Avertismentul comunitatii musulmane din Romania: Exista lacasuri de cult in care se propaga idei religioase posibil radicale

×
Codul embed a fost copiat

''In Romania, exista lacase de cult musulmane in care se propaga idei religioase posibil radicale''. Atentionarea vine chiar din partea Muftiului acestui cult, care a si cerut sprijinul autoritatilor.

Potrivit acestuia, anumiti imami care ii ignora autoritatea ar fi tentati sa lanseze mesaje periculoase. Pe de alta parte serviciile secrete romane spun ca situatia este sub control si nu avem teroristi printre noi.

"Mai ai putin si tii doliu pentru francezi, sa dea Allah sa fie mai rau. Blestemul lui Allah sa se abata asupra necredinciosilor". Acest mesaj a aparut pe pagina de socializare a unui barbat despre care se presupune ca ar face parte dintr-o fundatie musulmana din Constanta. Intr-o perioada ca aceasta, textul poate fi interpretat drept amenintator.

Nu am reusit sa il contactam pe autor insa ce a scris el este luat in serios de reprezentantii Cultului Musulman din Romania.

Muftiul Murat Iusuf se teme ca in tara noastra s-ar putea incerca racolarea unor persoane pentru a adera la fundamentalism, iar acest lucru ar putea afecta imaginea tuturor musulmanilor care traiesc aici in buna pace.

Citește și
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, despre populatia musulmana din Romania: "Nu va fi supervizata. Sunt dintre noi!"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Muftiu Muurat Iusuf: "Vrem sa aducem la cunostinta opiniei publice ca maine poimaine fereasca dumnezeu se intampla ceva sa nu fim noi arattati cu degetul, ca suntem noi acele persoane. Noi nu ingradim dreptul niciunui musulman de a sluji dar trebuie sa cunoastem situatia, lacasele de cult, cum sunt avizate si cine slujeste acolo. Ceea ce ne dorim este doar o reglementare legislativa."

Reprezentantii musulmanilor din Romania au mers la Secretariatul de Stat pentru Culte, pentru a alerta oficial autoritatile.

Gelil Eserghep, presedinte Uniunea democratica a Tatarilor Musulmani din Romania: "La noi vin membri din comunitati, don comunitatea noastra, turca, care spun ca se face un usor prozeritism, se vehiculeaza idei care nu sunt conforme cu ceea ce credem noi despre Islam, idei care au un potential ridicat de derapaj. ar trebui sa fim ajutati si de autoritati."

Pe de alta parte reprezentantii statului spun ca nu exista o legislatie speciala care sa permita monitorizarea celor care infiinteaza lacasuri de cult.

La randul lor cei din Serviciul Roman de Informatii precizeaza ca situatia este sub control.

Comunicatul Muftiatul Cultului Musulman din Romania, Uniunea Democrata a Tatarilor Turco – Musulmani din Romania si Uniunea Democrata Turca din Romania

Printr-un comunicat de presa, Muftiatul Cultului Musulman din Romania, Uniunea Democrata a Tatarilor Turco – Musulmani din Romania si Uniunea Democrata Turca din Romania solicita autoritatilor din tara noastra „ca in aceasta perioada tensionata la nivel international sa acorde o mai mare atentie problemelor cu care se confrunta si comunitatea musulmana din Romania si care odata scapate de sub control ar putea avea repercusiuni asupra intregii societati.Este vorba despre existenta, pe teritoriul Romaniei, a lacasurilor de cult musulman in care se propaga idei religioase necunoscute, lacasuri care nu au avizul Muftiatului Cultului Musulman din Romania.”

Reprezentantii comunitatii musulmane spun ca au discutat despre „pericolul” reprezentant de aceste lacasuri neautorizate si cu parlamentarii si ca sustin inchiderea lor, urmand „modelul din Marea Britanie, acolo unde lacasurile in care se propaga fundamentalismul sunt inchise.

De asemenea, ei cer „reglemenatarea legislativa a infiintarii si functionarii lacasurilor de cult cu precadere a celor Islamice. Consideram ca orice lacas de cult, indiferent de confesiune, trebuie sa fie avizat de cultul caruia ii apartine si de alte institutii abilitate ale statului. In aceeasi masura, personalul care oficiaza slujbe ar trebui sa fie avizat atat de cultul respectiv, cat si de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice din cadrul Guvernului Romaniei. Astfel, vom evita situatiile in care anumiti cetateni straini sau romani isi asuma statutul de reprezentanti ai comunitatii musulmane, vorbesc in numele acesteia si oficiaza slujbe, ignorand institutiile abilitate ale statului roman.

Departe de noi gandul de a crea panica sau de a ne evidentia in vreun fel in spatiul public in aceasta perioada si asa destul de agitata. Cu toate acestea, ne vedem obligati sa semnalam aceste derapaje pentru a nu ajunge in situatii similare celei din Franta. Nu vrem ca asupra unor comunitati istorice, precum cea turca si tatara din Romania, care si-au castigat un respect deosebit in Romania si care sunt parte a mozaicului etnic dobrogean, sa planeze suspiciuni sau, mai rau, sa fie marginalizate si chiar stigmatizate.

Profitam de aceasta ocazie pentru a face un apel la cultele recunoscute oficial si la autoritatile administratiei publice locale sa ne ajute sa identificam toate lacasurile de cult Islamic existente pe teritoriul Romaniei.

Orice alte voci care vin cu diferite opinii privind strategia de promovare a Religiei Islamice pe teritoriul Romaniei nu numai ca nu sunt avizate, dar nu au nici studiile de specialitate in domeniul teologiei islamice, iar cel mai grav fapt este ca nu isi vor asuma esecul in cazul unui eveniment similar cu cel din Franta”, se incheie comunicatul de presa.

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Donald Trump a propus ca toti musulmanii din SUA sa fie monitorizati. Raspunsul unei tinere a ajuns viral pe Twitter
Donald Trump a propus ca toti musulmanii din SUA sa fie monitorizati. Raspunsul unei tinere a ajuns viral pe Twitter

Donald Trump continua seria de declaratii controversate. De data aceasta, miliardarul a propus ca toti musulmanii din SUA sa fie inregistrati intr-o baza de date.

Klaus Iohannis, despre populatia musulmana din Romania:
Klaus Iohannis, despre populatia musulmana din Romania: "Nu va fi supervizata. Sunt dintre noi!"

Lupta impotriva terorismului global a fost principala tema de discutie dintre presedintele Klaus Iohannis si omologul sau slovac.

Seicul Omar Bakri, despre Romania, intr-un interviu din 2012:
Seicul Omar Bakri, despre Romania, intr-un interviu din 2012: "Musulmanii au datoria de a le prezenta romanilor Islamul"

Mai multe tari si-au ridicat nivelul de alerta dupa atentatele de vineri seara din Paris. Romania insa se mentine la nivel albastru-precaut, conform premierului interimar Sorin Cimpeanu.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.