Ce a descoperit fermierul Petrica atunci cand a vrut sa isi vanda terenul. Fenomenul national care dezvaluie un abuz grav

Ultimul update: Vineri 12 August 2016 07:13
Data publicarii: Marti 09 August 2016 19:20
Categorie: Actualitate

Mii de fermieri au descoperit cu stupoare ca terenurile lor, pentru care au acte de proprietate, apartin si altor persoane.

Acest lucru a fost posibil, spun oamenii, dupa ce multe parcele au fost comasate si vandute strainilor, cu complicitatea primariilor. Ministerul Agriculturii recunoaste problema si incearca sa schimbe legea.

Petrica Bolocan, fermier din Colibasi, judetul Giurgiu, s-a trezit ca terenul pe care il cultiva de ani buni este si al unui grec. A facut descoperirea atunci cand a mers la Oficiul pentru Cadastru.

Petrica Bolocan, fermier: "Mi-a spus nu am ce sa-ti fac, du-te la primarie ca primaria a vandut, viu la primarie, primaria ma trimite inapoi la OCPI. Imi spune ca terenul meu e acolo, dar nu e al meu."

Astazi a venit in fata Agentiei Nationale de Cadastru cu actele in mana. Nu l-a gasit pe directorul general, care este in concediu. Nici la primarie nu l-am gasit pe primar.

Cei din Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, dar si ministrul Agriculturii sustin ca situatia lui Petrica Bolocan nu e singulara, ci mai degraba e un fenomen national.

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: "De-a lungul timpului, primariile, de multe ori in contextul in care nu exista cadastru in mare parte a terenurilor agricole, au luat decizii care au dus la situatia pe care o mentionati si care ne-a dat mare bataie de cap."

Laurentiu Baciu, presedinte LAPAR: "Se intampla, s-a intamplat, cand primarii, printr-un abuz, nu toti acum, o parte din ei, au abuzat, au comasat de la sine putere."

Situatia este cu adevarat catastrofala, desi sunt proprietari pe terenurile lor, foarte multi romani nu au acte cadastrale. De anul trecut, in Romania, se desfasoara un program national care ar rezolva problema. Din pacate, pana acum, autoritatile au reusit sa faca acte cadastrale pentru numai 10 la suta din suprafata rurala a tarii."

Legea care ar restrictiona vanzarile de terenuri agricole si care isi propune sa faca ordine in acest haos se afla deocamdata pe masa ministrului agriculturii. Aceasta ar putea fi trimisa in Parlament abia la toamna.
 

Rulota trantita la pamant de rafale puternice de vant. Proprietarul a ramas si fara acoperisul casei

Rulota trantita la pamant de rafale puternice de vant. Proprietarul a ramas si fara acoperisul casei

LOTO

Directorul Loteriei Române, demis la 10 zile de la numire

Vasluian, bătut de 5 indivizi pentru ca nu i-a cinstit

Bărbat electrocutat după ce ar fi încercat să branșeze ilegal la un vecin

Camion militar

Camion militar NATO, implicat într-un accident pe autostrada Arad-Nădlac

Meleşcanu: România sprijină în mod special lupta împotriva terorismului

Incident cu un avion TAROM pe aeroportul din Timișoara