Anchetă la Ambulanța din Neamț, după ce un bătrân a murit în stradă, aproape de spital

×
Codul embed a fost copiat

Este anchetă la serviciul de ambulanţă din Piatra Neamţ, după ce marți un bărbat de 82 de ani a murit pe stradă, până să primească ajutor.

Când bătrânul şi-a pierdut cunoştinţa, patru persoane, printre care şi un poliţist, au sunat la 112. Apelurile au fost direcţionate către Ambulanță. La locul solicitării a venit un echipaj SMURD şi asta după mai mult de 20 de minute de la primul apel, când n-a mai fost nimic de făcut pentru bietul om. 

Bătrânul de 82 de ani era din oraşul Roznov. Marți a venit cu maşina la Piatra Neamţ chiar ca să îşi cumpere medicamente, pentru că avea probleme cardiace. A oprit în dreptul unei farmacii şi imediat după ce a coborât, s-a prăbuşit pe trotuar. Unii martori chiar au încercat să îi facă masaj cardiac.

Primul apel pentru bătrân la 112 a fost făcut la ora 15.03. Încă doi trecători şi poliţistul au sunat şi ei. La intervenţie n-a plecat Ambulanta, către care fuseseră dirijate apelurile de la 112, ci SMURD-ul.

Primul echipaj de aici a plecat la ora 15:17, adică la un minut după solicitare. Avea doar un paramedic şi a fost întors din drum, pentru că între timp s-a ajuns la concluzia că este nevoie de un echipaj de resuscitare.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Când acesta din urmă a ajuns, omul era în stop-cardio-respirator şi n-a mai putut fi salvat.

Ancheta va trebui să arate de ce operatoarea de la Ambulanţă n-a trimis o maşină către caz imediat ce s-a sunat la 112.

În imaginile surprinse în acele clipe dramatice se vede cum trecătorii îşi dau seama că bătrânul căzut e în pericol de moarte şi încearcă să îl ajute.

Mihai Braiş, ginerele bărbatului: ”A coborât din maşină şi a căzut jos. A mers să îşi ia medicamentele. Trecătorii şi-au făcut datoria, au sunat la 112, dar nu au fost băgaţi în seamă. Apoi a venit un echipaj de poliţie. S-a întârziat. Dacă se intervenea la timp avea zile, ca el nu era un om de moarte.”

În contradicţie cu eforturile disperate ale trecătorilor, Ambulanta n-a apărut deloc. A ajuns SMURD-ul, însă trecuseră mai bine de 20 de minute. Ironia face că un spital este la numai câteva sute de metri depărtare de locul tragediei.

Dinel Popovici, martor: ”Prima dată a venit poliţia şi a dat telefon la SMURD. Păi, când au apărut ei era deja negru. Ce să mai faci după o jumătate de oră? De aici venea pe jos dacă era, ca să îl salveze.”

Cel mai probabil, bătrânul s-a stins în urma unui infarct. Autorităţile cercetează acum înregistrările şi vor să verifice reacţia operatorului de la Ambulanţă la toate cele 4 apeluri care au fost efectuate între 15:03 şi 15:17.

Monica Anton, avocatul serviciului de Ambulanţă: ”Modalitatea în care s-a acţionat face obiectul unei cercetări. Se vor asculta toate apelurile şi modul în care s-a acţionat şi când a fost trimis primul echipaj. Potrivit dispecerei în momentul în care a fost apelata în staţia de salvare nu era disponibil niciun echipaj.”

Avocatul serviciului de ambulanţă spune că, înainte de apelurile pentru bătrânul de 82 de ani, din aceeaşi zonă se sunase la 112 şi pentru un bărbat aflat sub influenţa alcoolului. Pentru acel caz, operatoarea de la Ambulanţă a trimis ajutoare, însă bărbatul n-a acceptat să fie consultat.

Este posibil, prin urmare, ca atunci când au venit ulterior apelurile pentru bătrân, operatoarea să fi crezut că este vorba despre acelaşi bărbat băut.

Cei din familia bătrânului sunt hotărâţi să meargă în instanţă pentru că vinovaţii să fie pedepsiţi.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Pacientă cărată de medic în spate după ce ambulanța nu a putut ajunge la casa ei
Pacientă cărată de medic în spate după ce ambulanța nu a putut ajunge la casa ei

Un echipaj de la Ambulanţa Alba-Substația Câmpeni a fost solicitat să intervină într-un cătun din Munţii Apuseni, Scărişoara Ştiuleţi.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare
Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare

Partidele politice au închis negocierile pentru desemnarea candidaților la primăriile de sector din București. La fiecare dintre cele șase primării s-au înscris cel puțin câte trei candidați.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.