Basescu sesizeaza CC in legatura cu Memorandumul de intelegere cu The Rompetrol Group N.V.

traian basescu

Presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu legea de aprobare a Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group N.V.

Recent, senatorii au respins cererea de reexaminare prin care presedintele Traian Basescu solicita, in iulie 2013, respingerea legii de aprobare a Memorandumului de intelegere intre statul roman si Rompetrol, semnat la Bucuresti la 15 februarie 2013.

Basescu precizeaza in sesizare ca legea are ca obiect aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman, in calitate de proprietar al actiunilor detinute in cadrul S.C. "Rompetrol Rafinare" - S.A. si The Rompetrol Group N.V.

"Astfel, cele doua parti semnatare isi asuma un angajament de cumparare din partea The Rompetrol Group N.V. a unui pachet minoritar de actiuni reprezentand 26,6959% din capitalul social al «Rompetrol Rafinare» - S.A., detinut in prezent de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), in schimbul a 200 de milioane de dolari americani. Ca o premisa a implementarii tranzactiei mai sus-amintite, OPSPI va face demersuri utile si necesare pentru ca toate procesele aflate pe rolul instantelor judecatoresti si masurile administrative initiate impotriva S.C. «Rompetrol Rafinare» - S.A. sa inceteze", se arata intr-un comunicat al Presedintiei care citeaza sesizarea catre CC.

Presedintele precizeaza ca cele doua parti stabilesc constituirea unui fond de investitii kazah-roman, sub forma unei societati cu structura actionariatului 80% The Rompetrol Group si 20% statul roman, care va investi in proiecte din domeniul energetic.

Citește și
Benzina, motorina, peco
Rompetrol a majorat marti pretul benzinei la un nou RECORD istoric
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

"Asadar, legea supusa reexaminarii are un caracter individual ea fiind conceputa nu pentru aplicarea ei la un numar nedeterminat de cazuri concrete, ci intr-un singur caz prestabilit expres pentru realizarea tranzactiei cu The Rompetrol Group N.V., o societate cu sediul in Strawinskylaan 807, Amsterdam, Olanda", scrie Basescu in sesiuzare.

El aminteste ca CC, s-a pronuntat cu privire la aceste aspecte prin Decizia 600/2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, 1060/26.11.2005, apreciind ca: "Fara indoiala, este dreptul legiuitorului de a reglementa anumite domenii particulare intr-un mod diferit de cel utilizat in cadrul reglementarii cu caracter general sau, altfel spus, de a deroga de la dreptul comun, procedeu la care, de altfel, s-a mai apelat in aceasta materie", dar ca "s...t in ipoteza in care, insa, reglementarea speciala diferita de cea constitutiva de drept comun, are caracter individual, fiind adoptata intuitu personae, ea inceteaza de a mai avea legitimitate, dobandind caracter discriminatoriu si, prin aceasta, neconstitutional".

"De asemenea, Curtea stabileste ca: «Prin definitie, legea, ca act juridic de putere, are caracter unilateral, dand expresie exclusiv vointei legiuitorului, ale carei continut si forma sunt determinate de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relatii sociale si de specificul acestuia. Solutia legislativa adoptata pe calea prezentei legi nu utilizeaza ca premisa o anumita realitate sociala asadar un "dat" obiectiv, ci o prealabila intelegere, altfel spus, un acord de vointa (...) realizat practic pe cale de oferta si acceptare». Astfel, in cazul de fata, aceasta solutie legislativa nu reglementeaza o relatie sociala generala, ci o prealabila intelegere, adica un acord de vointa intre The Rompetrol Group N.V. si Guvern. Tinand cont de aceste motive, consider ca legea transmisa promulgarii incalca principiul egalitatii prevazut de Art. 16 alin. (1) din Constitutie intrucat are caracter discriminatoriu in raport cu alte subiecte de drept privat cu care statul de afla in litigiu si care sunt «investitorii strategici in domeniul energetic romanesc»", se arata in sesizarea formulata de Basescu.

El precizeaza ca acest Memorandum de intelegere care este aprobat prin legea in cauza reprezinta de fapt un contract de stat, potrivit Art. 1 lit. o) din Legea nr. 590/2003 privind tratatele, care este definit astfel: "o intelegere incheiata de catre statul sau Guvernul roman, precum si de ministere sau alte autoritati ale administratiei publice centrale cu alt stat, guvern, organizatie internationala, respectiv cu institutii financiare sau alte entitati ce nu au calitatea de subiect de drept international in domeniul economic, comercial, financiar si in alte domenii si care nu este guvernata de dreptul international public". Presedintele mai arata in sesizare ca scopul intelegerii dintre cele doua parti este stingerea unor litigii, ceea ce reprezinta si finalitatea unei tranzactii.

"In situatia de fata, stingerea litigiilor respective se putea realiza pe calea unei tranzactii intre Ministerul Finantelor Publice si The Rompetrol Group N.V., printr-o hotarare adoptata de Guvern, potrivit competentei sale de administrare a proprietatii statului. Totusi, Guvernul a ales calea unei initiative legislative, pe care a depus-o in Parlament. Cu privire la aceasta problema, referitor la natura juridica a intelegerii aprobate de puterea legislativa, instanta de contencios constitutional a prevazut, in Decizia nr. 600/2005, ca: «Guvernul a optat pentru o cu totul alta rezolvare juridica, limitandu-si rolul la acela de initiator al unui proiect de lege, procedeu ale carui carente au fost evidentiate. Dincolo si mai presus de cele deja aratate, Curtea considera ca Parlamentul, arogandu-si competenta de legiferare, in conditiile, domeniul si cu finalitatea urmarite, a incalcat principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat, consacrat de Art. 1 alin. (4) din Constitutie, viciu care afecteaza legea in ansamblu». Mai mult decat atat, competenta Guvernului este cea de punere in executare legile, inclusiv prin incheierea de contracte de stat cu subiecte de drept privat, iar in situatia de fata Parlamentul si-a depasit competentele invadand domeniul atributiilor executive", se arata in sesizare.

Presedintele precizeaza ca intelegerea dintre cele doua parti prevede obligatii in sarcina statului roman, precum renuntarea la anumite litigii si la unele masuri provizorii, in timp ce pentru persoana juridica privata se impune participarea la o privatizare ulterioara si realizarea unor investitii, toate aceste obligatii fiind insa stabilite fara vreo sanctiune juridica.

"Astfel, in situatia in care partenerul privat nu isi indeplineste obligatiile asumate, normele legii sunt imprecise si nu prevad sanctiuni exprese. Asa cum rezulta din jurisprudenta Curtii Constitutionale, o norma juridica lipsita de previzibilitate antreneaza, in consecinta, incalcarea dispozitiilor Art. 1 alin. (5) din Legea Fundamentala, potrivit carora: «In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie»", se arata in sesizare. Basescu mai scrie ca legea stabileste dinainte conduita procesuala a partilor aflate in litigiu, ceea ce este impotriva dispozitiilor Art. 124 alin. (2) din Constitutie referitoare la principiul potrivit caruia justitia este unica, impartiala si egala pentru toti intrucat aceste reguli speciale aplicabile litigiului respectiv sunt contrare regulilor procesuale unitare aplicabile in mod identic tuturor celor care se afla intr-o situatie similara.

"De aceea, analizand motivele pentru care s-a stabilit ca printr-o lege sa se stinga tocmai acel litigiu cu persoana juridica privata respectiva, consideram ca acestea nu justifica refuzul partilor de a apela la normele juridice de drept comun prevazute pentru situatii litigioase in general. Avand in vedere cele expuse, va solicitam sa constatati neconstitutionalitatea Legii privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group N.V. semnat la Bucuresti la 15 februarie 2013", se mai arata in cerere.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Cum au ajuns agentii
Cum au ajuns agentii "Doi si-un sfert" sa incerce recuperarea celor 500 mil euro de la Rompetrol

Agentii de la "Doi si-un sfert" au negociat in secret, in numele statului roman, cu kazahii de la Rompetrol, scrie Gandul.info.

Rompetrol a majorat marti pretul benzinei la un nou RECORD istoric
Rompetrol a majorat marti pretul benzinei la un nou RECORD istoric

Rompetrol Downstream a majorat marti pretul benzinei, cu 0,14 lei/litru, astfel ca sortimentul Efix 95 costa 5,94 lei/litru, iar premium Alto 101 6,58 lei/litru, si a mentinut pretul motorinei.

Gazprom a pus ochii pe benzinariile Rompetrol din Romania
Gazprom a pus ochii pe benzinariile Rompetrol din Romania

Compania petroliera sarba NIS, controlata de grupul rus Gazprom, a transmis in urma cu doua luni o scrisoare de intentie pentru preluarea retelei de benzinarii din Romania a grupului Rompetrol. Oferta a fost refuzata.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.