Rafila: ”O să ajungem la peste 1000 de cazuri pe zi”. Soluția copiată de la italieni

×
Codul embed a fost copiat

8 din 10 pacienţi infectaţi cu COVID 19 direcţionaţi nu la spital, ci în hoteluri şi pensiuni, unde să fie îngrijiţi de personal medical, dublat de cel militar.

Este soluția despre care vorbeşte şeful Societăţii Române de Microbiologie, profesorul Alexandru Rafila. Într-un interviu pentru Ştirile PRO TV, specialistul declară că a luat legătura cu autorităţile din Regiunea Veneto, din Italia, acolo unde s-au înregistrat de 10 ori mai puţine decese decât în alte părţi. Motivul? Degrevarea spitalelor.

Prof dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: "Regiunea Veneto, care e învecinată cu Lombardia, a avut o extrem de bună gestionare a pacienților cu noul coronavirus. Dacă în Lombardia sunt 5.000 de decese, la o populaţie de 10 milioane de locuitori, în Venetto sunt doar 250 de decese, la o populaţie de 5 milioane de locuitori"

Regiunea Veneto a avut de 10 ori mai puţine decese, decât Lombardia, iar explicaţia ține de trierea pacienţilor.

Prof dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: "Unul din elementele cheie ale celor din Venetto a constat în internarea a 80% dintre pacienţi, în afară spitalelor. Deci ei nu erau internaţi în spital, erau internaţi în hoteluri care au fost rechiziţionate practic, şi în aceste hoteluri unde erau tratate cazurile uşoare sau medii exista personal medical, care să supravegheze cât de cât. Au ţinut funcţionale în felul ăsta spitalele. Decât în Lombardia, unde practic au blocat spitalele cu pacienţi cu forme uşoare şi medii, iar pacienţii cu forme grave nu au mai avut loc."

Citește și
Iohannis la Spital de Campanie
Iohannis: ”Lucrurile vor fi mai grave, dar împreună vom trece prin această criză”. Ce măsură pregătește șeful statului
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Rafila, despre cazul de la Suceava

 

Degrevarea spitalelor ar fi binevenită în România, în condiţiile în care ştim ce dotări au unităţile medicale de la noi, iar unele primesc şi alţi pacienţi la oncologie, UPU sau chiar urgente stomatologice.

Prof dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: "Ce s-a întâmplat la Suceava este foarte serios şi suntem toţi foarte afectaţi, pentru că sunt atât de multe cadre medicale care au fost infectate".

În Suceava, unde parchetul a deschis un dosar de urmărire penală la Spitalul Judeţean pentru o posibilă contaminare în masă, pacienţii cu forme uşoare ale bolii ar putea fi trataţi în pensiunile din zonă.

Liliana Agheorghicesei, patron pensiune: "Noi în perioada asta, toţi în Bucovina, ne pregăteam să ne întâmpinăm turiştii, de Sărbători, acum Dumnezeu ne-a dat altă încercare, ne vom ocupa de asta, sunt mai mulţi patroni dispuşi să ofere pensiunile..."

Există o discuţie şi în privinţa transformării spaţiilor turistice în unităţi de primire pentru pacienţii cu COVID 19 - teama de infectare, printre salariaţi de la hoteluri şi pensiuni. În locul lor însă, ar putea fi adus personal militar, dacă autorităţile vor aproba un astfel de demers.

Liliana Agheorghicesei, patron pensiune: "Vă daţi seama, sunt salariaţi tineri, noi încercăm să îi învăţăm…"

Şi pe Valea Prahovei, Oltului sau pe litoral autorităţile pot găsi pensiuni şi hoteluri pentru bolnavi. Altfel, spitalele vor fi asaltate şi blocate. La Deva, de exemplu, la secţia de dializă s-a prezentat un pacient suspect de Covid 19. O angajată ne-a spus că a fost sunată să dezinfecteze salonul şi când a cerut echipament de protecţie, şeful i-a transmis că nu are nevoie. În ziua urmatoate secţia s-a închis.

Angajată centru dializă: "Este vorba despre un pacient care a făcut dializa în noaptea de 25 martie la noi fiind internat acolo şeful de secţie care m-a anunţat mi-a spus că în 25 să mă prezint la ora 24 la servici, adică al 12 noaptea, pentru că avem un caz suspect de coronavirus. Am întrebat de costumul de protecţie ca să intru pe secţie, mi-a zis că nu am nevoie de costum întrucât oelga mea care va sta cu el ins alon este echipată corespunzător şi că eu nu voi avea nevoie. Urmând ca eu împreună cu infirmiera după ce pleacă pacientul acesta să facem nebulizarea şi dezinfecţie. Am făcut tot ce a trebuit urmând să folosesc sala pentru că la ora 5 pacienţii negativi, adică după doar trei ore, urmau să intre în salon şi să îi conectez la aparate. Cine îmi garantează mie ca pacienţii mei sunt ok?"

Speriată, femeia a sunat la Direcţia de Sănătate Publică din judeţ şi a cerut să fie testată, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Angajată centru dializă: "Este inuman, este bătaie de joc, se joacă cu vieţile noastre, avem simptome, eu i-am zis şefului de secţie: Domnul doctor, am simptome, am durere de gât şi am cefalee care nu trece, pacienţii noştri de dializă ştiţi că sunt cu imunitatea la pământ, pentru ei este un risc clar şi nu vreau să am pe nimeni pe constiință."

Rafila: "Cred că vom avea o lună aprilie foarte grea"

 

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, se așteaptă ca în România să ajungem la peste o mie de cazuri noi de coronavirus în fiecare zi.

”Ați observat o accelerare a numărului de cazuri noi care sunt identificate în România. Probabil că acest trend va continua și vom avea un vârf (…) spre sfârșitul lunii aprilie, deci cred că vom avea o lună foarte grea”, a declarat acesta.

Alexandru Rafila spune că numărul de cazuri noi este asociat cu numărul de teste efectuate, care în curând va ajunge la 2.000 pe zi. Nu ia în calcul și campania din București, unde, de luni, se dorește efectuare a 10.000 de teste rapide.

”Testele de tip PCR sunt singurele validate la nivel international pentru diagnosticul acestei infecții. Testele rapide, pentru detecția de anticorpi, au fost clar respinse de țările din UE, de Statele Unite. Ele oferă o informație falsă referitoare la stadiul infecției. Testul poate să iasă negativ, iar persoana să fie infectată de câteva zile”, spune Rafila, care crede că studiul din București va fi util pentru a vedea cine a trecut prin infecție, nu cine este bolnav.

Președintele Societății Române de Microbiologie a avut un mesaj și pentru cadrele medicale care au ajuns să își spele măștile de unică folosință, din cauza crizei de materiale de protecție din spitale.

”Sunt anumite componente ale echipamentului de protecție, care pot fi curățate și dezinfectate. Mă refer la ochelari, scuturi. Mănușile și măștile, eu, personal, nu aș recomanda să fie reutilizate. (…) Să folosească orice fel de echipament de protecție au la dispoziție. Se pot utiliza foarte bine măștile simple, pe care le vedeți utilizate și de populația generală, și viziere. Vizierele sunt foarte importante în protecția feței, pentru că aceste microorganisme se transmit pe cale aeriană și protecția căilor aeriene cu mască și a ochilor e foarte importantă”, a mai spus Rafila.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
LIVE UPDATE. 11 decese din cauza coronavirusului, anunțate sâmbătă, în România. Bilanț total: 37 de morți
LIVE UPDATE. 11 decese din cauza coronavirusului, anunțate sâmbătă, în România. Bilanț total: 37 de morți

Coronavirus România, LIVE UPDATE 28 martie. Peste 1450 de români sunt infectaţi cu coronavirus în acest moment, potrivit ultimelor informaţii oficiale. 37 de persoane au decedat în urma infectării.

Iohannis: ”Lucrurile vor fi mai grave, dar împreună vom trece prin această criză”. Ce măsură pregătește șeful statului
Iohannis: ”Lucrurile vor fi mai grave, dar împreună vom trece prin această criză”. Ce măsură pregătește șeful statului

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat, sâmbătă, o vizită la Spitalul Militar de Campanie ROL II, din incinta Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” Otopeni

Mărturii de coșmar din Spitalul Judeţean din Suceava. „Acolo se descarcă saci negri și sicrie”
Mărturii de coșmar din Spitalul Judeţean din Suceava. „Acolo se descarcă saci negri și sicrie”

Printre pacienții infectați cu coronavirus se numără și un bebeluș de numai 5 luni.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.