Seful Politiei si presedintele CJ Mehedinti, arestati. Cum functiona CARACATITA din acest judet, cotrolata de Adrian Duicu

×
Codul embed a fost copiat

La capatul unei nopti intregi de audieri, presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu, a primit mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Judecatorii i-au trimis in arest preventiv si pe seful Politiei Mehedinti, Stefan Ponea, dar si pe presedintele PSD Orsova, Constantin Popescu.

Procurorii care l-au retinut pe Duicu il acuza ca a creat un sistem apropiat de cel mafiot, prin care a facut legea in judetul Mehedinti. Printr-un sistem de relatii extins la nivelul tuturor institutiilor importante, Duicu era ca un nas care dicta soarta celor din jur.

CUM FUNCTIONA CARACATITA DIN MEHEDINTI

Nimic nu se misca in Mehedinti, fara voia presedintelui Consiliului Judetean. Adrian Duicu ar fi reusit, spun procurorii anticoruptie, sa controleze judetul, folosind oameni care se lasau corupti sau intimidati.

Citește și
georgica cornu
UPDATE: Georgica Cornu, cercetat in stare de libertate. Judecatorii au respins propunerea arestarii preventive
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Duicu era seful unei adevarate caracatite mafiote, cu legaturi la nivelul politiei judetene, al aparatului administrativ, televiziunii locale si firmelor private. Acum, oficialul asteapta sa afle daca judecatorii vor decide arestarea lui.

In acelasi dosar, DNA i-a mai retinut pe seful Inspectoratului Judetean de Politie din Mehedinti, Stefan Ponea, si pe Constantin Popescu, presedintele PSD Orsova.

Adrian Duicu este presedintele Consiliului Judetean Mehedinti din 2012, iar procurorii anticoruptie au pe numele lui 7 capete de acuzare, de la trafic de influenta pana la instigare la abuz in serviciu.

L-au retinut si il acuza ca a creat un sistem apropiat de cel mafiot prin care a facut legea in judetul Mehedinti. Printr-un sistem de relatii extins la nivelul tuturor institutiilor importante, Duicu era ca un Nas care dicta soarta celor din jur.

Prima relatie este cea dintre presedintele Consiliului Judetean si seful politiei Mehedinti. Duicu i-ar fi spus comisarului sef Stefan Ponea, sustin procurorii, ca are relatii la nivel de guvern, de minister de interne dar si asupra sefului politiei romane. Cu ei poate aranja ca Ponea sa ramana in functie si ca mai mult, va fi avansat ca adjunct al sefului Politiei Romane.

Suplimentar, politistul primea doua terenuri de 200 de metri patrati in centrul orasului Orsova. Nu conta ca parcelele erau in proprietatea statului. S-a rezolvat in acte, spun procurorii, si loturile au ajuns la rude ale politistului.

In schimbul atator favoruri, noteaza anchetatorii, politistul trebuia sa vorbeasca la Curtea de Apel Craiova unde o ruda de-a lui era sefa Serviciului de Contencios Administrativ si fiscal. Judecatoarea trebuia sa aranjeze un proces in care Adrian Duicu urma sa fie declarat nevinovat la acuzatia de conflict de interese. ceea ce s-ar fi si intamplat.

Duicu ar fi controlat si doua televiziuni locale, acuza procurorii, si, pentru a obtine bani pentru ele, s-a folosit de pozitia sa de presedinte al Consiliului Judetean. El i-ar fi obligat pe toti primarii si functionarii publici de pe raza judetului sa plateasca dedicatii, taxa pentru o urare fiind de 600 de lei.

Presedintele Consiliului Judetean Mehedinti mai este acuzat ca a comandat unor functionari sa trimita controale la un operator economic astfel incat sa il distruga. Firma a primit amenzi foarte mari cu toate ca ar fi fost in legalitate.

Iar lista de nereguli este lunga, spun anchetatorii. Adrian Duicu pare un lider mafiot care se foloseste de toate parghiile ca sa controleze tot ce misca in judet. Are relatii de prietenie cu seful politiei judetene, cel care poate porni sau opri dupa caz o ancheta penala, dicteaza institutiilor administrative care pot face controale impotriva oricui are influenta asupra posturilor locale care difuzeaza stiri in judetul Mehedinti si are afaceri cu firme private.

Adrian Duicu s-a laudat ca ar avea influenta in Guvern, MAI si IGPR

Duicu i-ar fi spus sefului IPJ Mehedinti, Stefan Ponea, ca are influenta asupra unor membri ai Guvernului, unor functionari din conducerea MAI si a sefului IGPR si ca ii poate determina sa il numeasca director adjunct al Directiei de Ordine Publica, potrivit DNA.

Presedintele CJ Mehedinti i-ar fi promis lui Ponea ca isi va folosi aceasta influenta pentru a-i determina pe membrii Guvernului, functionarii publici din conducerea MAI si pe seful Politiei Romane, Petre Toba, sa il mentina temporar pe Ponea in functia de inspector sef al IPJ Mehedinti, iar la o data ulterioara sa il numeasca director adjunct al Directiei de Ordine Publica din Inspectoratul General al Politiei Romane, precum si sa numeasca o persoana din familia acestuia intr-o functie de conducere in cadrul Ministerului Public.

"In ceea ce ii priveste pe membrii Consiliului Local al municipiului Orsova, influenta urma a fi exercitata pentru a-i determina sa aprobe scoaterea din domeniul public si concesionarea, catre o alta persoana din familia lui Ponea Constantin Stefan, la un pret «convenabil», a doua suprafete de teren (in suprafata totala de aproximativ 200 de metri patrati, terenuri situate in centrul municipiului Orsova si reprezentand acostamentul unei strazi)", au scris procurorii in documentul citat.

Potrivit procurorilor, un membru al familiei lui Ponea a obtinut cele doua suprafete de teren, in urma interventiei lui Duicu, care si-a folosit influenta asupra a 11 membri ai Consiliului Local Orsova, prin intermediul si cu ajutorul presedintelui PSD Orsova, Constantin Popescu.

"Ca urmare a exercitarii influentei, consilierii locali au votat scoaterea din domeniul public si concesionarea celor doua suprafete de teren. Cele doua suprafete de teren erau inscrise in cartea funciara a localitatii Orsova ca apartinand domeniului public al Statului Roman, prin urmare, ele nu puteau fi trecute in domeniul privat al localitatii Orsova (si apoi concesionate); in aceste imprejurari, folosul obtinut prin dobandirea acestor doua suprafete de teren in conditiile aratate, este unul necuvenit, obtinut prin nesocotirea prevederilor legale care reglementeaza regimul juridic al proprietatii publice", au precizat procurorii.

Presedintele CJ Mehedinti i-a cerut in schimb lui Ponea sa determine un magistrat sa ii admita cererea dintr-un dosar in care Duicu ceruse anularea raportului Agentiei Nationale de Integritate prin care s-a stabilit ca a fost in incompatibilitate.

"Folosindu-se de imprejurarea ca o persoana din familie este chiar sefa Sectiei de contencios administrativ si fiscal a instantei care avea de solutionat cauza respectiva, Ponea Constantin Stefan i-a promis lui Duicu Ioan-Adrian ca ii va obtine acest folos, in sensul ca hotararea care se va da in cauza amintita va fi una favorabila acestuia din urma", sustin procurorii.

Maraton de audieri la DNA

Astfel, DNA a inceput urmarirea penala in cazul lui Ioan Adrian Duiuc, presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, pentru trafic de influenta, cumparare de influenta, instigare la dare de mita, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz in serviciu si doua infractiuni de folosire a influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite.

In aceeasi cauza este urmarit penal si Constantin Stefan Ponea, inspector sef al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Mehedinti, pentru trafic de influenta si cumparare de influenta.

De asemenea, omul de afaceri Constantin Popescu, presedintele organizatiei municipale Orsova a Partidului Social Democrat, este urmarit penal pentru folosirea influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite, a precizat DNA.

A fost un adevarat maraton al audierilor joi noapte la sediul Directiei Nationale Anticoruptie. Dupa mai bine de 5 ore in care a dat explicatii in fata procurorilor, seful Inspectoratului de Politie Mehedinti a fost retinut. Si seful Consiliului Judetean Mehedinti, acuzat de fapte de coruptie in acelasi dosar, a primit, joi dimineata, ordonanta de retinere, dupa mai bine de 8 ore de audieri.

In total, aproape 20 de persoane au fost aduse la DNA, dupa ce miercuri, anchetatorii au perchezitionat sediile unor institutii si firme din Orsova, Drobeta-Turnu Severin si Craiova. In acest caz sunt vizati si functionari de la Casa de Asigurari de Sanatate Mehedinti, dar si angajati ai Spitalului Judetean.

Seful Politiei Judetene Mehedinti a ajuns la DNA la putin timp dupa ora 19. In urma audierilor, a primit ordonanta de retinere pentru 24 de ore. Si Adrian Duicu, seful Consiliului Judetean Mehedinti, a fost adus joi noapte la sediul Directiei Anticoruptie.

Ancheta in acest caz vizeaza Consiliul Judetean, Inspectoratul de Politie Mehedinti, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, Spitalul de Urgenta din Turnu Severin, mai multe primarii, dar si sediile unor firme din Orsova si Craiova. Intr-o adevarata increngatura de acuzatii - abuz in serviciu, trafic de influenta, afaceri cu terenuri sau influentarea unor licitatii publice - apar numele presedintelui CJ Mehedinti, Adrian Duicu, si al comisarului sef Stefan Ponea, seful politiei din judet.

Procurorii DNA spun ca Adrian Duicu si seful Politiei Mehedinti, comisarul sef Stefan Ponea, ar fi obligat mai multi functionari publici sa numeasca si sa mentina apropiati ai lor in functii de conducere in institutii publice. Cei doi ar fi intervenit si pentru scoaterea din domeniul public a unor terenuri care erau apoi concesionate. In plus, Adrian Duicu si Stefan Ponea ar fi influentat si angajati ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate sa deconteze servicii medicale fictive. De asemenea, ar fi folosit informatii confidentiale pentru ca anumite firme sa castige licitatii publice.

Potrivit Mediafax, presa locala a relatat, de-a lungul anilor, despre afacerile lui Duicu prin firme inregistrate pe numele sotiei si mamei sale. Acestea ar detine mai multe benzinarii si un hotel, dar si o clinica particulara care functioneaza in Policlinica Spitalului Judetean. In dosar este mentionat si numele omului de afaceri Constantin Izvoranu, care are mai multe contracte privind reabilitarea unor drumuri cu autoritatile locale din judet.

Citeste si: Perchezitii DNA la institutii publice din 3 judete. Seful CJ Mehedinti, suspectat de fapte de coruptie, ridicat de procurori

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Perchezitii DNA la institutii publice din 3 judete. Seful CJ Mehedinti, suspectat de fapte de coruptie, ridicat de procurori
Perchezitii DNA la institutii publice din 3 judete. Seful CJ Mehedinti, suspectat de fapte de coruptie, ridicat de procurori

Presedintele CJ Mehedinti, Adrian Duicu (PSD), suspectat de abuz in serviciu si trafic de influenta, a fost ridicat de anchetatori, miercuri dupa-amiaza, de la locuinta parintilor sai din comuna Toplet, judetul Caras Severin.

UPDATE: Georgica Cornu, cercetat in stare de libertate. Judecatorii au respins propunerea arestarii preventive
UPDATE: Georgica Cornu, cercetat in stare de libertate. Judecatorii au respins propunerea arestarii preventive

Descinderi in aceasta dimineata la 25 de adrese din judetele Timis, Gorj si Mehedinti intr-un dosar de evaziune fiscala in care este implicat si "Regele asfaltului din Banat", Georgica Cornu.

Un barbat din Mehedinti si-a ucis iubita de 24 de ani din gelozie, iar apoi s-a sinucis
Un barbat din Mehedinti si-a ucis iubita de 24 de ani din gelozie, iar apoi s-a sinucis

Incident infricosator in Mehedinti. Un barbat cu mintea intunecata de gelozie si-a executat iubita in varsta de 24 de ani cu o arma de vanatoare.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.