Anchete in Satu Mare dupa materialul The Sun despre "copii sclavi", care asambleaza jucarii Kinder. Romanca acuza "un trucaj"

×
Codul embed a fost copiat

Romania este din nou in mijlocul unui scandal international. Jurnalistii de la tabloidul The Sun au publicat un material in care vorbesc despre exploatarea unor copii din Carei, Satu Mare, pentru aranjarea jucariilor din ouale de ciocolata Kinder.

Parintii care lucreaza acasa, impreuna cu copii lor, la impachetat jucarii sustin ca sunt platiti cu numai 20 de lei pentru o mie de oua. Imediat ce a aparut articolul, la fabrica din Carei, acolo unde se asambleaza jucariile, a inceput o ancheta. Fac verificari si cei de la protectia copilului Inspectia Muncii, Directia anti-frauda si DIICOT.

Jurnalistii de la The Sun au ajuns in Carei si au stat de vorba cu mai multe familii care muncesc la fabrica din oras, unde se asambleaza jucarii care sunt vandute in ouale de ciocolata. Parintii unor copii au fost filmati cand spuneau ca muncesc din greu impreuna cu cei mici si se afla la limita supravietuirii.

Tabloidul The Sun: Copiii romani sunt platiti cu 22 penny pe ora pentru a asambla jucariile din ouale Kinder

Discutie reporter britanic - Timea Jurj, femeia din Satu Mare

Citește și
kinder
Ciocolata pentru copii Kinder, posibil cancerigena. Anuntul unei organizatii din Germania
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Reporter:De cat timp lucrezi la aceste jucarii Kinder?
Femeie: La acest (tip de) ou o luna si la aceasta jucarie de un an.
Reporter:Te ajuta copiii tai ?
Femeie: Da
Reporter:Este o munca de familie ?
Femeie: Da.
Reporter:Cat te platesc pentru un sac de marimea asta?
Femeie:14 de lei.
Reporter: Cat timp iti ia sa faci acest sac?
Femeie: 3 zile.
Femeie:Da, 6,7,8 ore pe zi.
Reporter: Asta e o munca foarte multa pentru foarte putin, nu-i asa?
Femeie:Da!
Reporter: Este obositor?
Femeie:Da
Reporter Si copiii lucreaza din greu la ele?
Femeie:Da...
Reporter Crezi ca este o munca de sclav?
Femeie:Da.

Filmarile au iscat un scandal urias, iar autoritatile au inceput o ampla ancheta la fabrica din Carei. Inspectia muncii si cei de la directia antifrauda fac verificari.

Timea Jurj: Este un trucaj

Ioan Flore, inspector ITM, Satu Mare: "Doamna care apare in materialul publicat de The Sun nu figureaza angajata la niciuna dintre firmele implicate. Este pensionata pe caz de boala de 5 luni si e acasa. Colegii mei au vizitat-o insa au refuzat sa deschida sa vorbeasca cu politia ori cu colegii mei, probabil speriata. Am inteles ca si-a schimbat declaratia si a fost inselata."

Si Directia pentru Protectia copilului din Satu Mare s-a sesizat.

Monica Radu, sef birou Directia Asistenta Sociala Carei: "Nu se pune problema de sclavie ori exploatare, sub nicio forma. S-a demarat o ancheta impreuna cu colegii de la DGASPC Satu Mare."

Pe de alta parte, femeia care apare in reportajul de la The Sun sustine ca a fost pacalita de jurnalisti si ca nu a inteles prea bine ce i-au spus. Recunoaste ca munceste acasa la impachetat jucarii, dar ca sub nicio forma nu isi exploateaza copiii.

Timea Jurj: Sotul mi-a tradus cu sclavia si eu am zis ca nu.
Reporter: Dvs sustineti ca e un trucaj?
Timea Jurj: Da. Parerea mea e ca au vrut sa infunde fabrica. Duminica au venit si au zis ca o sa-l ajute si pe sotul sa mearga in Anglia la serviciu. Mi-a si spus ca daca vrem sa dam reportajul sa meaga la televiziune ca il ajuta pe sotul, dar noi cand ne-am dat seama i-am rugat sa nu dea pe post. Dar ei au tot insistat.

Femeia spune ca cei mici doar au vrut sa o ajute din cand in cand.

Timea Jurj: “Copilul meu n-a lipsit o zi de la scoala. Ei mi-au spus ca facem un filmulet mic si mi-a tradus traducatorul, dar s-a taiat. Eu i-am zis sotului ca nu inteleg si s-a taiat tot. Mi-au spus sa zic cat iau la sac si am zis 3 lire.”

Vecina: Trebuie sa lucreze sa tina 2 fetite.
Reporter: O ajuta si copiii?
Vecina: Putin. Merge cu masina dupa lucru, ce face si vine si lucreaza acasa.

Pozitiile celor doua companii

Nu este clar de unde au ajuns jucariile acasa la femeie, pentru ca reprezentantii companiei din Carei le-au declarat jurnalistilor britanici ca nu sunt de la ei.

Pe de alta parte, aceasta fabrica de asamblat jucarii functioneaza de 10 ani la Carei. Firma lucreaza pentru o alta companie din Oradea. Aceasta preia jucariile asamblate si le trimite in Ungaria unde sunt impachetate in ciocolata.

Aceasta companie a transmis ca "nu are si nici nu a avut vreun indiciu cu privire la desfasurarea de activitati ilicite de catre firmele prestatoare, nefiind admisa colaborarea cu prestatori care executa asamblarea in alte locuri decat in cele autorizate, condamnand orice forma de discriminare si exploatare, in special a copiilor."

Si compania Ferrero, cea care vinde ouale de ciocolata Kinder, vorbeste despre un cod de conduita impus furnizorilor, un cod care respinge utilizarea copiilor in fabrici. In plus, compania precizeaza ca toti furnizorii sunt supusi unuor controale periodice: "Are un cod strict de conduita pentru furnizori, iar respectarea lui este si o conditie contractuala. Codul de conduita respinge in mod imperativ utilizarea copiilor in fabrici si impune ca toti angajatii sa aiba garantat un venit cel putin la nivelul salariului minim. Toti furnizorii nostri sunt supusi unuor controale periodice prin intermediul unor compabii specializate pentru a ne asigura ca acestia respecta cu strictete termenii codului de conduita."

DIICOT face verificari

Procurorii DIICOT efectueaza verificari in legatura cu aspectele semnalate in reportajul ziarului britanic The Sun; "Urmare a reportajului difuzat de catre publicatia britanica 'The Sun' si preluat de catre mass-media din Romania, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism efectueaza verificari privind aspectele semnalate in materialul de presa", se arata intr-un comunicat al DIICOT.

Seful Directiei Generale de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASPC) Satu Mare, Mariana Dragos, a declarat marti ca nu se pune problema exploatarii prin munca a copiilor din Carei prezentati in ziarul 'The Sun', ba dimpotriva, acestia frecventeaza scoala si nu au absente. "In urma verificarilor preliminare la fata locului, nu se confirma cele relatate de presa internationala, de ziarul 'The Sun'. Chiar nu se pune problema unei exploatari prin munca a copiilor, din contra. Din declaratiile mamei reiese ca s-au prezentat un jurnalist insotit de un traducator ca fiind angajati ai firmelor care fac acele jucarii si doresc sa promoveze aceste jucarii in randul copiilor. Ei au fost cei care au realizat acele poze sub indrumarea jurnalistului. De asemenea, noi am verificat si daca acesti copii frecventeaza scoala. Acesti copii nu au absente, merg la scoala, chiar cand ne-am deplasat la fata locului erau la scoala. Deci, chiar nu se pune problema de a munci 13 ore si de a fi pusi de familie. Mama, intr-adevar, este o tanara pensionata pe caz de boala, care, in timpul liber, cand copii sunt la scoala, confectioneaza aceste jucarii", a declarat Mariana Dragos pentru AGERPRES.

Ea a spus ca DGASPC trebuie sa ofere familiei consiliere, deoarece a suferit un "abuz emotional", imaginea copiilor fiind folosita in presa internationala.

 


 

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Tabloidul The Sun: Copiii romani sunt platiti cu 22 penny pe ora pentru a asambla jucariile din ouale Kinder
Tabloidul The Sun: Copiii romani sunt platiti cu 22 penny pe ora pentru a asambla jucariile din ouale Kinder

Jurnalistii The Sun sustin ca familiile sarace de romani muncesc pana la 13 ore pe zi in propriile locuinte pentru a asambla jucariile mici de plastic, care se gasesc in interiorul oualor Kinder.

Ciocolata pentru copii Kinder, posibil cancerigena. Anuntul unei organizatii din Germania
Ciocolata pentru copii Kinder, posibil cancerigena. Anuntul unei organizatii din Germania

Ciocolatelele Kinder contin substante posibil cancerigene, sustine o organizatie nonguvernamentala din Germania, relateaza The Independent.

250 de muncitori romani, exploatati in Franta. Oameni ar fi muncit ilegal 450.000 de ore
250 de muncitori romani, exploatati in Franta. Oameni ar fi muncit ilegal 450.000 de ore

O afacere ilegala in care mai multi muncitori romani si bulgari erau exploatati a fost descoperita de autoritatile franceze.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.