Basescu: "E inadmisibil ca Dragnea sa cheme ministrii la ordin"; "Ponta a candidat de prost la prezidentiale"

Traian Basescu - Agerpres

Victor Ponta trebuia sa renunte la presedintia PSD imediat dupa pierderea alegerilor prezidentiale, a sustinut, miercuri, fostul sef al statului, Traian Basescu, intr-o emisiune televizata.

El a sustinut ca Ponta avea de ales intre renuntarea la functia de premier sau la cea de lider al social-democratilor. ''Dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale, Ponta a facut marea greseala sa nu renunte la functia de presedinte al PSD. Am spus-o multora in noaptea in care a pierdut alegerile, ca Ponta va avea probleme daca nu renunta la una din functii - ori la cea de presedinte PSD, ori la cea de prim-ministru. Am spus: nu poate renunta la cea de prim-ministru, pentru ca eu niciodata nu il mai numesc. Deci, trebuie sa renunte la functia de presedinte PSD daca vrea sa detensioneze partidul'', a mai spus Basescu, declarandu-se convins ca, daca Ponta ar fi demisionat in decembrie 2014 din functia de premier PSD ar fi pierdut guvernarea, relateaza Agerpres.

Basescu: Ponta nu avea ce cauta in competitia prezidentiala

Fostul presedinte considera ca inscrierea lui Victor Ponta in alegerile prezidentiale din 2014 a fost o greseala. "Nu avea ce cauta in competitia prezidentiala. Era prim-ministru. Cred ca l-au impins cu buna intentie cei care l-au impins, ca nu aveau alta varianta, doar varianta Dragnea care inca nu era foarte compromis si ar fi facut fata la fel de bine ca si Ponta'', a afirmat Basescu, intr-o emisiune B1 tv.

In opinia sa, premierul Ponta ''a intrat cu un handicap urias in prezidentiale'', ca urmare a erodarii imaginii sale publice.''A considerat ca trebuie sa se bata cu mine doi ani si jumatate. A intrat erodat, a intrat plagiator, a intrat mincinos, a intrat cu RAFO (...) Klaus Iohannis venea ca floarea de colt din muntii Sibiului'', a adaugat Traian Basescu.

In acelasi timp el a criticat strategia de campanie a lui Ponta, sustinand ca a fost gresita si subliniind ca adversarul premierului a fost Iohannis nu seful statului in functie. ''Cine i-a invatat asta pe ei? Eu eram o umbra. Pentru ce te bateai cu umbra? Nu candidam. Ce treaba aveai cu mine?'', a adaugat Basescu

Citește și
Traian Basescu FOTO: SHUTTERSTOCK
Basescu, nou atac la premier: "Ponta si Teodorovici le da la oameni. 2017 si 2018, anii dezastrului pentru romani"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Intrebat de ce a candidat Victor Ponta la alegerile prezidentiale, Basescu a spus ca premierul a facut acest lucru ”de prost”. ”Pot sa rezum intr-un cuvant? De prost. N-avea ce cauta. Era prim-ministru. N-avea ce cauta in competitia prezidentiala", considera fostul presedinte. Intrebat daca Victor Ponta a fost impins de cineva sa candideze, Traian Basescu a replicat: ”Cred ca l-au impins cu buna intentie cei care l-au impins ca n-aveau alta varianta. Doar varianta Dragnea care inca nu era foarte compromis si ar fi facut fata la fel de bine ca si Ponta.”

Basescu: E inadmisibil ca Dragnea sa cheme ministrii la ordin

In opinia lui Basescu, liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea, se afla intr-un 'proces de restabilire a autoritatii' sale in partid, iar faptul ca ii cheama 'la ordin' pe ministrii cabinetului Ponta este un lucru inacceptabil. Traian Basescu a declarat la B1TV ca Victor Ponta se afla intr-o situatie dificila, dar nu poate renunta la functia de premier, deoarece este putin probabil ca presedintele Klaus Iohannis ar numi un alt prim-ministru din randul PSD si, prin urmare, social-democratii ar pierde guvernarea.

"Dupa parerea mea, Dragnea a intrat intr-o campanie de reconsolidare a puterii lui in partid si nu da doi bani pe avariile pe care i le produce lui Ponta (...) Iesirea cu chemarea ministrilor e inadmisibila. (...) Eu ii spuneam, daca mai faci o singura data asta, pierzi guvernarea si esti responsabil (...) Daca eu eram premier, ori il dadeam cu capul de toti peretii, ori avea demisia mea (...) Ponta nu poate face lucrul acesta pentru ca e greu de crezut ca Iohannis o sa dea un premier de la PSD", a mai spus Traian Basescu.

Fostul sef al statului a adaugat ca il stie pe Liviu Dragnea inca de pe vremea cand era in PDL si a opinat ca acesta este "tipul omului de la tara, istet si crescut intre blocuri". "Multa instruire nu are, dar e istet si a luat smecheria orasului", a spus Traian Basescu, concluzionand ca "e clar ca, de acum inainte, premierul Victor Ponta va trebui sa ia pentru orice aprobare de la partid'. Fostul sef al statului a afirmat ca nici PSD si nici PNL "nu mai au lideri", cei care conduc cele doua formatiuni fiind "erodati", "reesapati", "spalati si coafati".

Basescu: Klaus Iohannis a fost influentat de BNR in privinta Codului fiscal

Basescu crede ca decizia sefului statului, Klaus Iohannis, de a trimite Codul fiscal Parlamentului spre reexaminare a fost influentata de pozitia conducerii Bancii Nationale a Romaniei. Traian Basescu a spus ca este de acord cu Klaus Iohannis ''dintr-un singur punct de vedere'' si anume al prudentei invocate in legatura cu noul Cod fiscal. Basescu a reafirmat ca inainte de trimite Codul fiscal catre Parlament, presedintele Iohannis ar fi trebuit sa se consulte cu Guvernul si Consiliul fiscal.

''Cred ca pozitia Bancii Nationale a fost cea care l-a influentat pe Iohannis. Nu sunt de acord cu ce a facut Banca Nationala, pentru ca nu e treaba lor. Era treaba Consiliului fiscal, nu a Bancii Nationale, dar a vrut Mugurel (guvernatorul Mugur Isarescu -n.r) sa se infoaie putin. (...) Banca Nationala nu este institutia care il consiliaza, presedintele are Guvernul si Consiliul fiscal (...). Iohannis a facut o greseala - nu a consultat Guvernul inainte de a trimite Codul inapoi la Parlament'', a explicat Basescu.

El a mai spus ca este ''suparat'' pe conducerea BNR, pentru ca a mintit spunand ca din cauza cotei unice s-a ajuns in situatia economico-sociala critica din 2009, lucru care nu a fost adevarat. In ceea ce priveste cresterea deficitului bugetar, Basescu a opinat ca este o mare greseala, iar cresterile salariale, pensiile speciale si alte ''daruri ale guvernului'' vor avea efecte negative care se vor vedea in urmatorii doi ani.

Basescu: Serviciile de informatii nu sunt perfecte. Au control civil foarte redus

Basescu a mai sustinut ca serviciile de informatii din Romania sunt functionale, dar nu perfecte. In acelasi timp, el a criticat faptul ca Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Informatii Externe ''au control civil foarte redus''. ''Le-am lasat functionale, dar nu erau perfecte. Spre exemplu, la serviciile de informatii nationale au control civil foarte redus. Asta am spus-o si inainte sa imi termin mandatul. Sunt cateva lucruri care trebuie continuate. Nu am avut forta in ultimii ani sa le fac, nu am avut nici sustinere in Parlament'', a explicat Basescu.

El a spus ca problemele serviciilor de informatii se regleaza in Consiliul Superior de Aparare a Tarii, insa a subliniat ca ''exista si un moment anume care este numai al presedintelui''.''Este momentul bilantului anual al serviciului, cand presedintele se duce acolo, dar, inainte sa intre la bilant, are o discutie cu grupul de comanda al institutiei. Acea discutie este fundamentala pentru relatia presedintelui cu serviciile si pentru ce fac serviciile'', a adaugat Traian Basescu, sustinand in acelasi timp ca ''daca vrea, presedintele poate sa nu fie captiv serviciilor''.

Basescu intentioneaza sa scrie o carte de memorii: Gradul de sinceritate va fi 100%

Basescu a anuntat ca va lansa, in primavara anului viitor, o carte de memorii. El a declarat ca are deja un plan al viitorului volum, insa lucrarea este in ''faza incipienta''.''As vrea sa fie o carte generala a mandatului de zece ani, de memorii, adica ce imi aduc aminte, sustinute cu trimiteri la documente. Deci, exact lucrurile cum le-am vazut eu si prin prisma nivelului de informatii pe care le aveam eu'', a explicat Basescu, adaugand ca volumul va contine si un capitol despre rapirea jurnalistilor romani in Irak.

El a admis ca nu are ''aplecare catre scris'', dar va inregistra ideile si apoi va apela la serviciile unei alte persoane pentru transcrierea cartii.''Nu sunt un om cu aplecare catre scris. Am gasit formula asta: vorbesc la microfon si apoi gasesc pe cineva care sa transcrie'', a precizat Traian Basescu.

Fostul presedinte a detaliat ca informatiile vor fi scrise in ordine cronologica, incepand cu campania electorala din 2004, si vor avea ''un grad de sinceritate 100%''. ''Gradul de sinceritate va fi 100%. Ce nu se poate spune nu o sa scriu. Decat sa scriu o minciuna mai bine nu scriu'', a adaugat Basescu, opinand in acelasi timp ca ''multe persoane care se vor supara din cauza continutului viitoarei carti''.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Unde isi va petrece Victor Ponta vacanta de vara din acest an. Premierul i-a delegat iar atributiile lui Gabriel Oprea
Unde isi va petrece Victor Ponta vacanta de vara din acest an. Premierul i-a delegat iar atributiile lui Gabriel Oprea

Victor Ponta i-a delegat atributiile de premier lui Gabriel Oprea si a plecat in vacanta de vara. Potrivit unor surse politice, premierul se va relaxa la Miami in Statele Unite, vreme de doua saptamani, alaturi de sotie si de cei doi copii.

Basescu, nou atac la premier:
Basescu, nou atac la premier: "Ponta si Teodorovici le da la oameni. 2017 si 2018, anii dezastrului pentru romani"

Fostul presedinte al Romaniei Taian Basescu a lansat, sambata seara, un nou atac la adresa premierului Victor Ponta si guvernarii PSD.
 

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.