Semne mari de intrebare dupa ce Robert Turcescu a "dezvaluit" ca a fost "ofiter sub acoperire". De ce nu e inca nimic clar

Spion

Jurnalistul Robert Turcescu a provocat un soc in mass-media dupa ce a scris pe blogul personal ca a fost ofiter acoperit al Armatei, iar apoi a repetat acest lucru intr-o emisiune la postul unde este angajat. Se nasc insa si semne de intrebare.

Daca cele anuntate public de Turcescu sunt adevarate, atunci scandalul s-ar transforma intr-o premiera in Romania, fiind pentru prima data cand un jurnalist cu notoritate recunoaste public faptul ca a fost ofiter acoperit chiar in timp ce isi exercitat meseria "oficiala" de ziarist.

Pe de alta parte, aceste dezvaluiri vin exact intr-o perioada in care Romania se pregateste de (poate) cele mai importante alegeri prezidentiale de pana acum. De ce? Pentru ca este un eveniment care marcheaza sfarsitul a 10 ani de presedintie sub conducerea lui Traian Basescu, un presedinte care a fost suspendat din functie de 2 ori si care risca sa pateasca acelasi lucru si a 3-a oara. Coincidenta sau nu, insa seful statului este primul care a lansat in spatiul public discutiile despre "ofiterul acoperit". Acest lucru s-a intamplat tot la o televiziune si, coincidenta sau nu, a fost tocmai in emisiunea moderata de Robert Turcescu.

CITITI in acest articol:

-► Principalele semne de intrebare in cazul "Turcescu, ofiter acoperit"

Citește și
Teodor Melescanu si Traian Basescu
Ce a raspuns seful SIE, Teodor Melescanu, intrebat daca Basescu a cerut lista ofiterilor acoperiti
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

-► Primele reactii in mass-media, dupa anuntul facut de Turcescu. Ce spun Cristian Tudor Popescu si Radu Banciu, "colegul"

-► Robert Turcescu: „Am fost ofiter acoperit al Armatei. Numai Dumnezeu stie cine este Robert Turcescu”

-► Ce spune MApN despre cazul Turcescu

Principalele semne de intrebare in cazul "Turcescu, ofiter acoperit"

La inceput, aproape nimeni nu a crezut ca anuntul facut de Robert Turcescu pe blogul personal este real - cea mai vehiculata ipoteza pe retelele de socializare, unde cazul este extrem de comentat, fiind ca blogul fusese spart de hackeri. Insa, dupa ce jurnalistul a aparut la B1Tv pentru a confirma cele publicate online, au aparut alte semne de intrebare.

Un aspect semnalat de cei de la Evenimentul Zilei este cel legat de copiile documentelor publicate de Turcescu pe blog, despre care a afirmat ca sunt reale si ca dovedesc faptul ca ar fi fost ofiter acoperit in Armata Romana. Cu toate acestea, "verificarile reporterilor EVZ indica faptul ca documentele militare sunt completate cu date personale false. Arhivele oficiale in care au fost verificate datele de pe livretul militar contin alt CNP. Robert Turcescu a spus ca el nu a verificat CNP-ul, dar ca le-a primit in mana", scriu cei de la EVZ.

Un alt semn de intrebare important a fost ridicat de Lucian Mandruta, pe contul personal de Facebook: "Misterul postarii lui Robert Turcescu, aproape dezlegat: Livretul militar prezentat pe pagina lui e fotoshopat. Fotografia folosita e una din pozele oficiale (de studio) ale lui Robert. Statul de plata are numele beneficiarului sters. Ceea ce ne duce cu gandul la o singura ipoteza: acestea sunt actele altuia."

Primele reactii in mass-media, dupa anuntul facut de Turcescu. Ce spun Cristian Tudor Popescu si Radu Banciu, "colegul"

Editorialistul Gandul Cristian Tudor Popescu s-a declarat uimit de „delirul mistic” pe care Robert Turcescu l-a afisat in timpul interventiei sale televizate, cand a confirmat ca a fost ofiter sub acoperire.

"Sunt uluit de acest delir mistic pe care l-a afisat in seara asta. Nu inteleg termenii pe care i-a folosit, in legatura cu ce? Impresia e ca cel putin sa fi omorat pe cineva ca sa folosesti genul asta de termeni dostoievskieni in mizerie, din astia cu eliberare, cu uitati-va in adancul vostru. Pentru asta trebuie sa existe o reclamatie din partea respectivului serviciu. Trebuie cineva sa se declare parte daunata in treaba asta. E treaba lunga, nu cred ca vom asista la asa ceva. Deci, deocamdata nu exista nimic de alura misticoida a lui Turcescu in legatura cu Dumnezeu si alte lucruri de soiul asta”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi 24.

Jurnalistul crede ca Robert Turcescu nu a facut dezvaluirile "dintr-o revelatie produsa ieri noapte, din moment ce asta dateaza de atatia ani si nu a simtit nicio nevoie si nu a avut nicio ezitare sa fie extrem de vocal la TV in diverse situatii”. El a amintit ca Robert Turcescu „a negat cu vehementa” faptul ca a fost locotenent colonel. „Ne amintim povestea cu Oprea si cu acele liste de avansari, acum se afla in fata unei minciuni stridente pe care atunci a produs-o”, a mentionat jurnalistul.

"Si daca e ofiter acoperit, ce? Simplul fapt ca esti ofiter acoperit al unui serviciu de informatii intr-o tara democratica a UE constituie ceva de rau? Ca un delict nu constat in niciun caz”, a adaugat editorialistul gandul.

La randul sau, Radu Banciu, coleg cu Robert Turcescu la aceeasi televiziune, sustine ca acesta "dardaia cand a plecat": "Nu l-am vazut asa speriat niciodata. E clar ca a fost santajat in ultimul hal”. Banciu a comentat in termeni duri anuntul lui Robert Turcescu, potrivit caruia acesta a fost ofiter acoperit al Armatei: "Am asistat in seara asta la un denunt fara onoare. Turcescu si-a mintit colegii, angajatorii. In fiecare seara spunea ca e jurnalist, ca face anchete jurnalistice, acum a venit sa vorbeasca de Dumnezeu. Ce impostura!”, a spus Banciu.

El a facut si alte declaratii dure la adresa lui Robert Turcescu, afirmand ca "a fost un fariseu si o jivina pana in ultimul moment al carierei lui. E la fel de las ca oamenii politici. A fost fortat, pentru ca nu mai avea de trait. Era rupt tot. Nu l-am mai vazut asa speriat niciodata”. "E o zi mare, am mai scapat de un impostor”, a adaugat Banciu.

De asemenea, jurnalistul Ion Cristoiu, cu care Robert Turcescu a lucrat mult timp la Evenimentul Zilei, a scris pe blogul personal ca "Turcescu face un joc operativ": "Am ris, pentru ca ofiterii sub acoperire, daca vor sa se retragă, dispar din viata publica, nu scriu pe blog".

"Fara a spune macar un lucru concret, cerinta minima – stie el ca ziarist – pentru orice afirmatie, inclusiv despre tine insuti, el a vorbit de marea eliberare pe care a trait-o azi, despre Dumnezeu, pe un ton exaltat, de personaj din Dostoievski si nu de ins real. Adaugata falsului care-i sunt documentele, evitarea cu brio a faptelor concrete (ceea ce inseamna un ins care se autocontroleaza strasnic) mi-a dezvaluit un om care joaca un rol.
Daca nu-i o brusca imbolnavire (ceea ce nu cred, pentru ca n-a cazut in capcana de a spune ceva concret), Robert Turcescu face un joc operativ. Ca gazetar si nu ca ofiter sub acoperire, pentru ca un ofiter sub acoperire n-are crize de constiinta in direct la tv. Cred ca acest joc, de care-l cred in stare pe Robert Turcescu, e in strinsa legatura cu mult discutata chestiune a ofiterului acoperit printre candidatii la prezidentiale."
- sustine Ion Cristoiu.

Ce spune MApN despre cazul Turcescu

"In legatura cu informatiile referitoare la Robert Turcescu, aparute in spatiul public in ultimele zile, facem urmatoarele precizari:

Ministerul Apararii Nationale nu face niciun fel de comentariu pe marginea acestui subiect. M.Ap.N. aplica legile tarii si considera ca dezbaterile care pot aduce atingere imaginii Armatei Romaniei nu sunt benefice. Daca se vor constata nereguli, alte institutii ale statului sunt abilitate sa se pronunte.

Biroul de Presa" - se arata in comunicatul transmis de MApN pentru StirileProtv.ro

Robert Turcescu: „Am fost ofiter acoperit al Armatei. Numai Dumnezeu stie cine este Robert Turcescu”

Duminica, 21 septembrie 2014, jurnalistul Robert Turcescu a publicat pe blogul personal un text intitulat "Marturisire si spovedanie", care a fost ulterior distribuit si pe contul sau de Facebook.

"Da, am fost lt -colonel sub acoperire. Public mai jos cateva dintre statele de plata, cu sumele de bani pe care le-am primit. Am ales sa nu-l tradez pe bunul Dumnezeu si sa fac aceasta marturisire publica. Refuz sa fiu Iuda in fata lui Christos, chiar daca astazi, celor ce vor citi si vor vedea acest text poate ca nu le va fi foarte clar ce se intimpla. Rugati-va pentru mine si cu mine sa fim iertati si izbaviti. Sunt pregatit sa indur oprobiul public, il merit, dar sper sa avem parte de legi si de judecatori drepti. Cu Dumnezeu inainte si va fi bine! Va cer iertare tuturor", a scris acesta.

Postarea de pe blog a fost insotita de copii ale unui livret militar in care aparea fotografia lui Robert Turcescu (si care seamana perfect cu cea folosita in promovarea emisiunii sale tv), dar si doua asa-zise state de plata.

Apoi, jurnalistul a refuzat sa raspunda intrebarilor postate pe Facebook, pe contul sau, si si-a tinut inchis telefonul. In cursul serii de duminica insa, el a aparut intr-o emisiune de la B1 TV, unde a stat doar 20 de minute si a vorbit despre mantuire, Dumnezeu, judecata si dreptate. El a refuzat sa ofere explicatii suplimentare, afirmand ca se pune la dispozitia judecatorilor: "Nu va dau nicio explicatie. Toate documentele le voi aduce in fata judecatorilor ca sa se faca lumina. Trebuie sa se ajunga la un proces. De un singur lucru ma rog la Dumnezeu acum: sa am un judecator drept".

Turcescu a sustinut pe parcursul prezentei sale in emisiune ca nu a fost santajat si nici amenintat: "Am cautat ani de zile pana sa am puterea sa scot asta la iveala. Mi-am dat seama ca e necinstit fata de Dumnezeu, de mine si de dumneavoastra, ca e necinstit, ca nu trebuie sa mint, sa marturisesc, indiferent cat m-ar costa. Astazi va spun, din momentul in care m-am decis sa spun aceste lucruri, astazi mai mult ca oricand sunt impacat, am o stare de fericire, de bucurie, ca un om care a urcat un munte cu un rucsac de pietre in spate”, a declarat Robert Turcescu in emisiune.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Victor Ponta, intrebat daca a fost ofiter acoperit:
Victor Ponta, intrebat daca a fost ofiter acoperit: "Daca as fi fost, trebuia sa va spun tot, nu?"

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a fost intrebat intr-un interviu daca a fost ofiter acoperit al unui serviciu roman de informatii.

Ce a raspuns seful SIE, Teodor Melescanu, intrebat daca Basescu a cerut lista ofiterilor acoperiti
Ce a raspuns seful SIE, Teodor Melescanu, intrebat daca Basescu a cerut lista ofiterilor acoperiti

Seful SIE Teodor Melescanu a fost intrebat daca presedintele Basescu a cerut o lista a fostilor ofiteri acoperiti.

Mihai Razvan Ungureanu: Basescu se apropie periculos de limita instigarii la infractiune, cu ofiterul acoperit
Mihai Razvan Ungureanu: Basescu se apropie periculos de limita instigarii la infractiune, cu ofiterul acoperit

Fostul sef al SIE Mihai Razvan Ungureanu declara ca presedintele Traian Basescu deja trece dincolo de limita exagerarii politice si a discursului politic.

Basescu, despre ofiterul acoperit:
Basescu, despre ofiterul acoperit: "Ilie Sarbu a mintit". Ce spune presedintele despre Iohannis, suspendare si Mircea Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat ca va da amanunte despre ”ofiterul acoperit” de fata cu toata presa.

Ilie Sarbu: SIE ne-a comunicat ca nu e niciun candidat la prezidentiale care sa fie ofiter acoperit
Ilie Sarbu: SIE ne-a comunicat ca nu e niciun candidat la prezidentiale care sa fie ofiter acoperit

Vicepresedintele Comisiei de control SIE, Ilie Sarbu, a declarat ca serviciul a transmis comisiei, sub semnatura directorului Teodor Melescanu, un document din care reiese ca nu exista niciun candidat la prezidentiale care sa fie ofiter acoperit.

Recomandări
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții

O persoană a murit și trei au fost rănite în explozia care a distrus un bloc din Craiova. Deflagrația a rupt pereții, iar o parte din primul etaj s-a prăbușit.  

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.