Romania a fiert la peste 35 de grade si urmeaza inca 2 zile de canicula. Sute de apeluri de ajutor au fost date la Ambulanta

×
Codul embed a fost copiat

Fierbe aerul, fierbe si Romania la foc mic. Vara s-a instalat brutal, iar in zona de vest termometrele au indicat pe la pranz 37 de grade Celsius.

Oamenii au cautat innebuniti racoarea prin parcuri sau langa fantanile arteziene iar cei mai in varsta au suportat cu greu umezeala mare. In conditiile in care urmeaza alte doua zile de canicula, echipajele de la ambulanta au fost suplimentate. Doar in Bucuresti s-au inregistrat peste 500 de apeluri de ajutor. Si este abia inceputul unei anotimp torid.

In Timisoara, fantanile arteziene din centrul orasului s-au dovedit oaze de racoare pentru trecatori. La 34 de grade orice ochi de apa a parut o binecuvantare.

Si la Oradea multi au simtit ca se topesc pe picioare. Mercurul din termomentre a trecut repede de 31 de grade la umbra. Un drum pana la piata s-a dovedit riscant pentru cei mai in varsta. Ca sa nu mearga prin soare, unii s-au urcat in mijloacele de transport in comun, insa nu toate au aer conditionat.

La Galati nu a fost canicula, insa un fenomen meteorologic bizar i-a bagat in sperieti pe martori. Oamenii au crezut ca pe cer se formeaza o tornada.

Citește și
ploaie, copil care se joaca in balti FOTO SHUTTERSTOCK
Temperaturile cresc in toate tara, dar pe seara apar ploi in mai multe zone ale tarii. Cum va fi vremea in zilele ce urmeaza
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

"Virga se numeste, sunt precipitatii in suspensie care nu ating solul. Nu ar trebui sa se ingrijoreze oamenii, nu e nimic periculos", explica meteorologul Alina Serban.

Si in Bucuresti s-au inregistrat 36 de grade. Desi doctorii nu recomanda nimanui sa stea la soare la orele pranzului, zeci de amatori de bronz au facut plaja toata ziua.

Pentru ca stiu ce urmeaza, cei de la ambulanta au suplimentat numarul de echipaje cu alte 18 fata de o zi normala.

"S-au inregistrat peste 500 de solicitari, dintre acestea 300 au fost cazuri de urgenta. S-au inregistrat si 14 cazuri de lipotimie, cu senzatie de pierdere a cunostintei, 12 in locuri publice", a declarat Alis Grasu, sefa Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov.

Meteorologii spun ca suntem sub influenta unei mase de aer cald care a venit din Sudul Africii. Duminica ajunge in zona Olteniei si in Lunca Dunarii si iar se vor inregistra 37 de grade. Daca sambata vi s-a parut ca a fost cald, sa vedeti ce se intampla de luni cand aerul cald va ajunge si in Bucuresti, Muntenia si Moldova.

Ne este foarte cald pentru ca indicele de disconfort temperatura umezeala a trecut de pragul critic de 80 de unitati. Asta inseamna ca in aer este foarte multa umezeala, iar corpul nostru nu isi poate regla temperatura la fel de usor prin transpiratie, iar asta va amplifica senzatia de disconfort termic. Important este spun medicii sa ne hidratam corespunzator, sa bem apa. Multi aleg berea, insa alcoolul si cafeaua nu sunt recomandate. Incercati sa purtati haine subtiri de culori deschise, acoperiti-va capul cu ceva si ar fi bine sa consumati legume si fructe.

Prognoza meteo pentru sambata si duminica

Maximele vor ajunge la 35 - 36 de grade, dar izolat se pot atinge 37 de grade in Lunca Dunarii, iar indicele de confort termic va atinge si depasi pragul critic, de 80 de unitati. Sambata va fi foarte cald in toata tara, iar la amiaza in vest si sud-vest se va instala canicula si disconfortul termic va fi ridicat. In prima parte a zilei vom avea vreme frumoasa, cu mult soare peste tot. Spre seara norii se vor inmulti si va ploua, dar pe suprafete restranse, la munte si in regiunile nord-vestice. In rest ploile vor aparea cu totul izolat.

Vor fi averse ce vor veni cu descarcari electrice si intensificari ale vantului si e posibil sa cada grindina. Maximele termice se vor situa intre 28 de grade in depresiuni si pe litoral si 35 de grade in Banat, in Crisana si vestul Olteniei.

Duminica seara vor fi averse la deal si la munte; luni, in jumatatea nordica a tarii, la deal si la munte, iar noaptea in est si in sud-est. Marti va ploua pe suprafete destul de mari si se pot acumula cantitati importante de apa. Duminica va fi canicula si se va depasi indicele de confort termic in sud si in vest, iar luni vom avea canicula in sudul si in estul tarii. Marti caldura se domolesti si la amiaza se vor inregistra intre 18 si 32 de grade.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Un val de aer fierbinte dinspre nordul Africii ajunge in Romania. Cum va fi vremea in acest weekend
Un val de aer fierbinte dinspre nordul Africii ajunge in Romania. Cum va fi vremea in acest weekend

Aerul cald acopera arii importante, iar dinspre nordul Africii va patrunde un val de aer fierbinte care se va deplasa spre centru si mai apoi spre sud-est, inclusiv spre zona noastra.

Temperaturile cresc in toate tara, dar pe seara apar ploi in mai multe zone ale tarii. Cum va fi vremea in zilele ce urmeaza
Temperaturile cresc in toate tara, dar pe seara apar ploi in mai multe zone ale tarii. Cum va fi vremea in zilele ce urmeaza

Ziua de astazi ne-aduce vreme calduroasa. Maximele ajung in intervalul 25-33 de grade, iar catre seara sunt anuntate ploi in aversa la munte, in jumatatea vestica a tarii si mai putin in sud-est.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.