Despăgubirile pentru porcii sacrificaţi întârzie. Oamenii se plâng că au fost căntâriţi "din ochi"

×
Codul embed a fost copiat

Oamenii cărora le-au fost omorâţi porcii din cauza pestei porcine africane mai au de aşteptat până când vor fi despăgubiţi.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară nu are încă banii pentru plata daunelor şi deocamdată există doar un proiect neaprobat de rectificare de buget.

Cei care conduc statul nu s-au înţeles nici cum vor fi date despăgubirile.

Acum două zile, Liviu Dragnea a anunţat că oamenii vor primi o sumă în funcţie de greutatea la care porcul ucis ar fi urmat să ajungă de Crăciun, iar marți, Ministrul Finanţelor a venit cu altă variantă. Oamenii vor primi bani în funcţie de greutatea porcului în ziua în care a fost ucis.

Problema este că mulţi acuză că animalele le-au fost cântărite din ochi. În Brăila, pesta porcină africană a făcut prăpăd.

Citește și
porci
Guvernul nu are bani pentru a-i despăgubi pe crescătorii de porci. Sunt deja peste 800 de focare
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

53.000 de porci din ferme şi gospodăriile localcinilor au fost ucişi şi noi focare de boala apar în fiecare zi. Doar luni au fost confirmate trei: în localităţile Cazasu, Siliştea şi Bordei Verde.

Spre deosebire însă de alte dăţi când au fost omorâţi toţi porci din zonă, veterinarii au schimbat tactica şi acum i-au ucis doar pe cei atinşi de boală.

Ca să îşi salveze animalele, oamenii şi-au improvizat la porţi sisteme de dezinfecţie.

Cei responsabili susţin că au luat decizia să nu mai ucidă toţi porcii din localitate pentru că în zonă nu erau crescătorii mari care ar fi trebuit să fie protejate.

George Palai, prefectul județului Brăila: "Nu se mai ucide în tot satul, această măsura era prevăzută în manualul de contingență pe pesta porcină. Una din măsurile pentru protecţia explataților mari era uciderea preventivă în zona de 3, respectiv 10 km."

Cornel Gingărașu, medic veterinar: "Conform manulului de intervenţie, pentru focarele de mici dimensiuni, care sunt sub 20 de porci, se face o analiză a locului respectiv şi în funcție de cum poate fi el izolat se aplică o măsura."

Statisticile Ministerului Agriculturii dau fiori.

Virusul pestei porcine africane a fost descoperit în 11 judeţe şi 140.000 de porci au fost omorâţi deja. Alte câteva zeci de mii vor avea în curând aceeaşi soartă.

Până acum doar câţiva din proprietari au fost despăgubiţi şi cei mai mulţi încă îşi aşteaptă banii.

Bărbat: "I-a luat, a plecat, ne-a promis bani, şi sănătate. Nu dă nimica, staţi liniştit, nu mai credem nimica. Adevărul e că s-a dus Crăciun, s-a dus tot."

Femeie: "Scroafa gestantă avea 200. A trecut-o la 180. Alături, la vecinu, 2 scroafe de 500 de kg, le-a trecut la 350. Bătaie de joc. Ne-a adus în sapă de lemn."

Reporter: "Speraţi că-i mai luaţi banii?"

Femeie: "Dar... în nici într-un caz n-are de unde să-i dea."

Oamenii acuză autorităţile că nu le-au cântărit porcii când i-au ucis şi că în registrele în baza cărora ar urma să fie despăgubiţi greutatea animalelor a fost trecută "din pix".

Laurențiu Cojanu, fermier: "Dar cum vii tu, asta e porc de 90 de kile, mi-l treci tu de 40-50 de kile? Munca mea? Vine un doctor din pix. Cine eşti tu, mă, să îmi cântăreşti tu munca mea din pix?"

Angela Cojanu, fermier: "Una din doamnele doctor a estimat greutatea unui porc ca fiind de 100-110 kilograme, iar celălalt doctor a zic că nu, porcul ăsta nu are cum să aibă 100 de kilograme. Şi l-a trecut fără să ştim, pentru că ei stăteau pe vine, ascunşi, cu o lanternă."

Înt timp ce oamenii au rămas cu paguba, autorităţile vin cu promisiuni. Modul în care oamenii vor fi despăgubiţi se schimbă însă de la o zi la alta.

Liviu Dragnea: "Să nu se acorde la greutatea animalului care este în momentul respectiv. Poate că o familie avea de gând să îl crească până la Crăciun şi trebuie să se stabilească care este greutatea estimată care ajunge până la Crăciun şi la acea greutate să fie despăgubirile alocate."

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: "S-a discutat despre o despăgubire la un nivel minim pentru fiecare animal sacrificat. Ca exemplu, tot ce este sub 100 de kilograme să primească despăgubire de la 100 de kilograme. Asta este propunerea care va fi, probabil, pe masă guvernului. Ce este peste, se plăteşte la cât este peste, dar nu mai puţin de 100 de kilograme."

Acordarea despăgubirilor depinde însă de rectificarea bugetară.
Ministerul de Finanţe a propus, pentru plata pagubelor, repartizarea către Autoritatea Naţională Sanitar - Veterinară a 50 de milioane de lei. Alte 40 de milioane ar fi să fie luate de la alte instituţii

Ministrul Finanţelor a vorbit şi despre o posibilă prima de repopulare.

Eugen Teodorovici: "Având astfel de probleme, focare şi aşa mai departe, nu ai cum să repopulezi. În momentul în care lucrurile se vor stăpâni, să spunem, atunci se va sprijini populaţia pentru zonele afectate."

Ca să combată pesta porcină africană, Ministerul Agriculturii a cerut sprijin de la Bruxelles.

Virusul pestei porcine africane a produs pagube în 16 ţări.
Pentru că nu există antidot, boala e greu de stăpânit.

Portugalia a scăpat de virus după 13 ani, iar Spania după 30 de ani. În Sardina, boală a apărut acum peste 40 de ani şi încă mai face probleme.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Sătenii îşi pun
Sătenii îşi pun "preşuri anti-pestă" la poartă. "3 am, la fiecare copil câte un porc"

În timp ce alte focare de pestă porcină apar de la o zi la alta, soluţiile propuse de autorităţi au tot mai multe lacune.

Guvernul nu are bani pentru a-i despăgubi pe crescătorii de porci. Sunt deja peste 800 de focare
Guvernul nu are bani pentru a-i despăgubi pe crescătorii de porci. Sunt deja peste 800 de focare

În mijlocul epidemiei de pesta porcină africană, care face deja prăpăd în mai multe judeţe din ţară, autorităţile întârzie să le dea un răspuns crescătorilor de porci care aşteaptă să fie despăgubiţi.

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.