Sortam gunoiul sau platim. Ce amenzi risca atat cetatenii, cat si companiile de salubritate daca nu separa hartia de sticla

Ultimul update: Joi 13 Februarie 2014 07:02
Data publicarii: Luni 10 Februarie 2014 19:35
Categorie: Actualitate

Riscam sa fim amendati daca nu tinem cont de colectarea selectiva a gunoiului. O noua lege, care urmeaza sa fie promulgata, vine cu sanctiuni clare pentru cei care vor amesteca hartia, plasticul si sticla cu deseurile menajere.

Amenzile ajung pana la 15.000 de lei si vizeaza atat cetatenii, cat si companiile de salubritate, care nu au voie sa adune, in acelasi utilaj, gunoiul la gramada, asa cum se intampla de multe ori.

Pubele colorate pentru strangerea selectiva a gunoiului sunt amplasate in aproape fiecare intersectie din Bucuresti. Din 2010, o hotarare de consiliu general ne obliga sa separam gunoiul. In plus, fiecare dintre noi ar trebui sa dea lunar catre operatorii de salubritate cel putin 750 de grame de deseuri reciclabile, adica sticla, plastic si hartie, stranse in saci sau pubele speciale.

Cine nu face asta, plateste mai mult pentru ridicarea gunoiului. Asta doar pe hartie, pentru ca pe teren nu se intampla asa.

Imaginea saraciei extreme la marginea Ploiestiului. Oamenii pentru care groapa de gunoi a ramas ultima sansa la supravietuire

O anumita pubela in care ar trebui sa aruncam doar plastic si PET-uri - in interior gasim tot soiul de deseuri menajere. Asta cu toate ca la cativa metri distanta exista un container special pentru resturile de mancare.

Niste domni care arunca bucati de carton si PET-uri in pubela pentru resturile menajere. Cu o asemenea atitudine reciclarea devine imposibila.

Prima mutare trebuie sa o faca insa companiile de salubritate care trebuie sa asigure tuturor asociatiilor de locatari tomberoane speciale pentru materiale reciclabile.

Dupa aceea, oamenii trebuie sa stranga separat deseurile din sticla, hartie, plastic si aluminiu, iar firmele de salubritate trebuie sa-si instruiasca angajatii sa le adune separat si nu cum se intimpla pana acum.

Situatia s-ar putea schimba dupa ce vor fi aplicate sanctiuni. Conform modificarilor aduse la lege, cine nu va colecta gunoiul separat risca amenzi intre 100 si 300 de lei.

"Daca producatorii de deseuri isi arunca gunoiul separat si firmele de salubrizare il vor colecta tot la un loc vor lua amenda de 15.000 de lei", spune deputatul PSD Eduard Martin.

In tot acest peisaj plin de "asa nu", gasim si exemple pozitive. Unele companii de salubritate au implementat cu cateva zeci de asociatii de bloc un sistem profitabil pentru ambele parti.

Locatarii din Sectorul 6, de exemplu, separa plasticul de hartie si primesc o reducere la serviciul de curatenie.

"Reducerea se calculeaza in functie de abonamentul pe care acestia il au cu operatorul de salubritate. Pana la 10% din tariful de deseu", spune Radu Zinca, seful sectorului de curatenie publica.

"E in primul rand igienic. Facem si o economie in acelasi timp mai ales ca aici majoritatea sunt pensionari", a spus un vicepresedinte de bloc.

Noua lege urmeaza sa fie promulgata si ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2015. Pana in 2020, Comisia Europeana ne obliga sa reducem cantitatile de gunoi cu cel putin 50%.

Uriasii nameti ramasi dupa viscol sunt un pericol pentru sanatatea noastra. Ce se va intampla cand se vor topi

Uriasii nameti ramasi dupa viscol sunt un pericol pentru sanatatea noastra. Ce se va intampla cand se vor topi

Regele Mihai alături de Regina Ana

Scrisoarea principesei Margareta către Regele Mihai: „Există o parte în acest om care nu ne aparţine nouă”

Eroii Revoluţiei de la Timişoara, comemorați de suporterii unei echipe de fotbal

Sondaj: Cetățenii Republicii Moldova, mai apropiați de Rusia decât de România

Cât de mult au semănat funeraliile Regelui Mihai cu cele ale Reginei Maria, din 1938

Filmul funeraliilor Majestății Sale Regele Mihai. ”Parcă a murit ceva în mine”

Funeraliile Regelui Mihai, în presa internațională: „A fost o figură importantă în perioadele zbuciumate din istoria României

Curtea de Argeș

Curtea de Argeș, locul unde își dorm somnul veșnic Regii României. Motivul din spatele tradiției

AP: „Funeraliile Regelui Mihai scot la lumină disputele din sânul Familiei Regale”

Fragmente din mesajele Regelui, transmise din exil poporului român. „Stați uniți într-un gând și într-o simțire”

Christian Science Monitor: „Regele Mihai, un simbol al demnității, într-o lume politică zgomotoasă și derutantă”

Slujba pentru Regele Mihai, unică în ultimii 79 de ani. Veteran: ”A suferit mai mult decât mine”

Scene impresionante. Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai, urcat în Trenul Regal