Ce trebuie sa faci in caz de cutremur. Sfaturile pentru populatie date de Raed Arafat

Raed Arafat

Dincolo de consolidarea cladirilor, este necesar ca mobila si aparatura din interiorul acestora sa fie bine fixate, iar populatia sa aiba provizii pentru minimum trei zile, explica secretarul de stat din MAI Raed Arafat.
 

"In zonele care sunt supuse riscului seismic, mobilierul si echipamentele trebuie fixate. intotdeaua am ridicat acesta problema. Un spital nu este neaparat sa fie functional dupa un cutremur daca doar ai consolidat cladirea. Daca echipamentele din spital nu sunt fixate si protejate, acest spital devine nefunctional dupa cutremur numai prin faptul ca echipamentele din el se distrug. Cladirea poate sa ramana, dar sa fie nefunctionala, pentru ca totul se distruge in timpul cutremurului", a precizat dr. Raed Arafat pentru Mediafax.

"Cu ocazia unei vizite pe care am facut-o in Japonia, anul trecut, primul lucru pe care l-am putut observa a fost cum se poate crea o cultura si cultul securitatii la o populatie, de la copiii de cativa ani la toti adultii. Cum se pregatesc continuu sa faca fata calamitatilor si dezastrelor intr-o tara expusa continuu la dezastre. Copiii sunt invatati cum sa folosesca defibrilatorul", a spus Arafat.

Secretarul de stat, care conduce Departamentul de Interventii in Situatii de Urgenta din MAI, a mai spus ca, tot in caz de cutremur, orice om ar trebui sa aiba in casa provizii pentru minimum 72 de ore. "Japoneziii spun ca in primele 72 de ore (de la producerea unui dezastru - n.r.) nu este timp pentru cei care nu au probleme majore (...) Un mesaj care se transmite populatiei: pregatiti-va ca in primele 72 de ore nu avem timp de cei care nu au probleme majore. Adica: apa, mancare pentru trei zile, totdeauna sa le ai la tine acasa. Aceste mesaj nu numai in Japonia se transmite, o sa il auziti de catre cei din SUA, de catre mai multe tari care s-au confruntat cu situatii de calamitati", a spus Raed Arafat.

El a subliniat, pe de alta parte, ca populatia face parte din sistemul de interventie si ca este nevoie de voluntari in cazul unor calamitati. "In Romania este un sistem de interventie care nu este foarte diferit de cel din Japonia. Bucurestiul trebuie sa fie pregatit pentru interventie, dar Bucurestiul nu va interveni singur in Bucuresti. Niciodata, intr-o tara ca Romania, nu se va astepta ca Bucurestiul sa faca fata singur (in cazul unui seism mare - n.r.), este imposibil. Trebuie sa pregatim o tara intreaga sa intervina nu numai in Bucuresti. Sistemul national de interventie trebuie sa fie pregatit sa reactioneze integral si integrat la orice situatie. Am reusit sa obtinem autorizatie din partea ONU pentru prima echipa de pompieri pentru cautare-salvare. Acum planul nostru este ca in fiecare judet sa avem cate o astfel de echipa in urmatorii patru-cinci ani. Pregatirea personalului de interventie este la fel de importanta ca si pregatirea populatiei. O tara intreaga va raspunde in situatia unei calamitati. Zona neafectata va fi cea care va interveni in zona afectata", a adaugat Arafat.

Citește și
cutremur
CUTREMUR in Vrancea cu magnitudinea de 5,7 grade, cel mai puternic din acest an. INFP: "Nu sunt de asteptat seisme mari"
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ministrul Agriculturii, o nouă declarație controversată

Romania, din pacate, se afla "tot la inceput in ceea ce priveste activitatea in preventia cutremurelor", considera secretarul de stat din Ministerul Educatiei Tudor Prisecaru.

"S-au facut pasi importanti. ISU este una dintre organismele care a contribuit din plin la educarea populatie. Evenimentele destinate educarii populatiei au fost destul de rare, ele trebuie indesite, trebuie sa devina o practica saptamanala in scoli, gradinite, institutii, in cladirile care asigura functionalitate. Din experienta japoneza se poate invata foarte mult. Am initiat doua proiecte care prevad achizitia unor centre de date care sa permita stocarea unitara a acestor masuratori si, ulterior, sa se poata face o analiza statistica pertinenta si globala. Aceste centre de date vor intra in functiune in cursul anului viitor", a mai spus Prisecaru.

Decsaratiile au avut loc la sfarsitul lunii septembrie la dezbaterea "Prevenirea dezastrelor si masuri in cazul producerii unui cutremur - invatate din experienta japoneza", desfasurata la Universitatea Politehnica din Bucuresti.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Bucureşti,
Bucureşti, "capitala europeană a cutremurelor". Cum se "despică pământul" de sute de ani

Bulina roşie de pe clădirile cu risc seismic ar putea deveni brandul turistic al Bucureştiului. Cel puţin, dacă ne luăm după "The Guardian". Directorul Institului de Fizică a Pământului a comentat aceste afirmaţii pentru www.stirileprotv.ro

CUTREMUR in Vrancea cu magnitudinea de 5,7 grade, cel mai puternic din acest an. INFP:
CUTREMUR in Vrancea cu magnitudinea de 5,7 grade, cel mai puternic din acest an. INFP: "Nu sunt de asteptat seisme mari"

Seismul de sambata seara, din Vrancea, a avut magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter si s-a produs la o adancime de 39 kilometri, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP). Seismul a avut 5 replici.

Romania este prima tara care a implementat un sistem de avertizare cu 20 de minute inainte de producerea unei calamitati
Romania este prima tara care a implementat un sistem de avertizare cu 20 de minute inainte de producerea unei calamitati

Chiar daca nu ne paste un pericol iminent, e bine sa fim pregatiti pentru orice dezastru natural care ar putea lovi Romania.

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.