Padurarii atacati de urs in Arges erau pe post de haitasi, la o vanatoare cu niste clienti spanioli

×
Codul embed a fost copiat

Un nou incident, petrecut de aceasta data la o vanatoare organizata legal, in judetul Arges, readuce in discutie supra-popularea din padurile noastre si agresivitatea salbaticiunilor flamande, dupa o lunga perioada de seceta.

Doi padurari au fost atacati si raniti de ursul pe care incercau sa-l impuste, impreuna cu niste clienti spanioli. A reactionat la fel de violent ca si salbaticiunea din Dambovita, prinsa in cabluri de otel de niste braconieri, inarmati cu un cutit.

Cei doi padurari erau pe post de haitasi. Unul dintre ei a dat nas in nas cu ursul pe care avea in plan sa il impuste. Speriat, a vrut sa se salveze si a incercat sa se catare intr-un copac.

In panica generala, celalalt a asmutit cainii asupra ursului.
Dar salbaticiunea l-a atacat si pe el. L-a zgariat si l-a muscat de fese.

Incoltit, ursul a fost in cele din urma impuscat. Asta risca si animalul care s-a salvat din latul braconierilor miercuri, la Moroieni.

Citește și
urs
Cautarile ursului care a ucis un om, reluate. Complicii victimei au recunoscut ca faceau braconaj
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Impresionati de caz, mii de romani cer insa ca ursul ranit sa fie crutat si dus intr-o rezervatie. Printre ei, si satenii din Dambovita, unde au avut loc atacurile.

Numai ca vanatorilor le este aproape imposil sa captureze in viata un exemplar care are dureri. Chiar daca aceasta misiune ar reusi, nu inseamna ca se vor termina problemele. Odata ajuns in rezervatie, animalul ar putea rani celelalte exemplare.

Situatia a ajuns sa fie discutata inclusiv la Guvern, iar premierul vine cu o solutie: sa se faca un "studiu serios" despre comportamentul ursilor din Carpati.

 

15:00  Prefectul judetului Arges, Cristian Soare, spune ca ursul care a atacat doi padurari, vineri, in timpul unei partide de vanatoare organizata in padurea din localitatea argeseana Corbeni a fost impuscat.

"Am luat legatura cu cei de la Directia Silvica Arges si am aflat ca a fost o vanatoare organizata, iar acest urs care a atacat a fost impuscat. Este vorba de doi padurari care au fost raniti. Probabil ca ar fi trebuit sa fie mai atenti, in mod normal nu ar fi trebuit sa se intample un asemenea eveniment la o vanatoare organizata. Este un accident de munca practic, cei doi erau in timpul serviciului, iar evenimentul va fi cercetat in acest conditii si de Inspectoratul Teritorial de Munca Arges. Este pentru prima oara cand se intampla asa ceva in Arges sper sa fie si ultima", a declarat prefectul de Arges, Cristian Soare.

Potrivit prefectului, in acest caz a fost constituita o comisie de ancheta. "Probabil ca vor fi si sanctiuni la Directia Silvica. Deocamdata nu ma pot pronunta, dar in aproximativ zece zile voi avea concluziile. Acest caz din Arges nu este similar celor din Dambovita. La noi a fost o vanatoare organizata, iar animalele nu constituie un pericol pentru populatia din nordul judetului Arges, deci oamenii nu trebuie sa se teama ca acestea vor ajunge la locuintele lor", a adaugat Soare.

La randul lor, reprezentantii Directiei Silvice Arges spun ca primele cercetari arata ca au fost respectate regulile prevazute de legislatia in domeniu referitoare la vanatorile organizate, iar ancheta interna este in desfasurare.

Acestia au precizat ca vanatoarea fusese organizata pentru impuscarea a doi ursi, unul dintre ei fiind cel care i-a atacat pe padurari.

13:25 Un al doilea barbat a fost ranit de urs, vineri, in padurea din localitatea argeseana Corbeni, in timp ce incerca sa il salveze pe primul padurar atacat de animal, cea de-a doua victima fiind ranita si transportata la spital, transmite corespondentul Mediafax.

12:30 Barbatul a fost ranit grav la o mana, iar persoanele aflate in zona au sunat la 112.

Potrivit reprezentantilor Serviciului de Ambulanta Arges, barbatul a fost preluat de o ambulanta si transportat la Spitalul Municipal din Curtea de Arges, unde medicii vor stabili daca este necesar sa il transfere la Spitalul Judetean din Pitesti.

Primele informatii arata ca in zona era organizata o partida de vanatoare, iar padurarul atacat de urs era gonaci.

Tot in localitatea argeseana Corbeni, in iulie 2009 un barbat in varsta de 60 de ani a fost ucis de un urs in timp ce se afla pe un camp din apropierea localitatii, animalul fiind omorat apoi de cativa localnici, cu furci si topoare.

Va reamintim, Ilie Leotescu, in varsta de 63 de ani, a fost ucis de un urs, miercuri dimineata, in localitatea damboviteana Moroieni, la cateva zile dupa ce o persoana a murit, iar alte doua au fost ranite dupa ce au fost atacate de un urs, in doua localitati invecinate.

Incidentul a avut loc intr-o zona izolata, cu acces dificil, aflata in apropierea padurii, la o distanta de aproximativ zece kilometri de locul in care sambata a avut loc primul atac al ursului, in perimetrul respectiv fiind instituita carantina in urma incidentelor de la sfarsitul saptamanii trecute.

Seful Politiei Dambovita, comisar-sef Danil Zepisi, declara ca barbatul ucis de urs atacase animalul cu o cange, care a fost gasita la fata locului, alaturi de mai multe capcane pentru ursi care erau amplasate de-a lungul gardului gradinii in care s-a produs incidentul.

Miercuri seara, doi barbati din Moroieni care au insotit victima in zona incidentului au fost retinuti pentru 24 de ore, sub acuzatiile de complicitate la braconaj cinegetic, respectiv favorizarea infractorului, ei fiind audiati timp de mai multe ore. Joi, cei doi barbati au primit interdictie de a parasi tara pentru 30 de zile, decizie dispusa de magistratii Judecatoriei Pucioasa, care nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs de catre procurori la Tribunalul Dambovita.

Potrivit probelor existente la dosar pana la acest moment al urmaririi penale, miercuri, in baza unei intelegeri prealabile, unul dintre barbati, Mihai Marmandiu, l-a ajutat pe Ilie Leotescu sa vaneze un urs, prin folosirea unor capcane neautorizate, iar celalalt barbat, Severin Marmandiu, a ascuns uneltele si capcanele folosite pentru capturarea ursului, "contribuind, in acest mod, la zadarnicirea urmaririi penale, in cauza", se arata intr-un comunicat al Ministerului Public.

Cei doi barbati le-au declarat anchetatorilor ca animalul a fost prins in lat inca de marti si ca miercuri dimineata s-au dus toti trei ca sa-l ucida si sa-l transporte apoi cu o caruta.

Barbatul de 63 de ani s-a apropiat de urs pentru a-l strapunge cu o lance improvizata dintr-un bat in varful caruia era un cutit, moment in care animalul, care era ranit, s-a zbatut si s-a desprins din capcana, napustindu-se asupra omului, dupa care a fugit, afirma anchetatorii.

Sambata, un batran de 71 de ani a murit, iar o femeie in varsta de 55 de ani a fost ranita, dupa ce au fost atacati de un urs. Femeia, care este ruda a ministrului Rovana Plumb, a suferit multiple plagi pe fata, la gat, la picioare si la coapse. Initial, femeia a fost internata la Spitalul Judetean de Urgenta din Targoviste, iar cursul serii, a fost transferata, cu o ambulanta, la Spitalul de Arsi din Bucuresti, unde a fost supunsa unor interventii chirurgicale.

Incidentele au avut loc intr-un interval de aproximativ sase ore, in judetul Dambovita, in satul Dealu Frumos, comuna Pietrosita, respectiv in satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele doua localitati fiind invecinate. De asemenea, animalul a atacat si un barbat din Buciumeni care vindea fructe pe marginea drumului, langa masina. Acesta a suferit leziuni pe spate si la fata.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ponta: Braconierul decedat in urma atacului ursului si-a cam cautat soarta
Ponta: Braconierul decedat in urma atacului ursului si-a cam cautat soarta

 Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca a doua persoana care a decedat in urma atacului unui urs din Dambovita, respectiv braconierul, "si-a cam cautat soarta", el apreciind ca braconajul este o infractiune extrem de grava.

Cautarile ursului care a ucis un om, reluate. Complicii victimei au recunoscut ca faceau braconaj
Cautarile ursului care a ucis un om, reluate. Complicii victimei au recunoscut ca faceau braconaj

Alerta se mentine in Dambovita, unde vanatorii n-au prins deocamadata ursul care a ucis un braconier. Doi barbati banuiti de complicitate cu victima si-au recunoscut faptele.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.