Cazul mortii lui Ekeng: Medicul Mihaela Duta, de la Ambulanta Puls, sub control judiciar si cu interdictie de a profesa

×
Codul embed a fost copiat

Doctorita ambulantei private ''Puls'' care l-a preluat de la stadion pe fostul fotbalist Patrick Ekeng nu mai poate profesa cel putin in urmatoarele 60 de zile.

Mihaela Duta a fost audiata timp de aproximativ o ora si jumatate la Parchetul Capitalei.

Procurorii au luat in cazul medicului masura controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile, timp in care are mai multe obligatii si interdictii, au declarat pentru News.ro, surse judiciare.

In cele doua luni in care va fi sub control judiciar, medicul Mihaela Duta are interdictie sa profeseze si trebuie sa se prezinte la politie in zilele stabilite prin programul de supraveghere, dar si in fata procurorilor, ori de cate ori este chemata.

Citește și
CFR Cluj - Agerpres
Finala Cupei Romaniei. Reactii dupa victoria lui CFR Cluj la penalty-uri: "Vom trimite trofeul in Camerun, acasa la Ekeng"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Mihaela Duta este urmarita penal, din 29 iunie, pentru ucidere din culpa, in dosarul privind decesul jucatorului de fotbal Patrick Ekeng, in varsta de 26 de ani, acuzatia fiindu-i adusa la cunostinta acesteia in 30 iunie, cand a fost la Parchetul Tribunalului Bucuresti.

Dr. Tudor Ciuhodaru: Procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti o considera vinovata pentru ca nu si-a facut datoria de medic, in momentul in care Patrik Ekeng s-a prabusit pe teren. Acest lucru, sustin procurorii, i-ar fi anulat fotbalistului orice speranta. Anchetatorii sustin ca tanarul ar fi avut 95 la suta sanse de supravietuire daca era resuscitat din primul minut. Cu fiecare minut, sansele i s-au diminunat cu 5,5 la suta.

Si totusi de ce nu a reactionat doctorita, care este specializata in medicina de urgenta, ramane in continuare un mister pe care si procurorii vor sa-l lamureasca. Insa, pana in acest moment, n-au avut cum! Femeia a refuzat sa faca orice declaratie. Colegii ei medici se gandesc la cel putin doua ipoteze.

Dr. Tudor Ciuhodaru:: "Varianta unui alt diagnostic sau varianta unei erori medicale - eroare de apreciere a gravitatii cazului si cautarea unei alte solutii, in sensul transportului cat mai rapid la unitatea de primire urgenta, unde sa existe alte posibilitati de evaluare si tratament."

Medicul Mihaela Duta nu a facut nicio manevra de resuscitare, nici cand l-a preluat pe Patrick Ekeng si nici in ambulanta, desi acesta era in fibrilatie ventriculara, anuland astfel, prin inactiunea sa nejustificata, orice sanse de supravietuire a fotbalistului, potrivit procurorilor.

Raportul medico-legal arata ca moartea lui Ekeng s-a datorat unei fibrilatii ventriculare, aparuta pe fondul unei patologii cardiace preexistente, asociata cu anomalii coronariene.
Procurorii au stabilit, in baza probelor de la dosar, ca medicul Mihaela Duta, fara a evalua complet starea lui Patrick Ekeng, nu a initiat si nu a dispus initierea niciunei manevre de resuscitare, acesta fiind urcat in ambulanta si transportat la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala, aflat in imediata vecinatate a stadionului Dinamo.

Mai mult decat atat, desi pe parcursul transportului, ca urmare a instalarii defibrilatorului aflat in dotarea ambulantei, a fost confirmata fibrilatia ventriculara in care se afla pacientul Patrick Ekeng, medicul Duta Elena-Mihaiela nu a initiat nici de aceasta data manevre de resuscitare potrivit protocoalelor medicale aplicabile in cazul interventiei medicale de urgenta, asigurand doar predarea acestuia catre Unitatea de primiri urgente a spitalului unde, in ciuda manevrelor de resuscitare initiate, nu s-a mai putut asigura supravietuirea pacientului”, arata procurorii Parchetului Capitalei.

Anchetatorii sustin ca desi, in mod evident, dintre cauzele care au determinat decesul lui Ekeng fac parte si afectiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului Mihaela Duta de a nu efectua manevre de resuscitare, in conditiile in care a constatat sau trebuia sa constate ca Ekeng se afla in fibrilatie ventriculara, “anuland astfel, prin inactiunea sa nejustificata, orice sanse de supravietuire a pacientului”, se inscrie intre cauzele care au determinat decesul pacientului.

Potrivit concluziilor raportului medico-legal de necropsie intocmit de specialisti de la Institutul National de Medicina Legala “Mina Minovici”, moartea lui Patrick Ekeng s-a datorat unei fibrilatii ventriculare aparuta pe fondul unei patologii cardiace preexistente (cardiomiopatie de non-compactare cu tulburare de repolarizare precoce, cardiomiopatie hipertrofica apicala) asociata cu anomalii coronariene, favorizata de existenta unui proces miocardic in remisiune si precipitata de un efort fizic.

“Din datele medicale puse la dispozitie nu rezulta faptul ca s-a efectuat protocol de resuscitare cardio-pulmonara prespitaliceasca. Acordarea de prim ajutor in cazul unui stop cardiac trebuie efectuata cat mai repede, fiecare minut de intarziere duce la o scadere a sanselor de supravietuire”, au scris legistii in raportul de necropsie.

In document se mai arata ca, in cazul atletilor care sufera de tahiaritmie, cum a fost cazul lui Ekeng, mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilati supravietuiesc daca defibrilarea se face in primul minut de stop cardiac. “Sansele de supravietuire scad cu 5,5 % pe minut”, se mai arata in raport.

Jucatorul dinamovist Patrick Ekeng a murit in 6 mai, dupa ce s-a prabusit pe teren, in minutul 70 al meciului cu FC Viitorul. Acesta a fost dus cu o ambulanta Puls la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat aproximativ o ora si 30 de minute, insa nu a mai putut fi salvat.

Parchetul Tribunalului Bucuresti a deschis atunci un dosar penal, in care au fost facute cercetari in rem, pentru ucidere din culpa, iar dupa o luna si jumatate de la inceperea anchetei, a fost pusa sub acuzare Mihaela Duta, de la Ambulanta Puls.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Dosarul mortii lui Ekeng. Fotbalistul ar fi avut 95% sanse de supravietuire. Erorile in lant care i-au cauzat moartea
Dosarul mortii lui Ekeng. Fotbalistul ar fi avut 95% sanse de supravietuire. Erorile in lant care i-au cauzat moartea

Fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng ar fi supravietuit, daca ar fi fost resuscitat la timp. Verdictul naucitor este dat de medicii legisti si de procurori.

Finala Cupei Romaniei. Reactii dupa victoria lui CFR Cluj la penalty-uri:
Finala Cupei Romaniei. Reactii dupa victoria lui CFR Cluj la penalty-uri: "Vom trimite trofeul in Camerun, acasa la Ekeng"

Peste 40 de mii de suporteri l-au omagiat marti seara pe Patrick Ekeng, la finala Cupei Romaniei. "Bon voyage, Patrick!" a fost mesajul tribunei a doua, in timp ce la peluza, fanii au afisat un portret urias al jucatorului camerunez.

Ancheta in cazul mortii lui Patrick Ekeng continua. Procurorii vor sa afle ce au vazut jucatorii de la Viitorul Constanta
Ancheta in cazul mortii lui Patrick Ekeng continua. Procurorii vor sa afle ce au vazut jucatorii de la Viitorul Constanta

Audierile in cazul mortii lui Patrick Ekeng continua si marti. Procurorii vor sa afle ce stiu toti cei care au fost alaturi de fotbalist in momentul in care acesta s-a prabusit pe teren.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.