Artistii plastici protesteaza fata de inchiderea galeriilor si atelierelor cu risc seismic. Unde si-au expus operele de arta

Ultimul update: Sambata 20 Februarie 2016 07:08
Data publicarii: Miercuri 17 Februarie 2016 08:31
Categorie: Actualitate

De cand nu mai au voie sa functioneze in cladiri cu bulina rosie, incadrate in clasa intai de risc seismic, artistii protesteaza si scot arta la fereastra.

Asa s-a intamplat si marti seara, pe Bulevardul Magheru din Capitala, unde publicul a putut admira, din strada, tablourile expuse la Galeria Simeza. La fel au procedat si actorii Teatrului Nottara in urma cu doua saptamani, cand au fost aplaudati de pe bulevard.

Nemultumiti ca arta este data uitarii si nimeni nu se gandeste sa le asigure un spatiu in care sa isi expuna picturile si sculpturile, creatorii de frumos s-au revoltat.

Corina Duma, coordonatoarea proiectului: "Este forma de a protesta a artistilor. Este un semnal de alarma si dorinta de a se gasi o solutie."

Reprezentantii Uniunii Artistilor Plastici din Romania sustin ca au fost nevoiti sa inchida atat usile Galeriei Simeza, cat si a atelierelor de creatie. Pentru a salva "normalitatea vietii artistice" - asa cum sustin - au recurs la protest. Operele de arta au fost expuse marti seara in strada, dar si in vitrina, iar zeci de oameni le-au admirat doar de pe trotuar.

Usile unei banci de langa Muzeul de Arta din Capitala, distruse de o soferita de 75 de ani. Explicatia hilara data politiei

Cristiana Rusu, vicepresedintele Uniunii Artistilor Plastici din Romania: "Daca nu avem o sustinere in treaba asta, noi, artistii, nu avem decat sa manifestam."

Anca Boeriu, artista: "Galeria Simeza are o istorie de aproape 60 de ani, este un reper important in cultura romaneasca. Iar acum la fereastra se afla Anca Chis, pentru ca in spatiu nu avem voie."

Aceeasi forma de protest au ales-o si actorii Teatrului Nottara, in urma cu doua saptamani, cand au fost aplaudati tot din strada.

Ion Haiduc, actor: "Noi suntem ca aia cu cortul de pe vremuri. Imi pare rau, dar ne-am intors cu 2 mii de ani in urma cand teatrul si arta plastica se faceau pe strada."

Problemele artistilor au aparut la sfarsitul anului trecut. Atunci, activitatea teatrelor, a cinematografelor si a galeriilor de arta care functioneaza in cladiri incadrate in clasa intai de risc seismic a fost oprita.

 

Mineral Expo Cluj. Un martisor altfel din cuart si rubin la Muzeul de Arta din Cluj

Mineral Expo Cluj. Un martisor altfel din cuart si rubin la Muzeul de Arta din Cluj

incendiu bloc craiova

Bloc cuprins de flăcări în Craiova: 30 de persoane, evacuate

Suma primită de doi pescari care au capturat un morun de 100 kg

Pilotul avionului care a aterizat forțat în Alba a murit la spital

Pieton lovit de un tramvai, în Capitală. Circulația liniei 41, spre Casa Presei, este blocată

Timișorenii se plâng că radarele nu funcționează corect. Robu: Nu arată bordul lor bine sau și-au schimbat roțile

Dosar penal pe numele unui minor beat, după ce a căzut cu bicicleta într-un canal

Traficant heroina

Un tată făcea trafic de heroină în maternitatea în care i s-a născut copilul

Prinţesa Marina Sturdza a murit. A condus Oscar de la Renta şi a fost director UNICEF

Accident grav în judeţul Alba. A fost activat Planul Roşu

Un cioban a descoperit un proiectil din al Doilea Război Mondial, în Tulcea

32 de ani de istorie, pe aceeași scenă. Cinci foști președinți americani au participat la un eveniment caritabil

Catedrala Arhiepiscopală din Buzău, jefuită. Paguba, până în 1.000 de lei