Ministrul Irimescu si victima lui colaterala. ANSVSA: Nu exista nicio legatura intre branza Bradet si bebelusii bolnavi

Ultimul update: Luni 07 Martie 2016 00:04
Data publicarii: Vineri 04 Martie 2016 16:06
Categorie: Actualitate

Sursa imbolnavirii bebelusilor veniti la spitalul Marie Curie din Bucuresti ramane un mister.

Autoritatea Sanitar Veterinara a anuntat ca nu exista o legatura directa intre branza proaspata de vaci din lotul produs pe 22 februarie, de fabrica ''Bradet'' din Arges si copiii diagnosticati cu sindrom hemolitic-uremic.

Pe de alta parte, Ministerul Sanatatii acuza spitalul de pediatrie din Pitesti ca nu a raportat la timp situatia infectiilor noso-comiale si a bolilor transmisibile.

Rezultatele sunt cuprinse in raportul intocmit de corpul de control al Ministerului Sanatatii. In plus, la o ferma din Dolj, autoritatile au constatat ca 5 mulgatori nu au fost verificati epidemiologic la intrarea in tura, motiv pentru care fermierii au fost amendati cu 3000 de lei.


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara extinde investigatia

Legatura dintre bacteria E-coli 026 si laptele de vaca. Patronul Bradet compara situatia firmei sale cu Turnurile Gemene


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara extinde investigatia la nivelul exploatatiilor de animale, care au produs sau furnizat alimente consumate de copii diagnosticati cu sindrom hemolitic uremic (SHU).

Anuntul vine in conditiile in care din analiza celor 411 esantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sanatatii nu a mai fost depistata prezenta Escherichia Coli serogrupul O2, ceea ce indica faptul ca nu exista o legatura directa de cauzalitate intre branza de vaci din lotul produs in data de 22 februarie si imbolnavirile copiilor, precizeaza, vineri, institutia.

"Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV) a receptionat, pana pe data de 29 februarie 2016, un numar de 337 de esantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sanatatii si notificate prin Sistemul Rapid de alerta pentru Alimente si Furaje. La acestea se adauga un numar de 59 de esantioane, receptionate pana pe data de 3 martie 2016, din probe prelevate de echipele mixte DSV - DSP din apa, produse lactate si lapte materie prima si 15 esantioane din probe de produse lactate, solicitate pentru a fi analizate, de catre proprietarul unitatii de procesare a laptelui din judetul Arges, in cadrul programului de autocontrol. Pana la aceasta data, din totalul de 411 esantioane receptionate, nu a mai fost depistata prezenta Escherichia Coli serogrupul O2. 312 au fost finalizate (dintre care doua cu rezultate pozitive) si 99 de esantioane sunt in lucru. Datele rezultate din verificarile ANSVSA indica faptul ca nu exista o legatura directa de cauzalitate intre branza de vaci din lotul produs in data de 22.02.2016 si imbolnavirile copiilor diagnosticati cu SHU", se mentioneaza intr-un comunicat al ANSVSA.

In plus, Autoritatea Sanitara Veterinara precizeaza ca procesul de pasteurizare a laptelui materie prima asigura distrugerea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26), iar produsele rezultate sunt sigure pentru consum. "In ceea ce priveste proba pozitiva depistata la carnea de pasare (cazul Bacau), precizam ca, prin tratarea termica corespunzatoare si respectarea normelor de igiena se impiedica transmiterea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26)", se subliniaza in comunicatul citat.

Cu toate acestea, ca urmare a recomandarilor Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, ANSVSA, in cadrul verificarilor pe care le desfasoara, va extinde investigatiile la nivelul exploatatiilor de animale, care au produs sau furnizat alimente consumate, al procesarii alimentelor si al ingredientelor din compozitia produselor alimentare, conform datelor transmise de Ministerul Sanatatii, se mai arata in comunicatul ANSVSA.

Citeste si: Legatura dintre bacteria E-coli 026 si laptele de vaca. Patronul Bradet compara situatia firmei sale cu Turnurile Gemene

Citeste si: Dacian Ciolos il cearta pe ministrul Agriculturii in cazul imbolnavirii cu E.coli. "Nu trebuia sa comunice numele firmei"

Fetita din Covasna NU are sindrom hemolitic uremic. Autoritatile inca nu stiu cum a ajuns bacteria E.coli in branza din Arges

Fetita din Covasna NU are sindrom hemolitic uremic. Autoritatile inca nu stiu cum a ajuns bacteria E.coli in branza din Arges

turisti

Şapte turişti au plecat pe schiuri pe un traseu neschiabil din Masivul Bucegi şi au rămas blocaţi

Cioban împușcat de un bărbat furios, pe motiv că a intrat cu oile pe terenul lui

LOTO 6/49. Numerele extrase duminică, 18 februarie 2018

Câteva zeci de persoane au protestat în faţa DNA, cerând demisia Codruţei Kovesi

Avram Iancu şi Levente Polgar se antrenează în condiții vitrege pentru ultramaratonul de la Cercul Polar

Reacția violentă a unui taximetrist, când i se cere să pornească aparatul de taxat. ”Vrei să te dau altfel jos?”

Mircea Dumitru

Rectorul UB: ”Să punem presiune asupra politicienilor ca să accepte condiţia unui discurs onest”

Coloane de maşini pe Valea Prahovei. Între Buşteni şi Predeal se circulă cu 10 km/h

Șocul suferit de o româncă, după ce s-a întors acasă din Londra. ”Cum rezistă, oare, acești oameni?”

Protest cu cartonaşe roşii la Guvern, față de scăderea indemnizaţiilor de concediu medical

Un şofer beat a distrus 5 maşini pe un bulevard din Buzău

Peste 100 de turiști răniți sau neechipați corespunzător, salvați de salvamontiști în weekend