Ce solutii au autoritatile pentru a evita blocajele pe A2. Exemplele vin din strainatate

×
Codul embed a fost copiat

In Romania, orice incepe bine se incheie invariabil extrem de prost. Desi peste 200.000 de turisti s-au bucurat in acest sfarsit de saptamana de o vreme fantastica pe litoral, la intoarcere si-au blestemat zilele.

UPDATE 19:24 S-au intalnit fara voie in acelasi punct: statia de taxare de la Fetesti. Cele 7 chioscuri de colectare s-au dovedit insuficiente, iar oamenii au pierdut cateva ore la coada interminabila de masini.

Dupa ce s-au bucurat de valurile albastre si calde, dimineata cei care au plecat de pe litoral n-au mai vazut vapoare la linia orizontului, ci o mare de masini. La punctul de taxare de la Fetesti era dezastru.

Daca initial era aglomerat sensul dinspre Bucuresti spre Constanta, pe la 10 coada s-a mutat dincolo.

Dupa pranz, cand soarele ardea innebunitor, oamenii au inceput sa fiarba si sa isi piarda cumpatul. De altfel, si autoturismele au dat semne de oboseala.

Citește și
litoral
Weekend aglomerat cu peste 100.000 de turisti pe litoral. Zonele in care se gasesc camere ieftine
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Din pacate, nici drumul vechi nu va ajuta, pentru ca si acesta este blocat in dreptul localitatii Cernavoda.

Puteti sa alegeti insa DN2A: Constanta-Harsova, Slobozia, cu iesire pe autostrada, fie - Constanta, Ostrov, pe DN3, traversare cu Bacul, Calarasi, DN3 cu iesire pe autostrada.

Compania Nationala de Autostrazi, autoritatea responsabila de statia de taxare, nu a raspuns solicitarilor reporterilor PRO TV. Ministrul Proiectelor de Infrastructura, Dan Sova, in subordinea caruia se afla compania, recunoaste ca si el sta la coada atunci cand merge la mare. Desi il deranjeaza, nu are inca o solutie pentru aceasta problema.

De pilda, vecinii din Serbia au bariere la intrarea pe autostrazi, dar la ei dureaza cel mult 5 secunde si treci.

O varianta ideala gasim in Irlanda sau in Turcia. Soferii cumpara o vinieta cu un cip incorporat, pe care il lipesc pe parbriz. Sistemul de taxare este automat si recunoaste imediat automobilele pentru care nu s-a platit.

Fostul ministru al transporturilor, Alexandru Nazare, spune ca de pe vremea cand era el sef la transporturi a studiat problema, iar solutia identificata este la indemana: "Daca tot am investit 15 milioane de euro in rovinieta electronica si avem un sistem pus la punct de rovinieta electronica, de ce nu folosim acest sistem ca sa scapam de aceste bariere."

Taxa de pod ar trebui sa fie platita, la fel ca si rovinieta, fie prin sms sau la orice benzinarie. Soferilor care aleg aceasta modalitate trebuie sa li se creeze culoare speciale, fara bariera, dar monitorizate video. Cei care nu platesc ar urma sa primeasca amenda acasa, in plic.

"Doar ca trebuie montate camerele aferente, un sistem informatic si puse la punct colaborarile pentru plata sms sau plata in benzinarii. Doua-trei culoare ar fi suficiente", a declarat Augustin Hagiu, consultant transporturi.

Nu si pentru autoritati. Este adevarat ca soferii nu mai platesc taxa in week-end. Ministrul Sova sustine ca nu poate sa faca acelasi lucru si pentru ziua de luni, cand foarte multi oameni se intorc de pe litoral, pentru ca nu are acceptul Curtii de Conturi. Responsabilii de relatia cu presa a Curtii de Conturi declara ca nu stiu nimic despre aceasta situatie.
 

UPDATE. Traficul greu s-a lasat si cu accidente pe Autostrada Soarelui. A fost nevoie de interventia elicopterului SMURD pentru victimele unui accident. Ramai pe stirileprotv.ro pentru amanunte

Potrivit primelor informatii, se pare ca accidentul a fost provocat de o explozie a cauciucului, masina, o Dacie Solenza, lovindu-se apoi de parapet. Un copil si tatal acestuia au nevoie de ingrijiri.

Autostrada este blocata la Fetesti, iar cozile se intind pe zece kilometri. Dupa ce la sfarsit de saptamana 200 de mii de persoane au dat navala la mare, multi turisti au amanat intoarcerea spre casa pentru luni, crezand ca drumul va fi mai liber. Dar iata ca s-au inselat amarnic.

Dupa ce s-au bucurat de un un peisaj mirific pe litoral, in aceasta dimineata privelistea soferilor s-a transformat intr-una de cosmar. La Fetesti, masini cat vezi cu ochii, de parca turistii s-ar fi inteles sa porneasca toti in acelasi timp.

Daca la prima ora probleme erau dinspre Bucuresti spre Constanta, la ora 10 coada s-a mutat pe celalat sens. Totul din cauza cabinelor de taxare.

In acest moment la Fetesti functioneaza 6 taxe de taxare plus una suplimentara, 5 deschise spre Bucuresti, iar alte doua inspre Constanta. Dar nici asa nu se face fata numarului mare de masini care circula bara la bara.

Din pacate nici drumul vechi nu ar fi o solutie, pentru ca si acesta este blocat in dreptul localitatii Cernavoda.

O alternativa ar fi drumurile ocolitoare. Fie DN2A Constanta Harsova, Slobozia, cu iesire pe Autostrada, fie Constanta, Ostrov, pe DN3, traversare cu Bacul, Calarasi, DN3 cu iesire pe autostrada.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Imaginile celui mai aglomerat weekend din 2013. 200.000 de turisti au umplut plajele de pe litoral
Imaginile celui mai aglomerat weekend din 2013. 200.000 de turisti au umplut plajele de pe litoral

Cel mai aglomerat sfarsit de saptamana din vara lui 2013 a adunat la mare aproape 200.000 de norocosi bronzati.

Weekend aglomerat cu peste 100.000 de turisti pe litoral. Zonele in care se gasesc camere ieftine
Weekend aglomerat cu peste 100.000 de turisti pe litoral. Zonele in care se gasesc camere ieftine

Weekend aglomerat cu peste 100.000 de turisti pe litoral: zonele in care se mai gasesc camere ieftine

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.