Am lăsat în restaurante 10 miliarde de lei în 2016. Ce mănâncă românii, duminică la ”România, te iubesc!”

×
Codul embed a fost copiat

Duminică, la ''România, Te Iubesc!'' ne întrebăm ce mâncăm și poate astfel aflăm și cine suntem.

Bucătăria fiecărei țări este o oglindă a culturii și a nivelului de trăi. Și aici avem mii de restaurante, iar pe mâncare dăm anual miliarde de euro.

Însă comunismul cu lipsurile lui, dar și tranziția i-au făcut pe mulți să uite gustul bunătăților puse în farfurie de cei din generațiile trecute. Din fericire în ultimii ani a apărut un nou val de bucătari și producători locali care, cu talent și imaginație, aduc în prezent perlele bucătăriei noastre.

În 2016, pentru prima oară în istorie, românii au lăsat în restaurante, cantine și fastfood-uri peste 10 miliarde de lei. În toată țara avem aproape 10.000 de localuri în care se servește mâncare.

Sibiul, de exemplu, are mai multe restaurante pe cap de locuitor decât Amsterdamul sau Istanbulul. Stăm bine la cantitate, însă abia începem să redescoperim calitatea gastronomiei locale. Se întâmplă la un sfert de secol distanță de când stăteam la coadă pentru salam cu soia.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Reporter: Ce impact crezi că a avut comunismul asupra capacității noastre de a aprecia gustul?
Adrian Hădean: Cred că a avut un impact devastator, meteoritul ăla care a omorât toți dinozaurii și au mai rămas în viață doar aia care s-au transformat în păsări ne-a lovit și pe noi.

După revoluție românii au înghițit pe nemestecate orice venea de peste hotare. Pâinea de vatră a fost înlocuită de cea turcească iar în capitală lumea se îmbulzea la deschiderea primelor fast fooduri.

Am ajuns apoi să avem câte o șaormerie la fiecare intersecție și ușor-ușor ne-am pierdut identitatea gastronomică.

Noroc că mâncarea gustoasă rămâne în ADN-ul fiecărei nații. Cu acest "sol" fertil lucrează acum un val de bucătari care redescoperă vechile rețete și le aduc, cu succes, în gastronomia modernă. Reclădesc din cărămizi vechi, dar cu tehnici de actualitate, o nouă identitate gastronomică.

Centrul Bucureștiului, o mansardă deasupra Pieței Universității. Trei bucătari români Adrian Hadean, Alexandru Maftei și Liviu Chiorpec gătesc relaxat ceea ce ar putea fi cea mai importantă cină din ultimii ani pentru gastronomia românească. Prepară mâncare pentru Come de Cherisey, președintele Gault et Millau.

Cum se gătește într-un restaurant premiat internațional? Cum gândește bucătarul șef și cât de mari sunt așteptările? Ne urcăm avion și dăm o fugă în Anglia.

Tot duminică mergem și în Sibiu să vedem cum se pregătește orașul să devină regiune gastronomică europeană în 2019. Intrăm în bucătăria unui restaurant care a adus în meniu rețete vechi și le-a reinterpretat.

La România, te iubesc! facem cunoștință și cu un bucătar român care a studiat la cel mai prestigios institut gastronomic din lume, dar o cunoaștem și pe mama Gerda din Viscri, o gospodină la care se opresc să mănânce ambasadori, miniștri și turiști din toate colțurile lumii.


Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Românii atrași de specialitățile preparate din varză „hibrid”
Românii atrași de specialitățile preparate din varză „hibrid”

Dacă până acum câţiva ani cultivau numai varză autohtonă, cu foi fine ideală pentru sarmale, de câţiva ani fermierii români trec la varză hibrid, potrivită pentru murături coreene sau mâncăruri nemţeşti.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.