetean Braila si presedinte al organizatiei judetene a unui partid politic, pentru trafic de influenta.

De asemenea, au fost trimisi in judecata Mariana Nicoleta Toncea, presedinte al SC Interagro SA, la data faptelor, pentru complicitate la evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani, Viorel Barac, director general aceleiasi societati, la data faptelor, pentru evaziune fiscala si spalare de bani, dar si SC Interagro SA, pentru evaziune fiscala si spalare de bani, SC Intervitt SRL, SC Libarom Agri SRL si SC Mike Trading&Investment SRL pentru complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani.

In rechizitoriu se arata ca, in perioada august 2008 - martie 2009, intre SC Interagro SA si SC Libarom Agri SRL, societate specializata in productie agricola si tranzactii cu produse agricole, a fost incheiat si derulat un contract fictiv avand ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

In baza acestui contract, au fost inregistrate in contabilitatea firmei Interagro operatiuni nereale in baza carora s-au eludat platile taxelor si impozitelor catre bugetul de stat. Obiectul contractului a constat in realizarea de materiale promotionale - brelocuri, post-it-uri si standuri - pentru Interagro.

In urma incheierii si derularii contractului respectiv, in baza unei decizii a lui Ioan Niculae, au fost inregistrate in evidenta contabila cheltuieli deductibile in suma totala de 36.245.000 de lei.

Anchetatorii mai arata ca, in aceeasi perioada, Ioan Niculae a fost cel care a decis si coordonat realizarea ”unui circuit de spalare a banilor, prin intermediul unor operatiuni fictive, prin firmele fata de care s-a dispus trimiterea in judecata ca persoane juridice, scopul fiind de a externaliza veniturile firmei «mama» - Interagro -, pentru a nu fi supuse taxarii/impozitarii, de a crea imposibilitatea urmaririi sumelor de bani intrate in firma de catre eventuali creditori in cazul existentei unor datorii, dar si de a finanta unele afaceri din cadrul grupului fara a se apela la metodele obisnuite (imprumuturi, credite bancare etc.)".

In acest fel a fost finantata cu cinci milioane de euro firma Intervitt - divizia de vinificatie a grupului Interagro -, prin majorarea capitalului social prin aportul unei firme de tip offshore din Insulele Virgine Britanice ce isi desfasoara activitatea in Cipru, controlata tot de inculpatul Ioan Niculae, se arata intr-un comunicat al DNA.

Conform sursei citate, incheierea si derularea contractului de prestari servicii de publicitate dintre Interagro si Libarom Agri s-a facut prin intermediul lui Viorel Barac, care a semnat contractul si ulterior s-a ocupat de transferarea sumelor de bani catre Libarom Agri.

”Inculpatii au beneficiat si de ajutorul presedintelui Interagro, Nicoleta Mariana Toncea, care, din dispozitia lui Ioan Niculae, s-a implicat in realizarea platilor catre firma SC Libarom Agri SRL si de reintroducerea sumelor de bani «spalate» in circuitul civil”, se mai precizeaza in comunicatul DNA.

Circuitul financiar de spalare a banilor proveniti din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, initiat si coordonat de Ioan Niculae a avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu 11.438.169 lei, reprezentand TVA in suma de 6.886.550 lei si impozit pe profit de 4.551.619 lei.

Procurorii mai arata ca, in perioada ianuarie-martie 2009, patronul grupului S.C. Interagro S.A., Ioan Niculae, a initiat si desfasurat activitati de corupere, prin intermediul lui Gheorghe Bunea Stancu, a lui Said Baaklini si a altei persoane, a unor functionari publici si inalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o hotarare de guvern, prin care sa fie acordate facilitati fiscale privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice.

Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei Interagro de circa 600 de milioane de euro, reprezentat de vanzarea ingrasamintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.

”Adoptarea unei asemenea hotarari era ilegala, atragand sanctionarea Romaniei de catre Comisia Europeana prin procedura de «infringement», pentru incalcarea normelor privind concurenta neloiala si ajutorul de stat, ceea ar fi prejudiciat bugetul de stat atat in mod direct cat si indirect (agricultorii ar fi trebuit sa restituie ajutorul de stat - 600 milioane euro, iar Romania pierdea peste 150 de milioane euro ca urmare a blocarii altor programe in domeniul agriculturii)”, mentioneaza DNA.

In acest context, Ioan Niculae i-a promis lui Said Baaklini suma de doua milioane de euro, persoanei respective un milion de euro, iar lui Gheorghe Bunea Stancu, la acea vreme presedinte al CJ Braila si presedinte al organizatiei judetene a unui partid politic, ”un folos reprezentat de profitul pe care firmele controlate de primul le-ar fi obtinut in urma distribuirii ingrasamintelor livrate de Interagro in judetele din jurul Brailei”.

In cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin Interagro si Intervitt pana la concurenta sumei de 11.438.169 lei. De asemenea, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra partilor sociale ale SC Intervitt.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

In cauza, fata de Adriana Guta a fost dispusa solutia clasarii.
Procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de Said Baaklini, reprezentant al firmei SC Libarom Agri SRL, si fata de Rajef Sharif Mohammad, reprezentant al SC Mike Trading & Investment SRL.

Ioan Niculae este urmarit penal pentru instigare la abuz in serviciu si spalare de bani si in dosarul "Romgaz - Interagro", instrumentat de DIICOT. In acelasi dosar e vizat si fostul ministru al Economiei Adriean Videanu.

Ioan Niculae executa, din aprilie 2015, pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare primita in dosarul "Mita la PSD".

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Viorel Hrebenciuc, urmarit penal in Dosarul
Viorel Hrebenciuc, urmarit penal in Dosarul "Mita la PSD". Acuzatiile pe care i le-a adus din spatele gratiilor Ioan Niculae

Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a fost anuntat ca pe numele lui a fost inceputa urmarirea penala pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa, in forma continuata

Ioan Niculae a
Ioan Niculae a "turnat" la DNA un politician celebru. Pe cine vrea langa el, in spatele gratiilor

Omul de afaceri Ioan Niculae, patronul echipei de fotbal Astra, nu uita si nu iarta.

DOSARUL ROMGAZ. Dupa Adriean Videanu, a venit randul lui Ioan Niculae sa fie adus la DIICOT
DOSARUL ROMGAZ. Dupa Adriean Videanu, a venit randul lui Ioan Niculae sa fie adus la DIICOT

 Omul de afaceri Ioan Niculae a fost adus vineri la sediul DIICOT, pentru acte procedurale in dosarul Romgaz.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.