Arena Nationala s-ar putea redeschide in curand. Planul primarului Capitalei pentru a rezolva problema acoperisului

Ultimul update: Miercuri 09 Martie 2016 07:06
Data publicarii: Duminica 06 Martie 2016 18:16
Categorie: Actualitate
acoperis Arena Nationala

Daca nu e luata in seama expertiza facuta in Italia, va fi schimbata folia acoperisului Arenei Nationale, spune primarul interimar al Capitalei, Razvan Sava.

Primarul interimar al Capitalei a anuntat ca in cazul in care nu va fi luata in considerare expertiza realizata la un laborator din Italia, privind materialul din care este realizat acoperisul Arenei Nationale, va discuta cu constructorul Max Boegl in vederea schimbarii membranei acoperisului.

"Daca expertiza facuta la laboratorul din Italia nu este luata in seama, voi discuta cu constructorul Max Boegl si in cel mai scurt timp posibil voi schimba membrana acoperisului (folia care inveleste acoperisul) pentru a putea lua autorizatia de securitate la incendiu si pentru a putea redeschide Arena Nationala", a scris Razvan Sava, pe Facebook.

El a adaugat ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, prin comunicatul emis duminica, confirma ca materialul din care este facut acoperisul Arenei Nationale este din clasa C. Primarul adauga ca in aceste conditii IGSU nu poate elibera autorizatia de securitate la incendiu, deoarece materialul, in caz de incendiu, se transforma in "picaturi de foc".

"In data de 18 februarie ne-am intalnit la Minister impreuna cu domnul ministru Toba si reprezentantii IGSU - trec peste faptul ca nu ne-ati comunicat atunci eliberarea agrementului facut in baza expertizei din Romania - dar vad ca nu doriti sa luati in calcul expertiza facuta in Italia, la un laborator acreditat UE, care atesta faptul ca materialul este de clasa B, ceea ce ar permite practic ca Arena Nationala sa poata lua aprobarea necesara. Aceasta expertiza a fost depusa la Ministerul pe care il conduceti in data de 19 februarie", a scris Razvan Sava.

Diferenta intre "B" si "C" lasa Arena Nationala inchisa pe o perioada nedeterminata. Ce au aratat testele facute acoperisului

El a mai precizat ca PMB asteapta agrementul necesar in baza ultimei expertize depuse, pana pe data de 14 martie.

"Daca aceasta expertiza nu este luata in seama, daca punctul de vedere al expertilor italieni nu este bun, iar Consiliul Tehnic Permanent pentru Constructii din subordinea MDRAT decide ca doar expertiza institului roman este cea care poate fi luata in considerare, atunci nu avem alta solutie decat sa schimbam actuala membrana a acoperisului pentru a redeschide stadionul", a mentionat Sava.

El a adaugat ca luarea unor masuri compensatorii si prezenta unui numar sporit de forte de ordine la stadion nu rezolva situatia de fond: lipsa autorizatiei de securitate la incendiu.

"In aceste conditii, cand dumneavoastra ne spuneti ca membrana acoperisului este de clasa C, nu inteleg de ce ati facut aceste presiuni pentru a redeschide stadionul. Nu inteleg de ce ma acuzati ca ma transform in statuie de legalitate.
In acest moment, legea din Romania imi interzice practic sa deschid Stadionul. Obligatia mea este sa nu pun in pericol cetatenii, bunurile si mediul", a scris edilul.

Primarul general interimar al Capitalei, Razvan Sava, i-a solicitat, vineri, vicepremierului Vasile Dincu accelerarea procedurilor in urma carora Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice sa elibereze agrementul privind materialul din care este realizat acoperisul de la Arena Nationala.

"S-au facut niste teste in Romania, din care a rezultat ca acel material este clasificat clasa C, adica arde ca hartia. Producatorul materialului respectiv a facut niste teste intr-un laborator in Italia - un laborator acreditat si notificat la Bruxelles - a venit cu rezultatul testelor pe acel material. A rezultat ca el se clasifica in clasa B. Acest material a fost depus la Ministerul Dezvoltarii pentru obtinerea agrementului, pe data de 24 februarie 2016. Asteptam de la Ministerul Dezvoltarii sa il analizeze si in functie de decizia pe care o va lua, sa vedem: avem agrement sau nu", a spus edilul, joi.

In replica, vicepremierul Vasile Dincu a declarat vineri, la Zalau, ca exista toate conditiile pentru ca meciul de fotbal Romania-Spania sa se joace la Bucuresti, pe Arena Nationala, existand numai problema acceptului Primariei.

Doua zile mai tarziu, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a afirmat, intr-un comunicat, ca primarul general interimar al Capitalei, Razvan Sava, a dezinformat opinia publica cu privire la subiectul functionarii Arenei Nationale, deoarece documentatia pentru modificarea agrementului tehnic, emis inca din 16 februarie, a fost depusa abia pe 4 martie.

MDRAP a mentionat ca desi in urma testelor efectuate, copertina tip Duraskin a obtinut clasa C de certificare, prin expertiza intocmita in 2014 de expertul inginer tehnic Dan Dumitrescu s-a concluzionat ca arderea membranei nu afecteaza structura metalica de sustinere, "ca incadrarea in clasa C este acceptabila si, in aceasta situatie, prezinta siguranta pentru utilizatori".

Ministerul a mai precizat ca abia pe 4 martie asocierea JV Max BOGL - Astaldi a solicitat Institutului de Cercetari pentru Echipamente si Tehnologii in Constructii - ICECON S.A. Bucuresti modificarea agrementului tehnic, iar aceasta solicitare va fi analizata pe 14 martie in Comisia de avizare.
 

acoperis Arena Nationala Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Arena Nationala s-ar putea deschide

Arena Nationala s-ar putea deschide "pe proprie raspundere". Legea privind securitatea la incendiu a fost modificata

Diferenta intre

Diferenta intre "B" si "C" lasa Arena Nationala inchisa pe o perioada nedeterminata. Ce au aratat testele facute acoperisului

Primul meci care s-ar putea juca pe Arena Nationala dupa

Primul meci care s-ar putea juca pe Arena Nationala dupa "suspendarea" de la ISU. Acoperisul e testat deja in laborator

Protest la Sibiu

Sute de sibieni au adus trolere, la sediul PSD din Sibiu, în semn de protest

Satul fals de la graniţa nord-coreeană. Ce se petrece aici de peste 60 de ani

Poliţia Română a distrus peste o tonă de droguri. Captură uriaşă de frunze "khat"

Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte în Malaysia, vizitat de Tudorel Toader

Jandarmeria îi roagă pe oameni să doneze sânge pentru copila care şi-a pierdut tatăl şi sora în accidentul de la Braşov

Acţiune în forţă a Poliţiei, în Capitală. Zeci de şoferi băuţi sau drogaţi, prinşi în câteva ore

vreme rea

ANM: Informare meteo de ninsori moderate și intensificări ale vântului în regiunile sud-estice

Incendiu de proporţii în Prahova. Pompierii au intervenit cu 6 autospeciale

Accident cu 3 autovehicule, la ieşirea din Balş

Reacţia unui copil, la funeraliile Regelui Mihai. "Regele s-a dus şi am rămas cu comuniştii"

Aproape 70 de persoane, evacuate dintr-o pensiune din Sibiu

Înmormântarea Regelui Mihai, în imagini. Momentele emblematice. FOTO